Liman kapıları otomasyon bekliyor!


 

Özelleştirildiği 2007’den buyana MIP yönetimindeki Mersin Limanı’nın yarattığı trafik yükü kenti kilitlerken nihayet hayata geçen Kapılar Projesi hizmete sunuldu. Yaklaşık 1 milyar TL’lik 3 etap halindeki projenin 3’üncü ayağı olan otomasyon sisteminin ise ancak 2024 yılı ilk çeyreğinde tam olarak devreye alınması planlanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Özelleştirme kapsamında 2007’de devraldığı Mersin Limanı’nda rekor üstüne rekor kırarak kazancına kazanç katan hisselerinin yüzde 90’ı yabancılara ait olan Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), nihayet kent trafiğini rahatlatacak Kapılar Projesinin açılışını gerçekleştirdi.

Yaklaşık 1 milyar TL bütçeye sahip yüzde 90’ı tamamlanan proje 3 etap halinde hayata geçiyor. Projenin altyapı, köprü, yol çalışmalarını kapsayan bölümlerinin bitirilmesi ile kapılar açılırken, projenin ayağı olan otomasyon sisteminin ise ancak 2024 yılı ilk çeyreğinde tam olarak devreye alınması planlanıyor.

 

AÇILIŞA İLGİ BÜYÜK OLDU

Limandan kaynaklı trafik yoğunluğuna çözüm üretmek amacıyla Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve karayolları işbirliğiyle bir yıl önce temeli atılan Mersin Limanı Kapılar Projesi için açılış töreni düzenlendi.

Mersin Limanı içerisinde düzenlenen açılışa; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge CFO'su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Dirk Jan Storm, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Proje Direktörü Necdet Aksoy proje sürecine ilişkin bilgiler verdi. Proje kapsamında toplam 11 giriş kapısı oluşturulduğunu aktaran Aksoy, “Limana giriş iki kapıdan oluyordu birisi burası D kapısıydı ki burada hemzemin olması can ve mal açısından risk yaratıyordu. Diğer giriş ise B kapısıydı. Ancak B kapısına erişimde de caddenin sol şeridi sürekli olarak tırlar tarafından işgal edilmekteydi. Bu soruna çözüm üretmek amacıyla Mersin Limanı, valilik, büyükşehir ve diğer kurumlarla yapılan ortak çalışmayla Kapılar Projesi geliştirildi” dedi.

 

MIP SORUNLARA ÇÖZÜM SORUMLULUĞUNU HATIRLADI

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh da, “Mersin’i yakından tanıyan, Mersinli olmanın gururunu yaşayan bir şirket olarak, şehrimizin sorunlarına çözüm üretmek en önemli görevlerimizden biri. Buradan hareketle geçen yıl çok önemli bir girişime imza attık. Kapılar Projesi ile Mersin girişinde oluşan yük trafiği problemini çözerek limana gelen tırların şehir trafiğine karışmadan doğrudan limana giriş çıkışını sağlayacağız. Mersin girişinde oluşan yük trafiği problemini çözerek, şehrimizin ticaret hacmi artışına ve bölgemizin kalkınmasına da fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Mersin halkını yakından etkileyen trafik probleminin çözümü için Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştirdik. Bugün sizlerle bir araya gelmemizi sağlayan Kapılar Projesi de böylece doğmuş oldu. Bizim bu

 

 

 

projedeki temel amacımız, liman trafiğini şehir trafiğinden ayırmaktı. Özellikle liman çevresinde kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan kaynaklanan trafiği düzenleme sözü verdik” dedi.

Genel Müdür Singh, konuşmasında proje hakkında şu bilgileri verdi: “Yaptığımız yatırım sayesinde konteyner ve konvansiyonel yük taşıyan araçlar, D 400 Karayolu ile iki bağlantı noktasından doğrudan limanımıza giriş ve çıkış yapabiliyor. Aynı zamanda 132. Cadde’den açılan yeni bir bağlantıyla limanımıza 3 şeritten giriş yapılmasını da sağlıyoruz. Proje kapsamında inşa edilen demiryolu üst geçidi sayesinde TIR’lar geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek. Şehrimize, bölgemize ve ülkemize karşı sorumluluklarımızın farkındalığıyla yaptığımız bu yatırımın herkes için faydalı olmasını diliyorum.”

 

GELİŞİME KATKI SUNMAK İSTİYORUZ

PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge CFO'su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi Dirk Jan Storm ise Mersin’in nasıl büyüdüğüne bakıldığında Türkiye’nin ekonomik geleceğinin çok önemli olduğunun görülebileceğini işaret etti.

“Dünyanın geri kalan kısmıyla hepimiz bu gelişmelere katkı sunmak istiyoruz” diyen Dirk Jan Storm, “Bunu da son moda liman altyapısı sağlayarak, sürdürülebilirliğe katkı sunarak, sera gazı emisyon gazlarını azaltarak yapmak istiyoruz.

