HEDİYE EROĞLU
Avrupa’dan özellikle de İngiltere’den gelen çöplerin Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçelerini kapsayan Yalınayak bölgesinde granüre dönüştürüldüğü tesisler konutların içerisinde kalması nedeniyle halk sağlığını tehdit ederken konu bir kez daha uluslar arası arenaya taşındı. Yalınayak’taki tesisleri ekranlarına taşıyan İtalyan televizyonu belgesel çekerek İngiltere’yi çöplerini Türkiye’ye gönderme konusunda Avrupa Birliği Parlamentosuna şikayet ederken, son olarak İspanya televizyonu konuyu ekranlarına taşıdı!
PLASTİK ATIKLAR ÖĞÜTÜLEREK DENİZE ATILIYOR
Mersin’in çığlığı uluslar arası arenada duyulurken halen daha ne Ankara’nın ne de yerel idarecilerin konuyla ilgili adım atmaktan yana bir duruş sergilememesine tepkiler artıyor.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, havaya, suya ve toprağa karışan zehir saçan atıkların her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Aslan, “Mersin Limanı’ndan her ay başta Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden olmak üzere ithal edilen tonlarca zehirli plastik atığın ancak yüzde 7-8’lik oranı geri dönüşebiliyor. Geri dönüşemeyen yüzde 90’lık oranının bir kısmı geri dönüşüm tesislerinde yakılarak imha ediliyor. Zehirli plastiğin yakılması sonucu meydana gelen zehirli gazlar havayı suyu ve toprağı kirletiyor. Mersinde hep birlikte plastik atığın zehirli havasını soluyoruz. Geri dönüşüm tesislerinde yakılmayan plastik atıklar ise makinalarda öğütülerek denize atılıyor. Bunun sonucunda denizlerimiz kirleniyor” dedi.