 

MERSİN’E 3 YILDA 500 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILACAK

Önümüzdeki 3 yılda MIP, Mersin Limanı’na 500 milyon dolar yatırım yapacak ve limanının altyapısını geliştirecek. Bu Mersin Limanı için en önemli yatırım olacak. Bu sayede Mersin’de daha gelişmiş bir yaşama alanı oluşturmak istiyoruz.

Yaşamı geliştirme çalıştırmalarımız kapsamında Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremde de bizim çok büyük reaksiyonumuz oldu. MIP çalışanlarının da yakınlarını kaybettiği depremde onlara destek olduk. Hiç tereddüt etmedik. MIP arama kurtarma çalışmalarına da dahil oldu. Büyük aletler tedarikini sağladık.

Ayrıca çocukların geleceğimiz olduğuna inanıyoruz, bu nedenle kendimizi uzun vadeli projelere adadık. İlk okulumuzu 2017’de açmıştık. Gelecek yıl Haziran ayında ikinci okulumuzu inşa etmeye karar verdik. Gelecek sene burada 720 öğrenci eğitim alacak.

 

YAŞAM ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Limanın yanı sıra liman etrafındaki çevreyi ve yaşam şartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda sürekli düzenli deniz temizliği yapıyoruz. Sera gazı emisyonlarını azaltmaya çalışıyoruz. Yeni enerji kaynakları yaratmaya çalışıyoruz Hepimiz için tüm paydaşlar için bu vin – vin yani kazan kazan oluyor. Ortaklarımızın bir adanmışlığı var; yerel ekonomiye ve limana katkıda bulunan ve Mersin için daha iyi bir yaşam ortamı sağlamaya çalışıyoruz

İşte bu projede trafik tıkanmalarını engellemiş olacak. D 400 karayolundan bağlantı sağlamakla sadece trafik sıkışıklığını değil tedarik zincirlerini de kolaylaştırmış olacağız” diye konuştu.

 

MERSİN, KONTEYNERDE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da, Türkiye’de konteyner kapasitesinde en büyük, dünya sıralamasında ilk 100’de 92’inci sırada olan Mersin Limanı’nda yoğunluğun, trafiğin her geçen gün arttığını söyleyerek, “Bu yoğunluğun ekonomiye olumlu yansımaları elbette ki oluyor. Bununla birlikte şehrin altyapısının gelişmesi konusunda da yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarıyor. Nitekim bugün hayata geçirilecek olan proje bu ihtiyaçtan doğan şehrin özellikle doğu tarafından girişinde yaşanan sıkışmanın, trafik yoğunluğunu giderilmesine yönelik başlatılan bir proje. Kapılarda hızlı giriş çıkış olacağı için trafik güvenliği yanında burada faaliyet gösteren firmaların yakıt ve zamandan tasarruf yapmasına da katkı sağlanacak. Bu katkı elleçleme hızına da yansıyacak. Dolayısıyla limanın genel işleyişine olumlu katkılar yapacak.

Limanın en etkin şekilde işlemesi hepimizin sorumluluğu. Hem limanı işleten firma hem tüm paydaşlarla, ticaret erbapları ile sık sık toplantılar yaparak limanımızı her geçen gün daha etkin bir şekilde nasıl işletiriz onun da arayışı içerisindeyiz. Zaman zaman da teknik tedbirler ve yeni adımları hep birlikte atıyoruz veya liman işletme firmasına atmasını söylüyor ve neticesini de takip ediyoruz

 

LİMANIN KENTE KATKISI BÜYÜK

Limanın şehrimize olan katkısına bakarsak ilimizin ihracatı 6,2 milyar dolara çıkmış durumda. Genel ticaret hacmimiz ise 35 milyar dolara çıkmış durumda. Buna limanın katkısı çok büyük ve önemli. Mersin geliştikçe, büyüdükçe bu ülke ekonomisine de yansıyor. Dolayısıyla burada elde edeceğimiz her artı bir değer tüm ülkeye olumlu bir şekilde yansıyor. Limanın ticari faaliyetleri, istihdam elbette ki bunlar önemli. 3 bin direk 25 bin dolaylı, hemen yanında Serbest Bölgemizde de 12 bin civarında istihdam sağlanıyor. Bunlar sevindirici rakamlar, neticeler. Bununla birlikte şehrimizin yeni genişleme potansiyellerinin değerlendirilmesi hususunda altyapı hizmetleri ile bu projede olduğu gibi müşterek hareket etmek üzere hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.
İleriye geleceğe bakarak özellikle cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız yeni yüz yılımızda daha da parlayan bir Mersin’i inşallah hep birlikte göreceğiz ve bunu görmek için de el birliğiyle çalışacağız” dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına PSA Avrupa Akdeniz Amerika Bölge CFO’su Dirk Jon Storm, Vali Pehlivan’a proje plaketi takdim etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e de plaketini MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh verdi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA