Haber Merkezi
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 7, 8, 9, 11, 12 ve 29 No’lu Meslek Komiteleri ve Mersin AB Bilgi Merkezi işbirliğinde düzenlenen ‘Perakende Sektöründe Yeni Trendler’ konulu Mersin Perakende Zirvesi23 başladı. Zirve sektörün önemli aktörlerini ağırlıyor. Gün boyu devam edecek Zirvede Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar Türkiye ve Dünyada Perakende Sektörünü, LC Waikiki Uluslararası Mağazacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür İnanç Sezginer Modern Perakendecilikte AB Uygulamaları ve Arçelik A.Ş Pazarlama Direktörü Murat Karaca ise Gelenekselden Yeni Nesil Perakendeciliğe konulu sunumları ve tecrübe paylaşımlarıyla sektörün geleceğine ışık tutacak.
Birçok panelden oluşacak Zirvenin ‘Dijital Perakendecilikte İyi Uygulamalar’ konulu bölümünde QNB Finansbank Dijital Köprü Direktörü Demet Yaman ile Pazarama Satış ve Kategori Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ünal Çapkan söz alacak. Panel aralarında katılımcılar stant ziyaretleri gerçekleştirerek kurumsal iş birliğini artırma fırsatı yakalayacak.
Zirve düzenlenecek iki ayrı panel ile devam edecek.
‘Dijital Pazar Yerleri ve Başarı Örnekleri’ isimli panelde Mersin’de kendi alanında başarı gösteren, PANDY Tekstil’den Abdullah Keleş, Mersin Serin Teknik’ten Sercan İngilok ile Makiteks Tekstil’den Aykut Toker A Gauche Shop Firma Sahibi Işık Yeniçıkan deneyimlerini paylaşacak. Yine ‘Müşteri Odaklı Perakendecilikte Bölgesel Örnekler’ konulu panelde ise Merit Pazarlamadan Melis Yıldız, Rota Klima’dan Veysel Umut Çinici, Kitapsan’dan Hasan Söyümez, H Consept Mobilya’dan İbrahim Eşkara, Ekobaymar’dan Şemsettin Bayar ile Dağ Tekstilden Mehmet Dağ bölgesel örnekler olarak sunum gerçekleştirecek.
Zirve çekilişle belirlenecek hediyelerin takdimi, plaket sunumu ve aile fotoğrafının çekimiyle son bulacak.
“HER DEĞİŞİM İNSANIN KENDİSİNDEN BAŞLAMALIDIR”
Zirvenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır konuşmasına sektörün sorunlarına değinerek başladı. Zincir marketlerle AVM’lerin oluşturduğu acımasız rekabet, plansızlık, artan maliyetler, eğitimli personel bulamama, eksik mevzuat ve halen çıkmayan Perakende Yasası gibi reel sorunlar bulunduğuna dikkat çeken Çakır, bunların yanında sektörün kendi eksiğinden kaynaklı sıkıntılar yaşadığını da hatırlattı. “Bu noktada kendimizle de yüzleşmeliyiz” diyen Çakır, kurumsallaşma ve markalaşma zaaflarının, yönetimsel eksiklerin getirdiği sıkıntıları aktardı. Her değişimin insanın kendisinde başlaması gerektiğini kaydeden Çakır, “İşte bu noktada bugün öğreneceğimiz yeni dünyanın yeni perakende trendleri ve dinleyeceğimiz başarı hikayeleri, inanıyorum ki bizlerde yeni bakış açıları yaratacaktır. Sorunlarımıza farklı açılardan bakmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“VAR OLAN SIKINTILARA ODAKLANIP GELECEĞİ ISKALAMAYALIM”
Var olan sorunlara odaklanırken geleceği ıskalamamak gerektiğini dile getiren Başkan Çakır, “Unutmayalım ki gelecek aslında bugündür. Yeterince verimli miyiz? Ortaklık kültürüne yakın mıyız? Kümelenerek güç yaratabiliyor muyuz? Yoksa küçük olsun, benim olsun mu diyoruz. İnsan kaynakları yönetimine önem veriyor muyuz? Yalın üretim gibi, verimliliğin yolu olan ve israfları önleyen yalın yönetimden haberdar mıyız? Teknolojiden ve yeni trendlerden sürekli şikayet mi ediyoruz, yoksa bunları bir çözüm ortağı olarak görmek için bir çaba gösteriyor muyuz?” sorularını yönelterek sektörün check-up yapması için ışık tuttu.
“DEĞİŞİME DİRENMENİN ANLAMI YOK”
Derisini değiştirmeyen yılanın öleceğini hatırlatarak, değişime direnmenin sonuç getirmeyeceğini kaydeden Çakır, yeni nesil mağazacılık trendlerini, yeni nesil perakendeciliği, yeni neslin ve yeni çağın tüketim alışkanlıklarını, personel anlamında ise yeni neslin çalışma alışkanlıklarını anlamak gerektiğini vurguladı. Firmaların artık teknolojileri yöneten insan kaynağı bulunmasının bir zorunluluğa dönüştüğünü belirten Çakır, sözlerini, “Ben bu önemli ve değerli zirvenin bu yeni vizyonu oluşturacağına, Mersin ve bölge perakende dünyasında büyük bir yenilikçi atılımı başlatacağına yürekten inanıyorum” diye tamamladı.
“ÖRNEK BİR İŞBİRLİĞİ MODELİ OLUŞTURDUK”
MTSO Mobilya Halı ve Ev Eşyası Meslek Grubu Meclis Üyesi Dr. Osman Kiper ise sözlerine örnek bir işbirliği modeliyle marka bir etkinlik düzenlediklerini söyleyerek başladı. Bu yıl ilkini organize ettikleri Perakende Zirvesi hakkında bilgi paylaşan Kiper şöyle konuştu:
“Geleneksel ve marka bir etkinlik olmasını arzu ettiğimiz bu organizasyon Mersin perakende ticareti açısından büyük önem taşımaktadır. Perakende sektöründeki yerel, ulusal ve uluslararası iyi uygulamalar ve başarı örneklerinin sizlerle buluşacağı bu proje, hem geleneksel perakendecilikte işimizi nasıl çağımızın gereklerine uygun ve iyi yapabileceğimizi hem de dijital perakendeciliğin bize sunduğu fırsatları anlamamız açısından değerli ve önemlidir. MTSO bünyesinde ilk kez 6 Meslek Komitemizin özverili bir birliktelikle çalışarak planladığı bu organizasyon AB’nin finansal ve Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği’nin ise sivil toplum kuruluşu olarak desteğini alarak örnek bir işbirliği modeli oluşturmaktadır.”
“CADDE MAĞAZALARI OLMAZSA HAYAT DURUR”
Mersin Perakende İş İnsanları Derneği (MEPİAD) Başkanı Özcan Demir ise açılış konuşmasına birlik ve beraberlik vurgusuyla başladı. Birlik ve beraber hareket ederek önemli bir organizasyona imza attıklarını kaydeden Demir, ardından perakende sektörüne dair kısa bir değerlendirme yaptı. Sektörün zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Demir, “Perakendeciler olarak zor durumdayız. Cadde mağazaları önemli sıkıntılar yaşıyor. Oysa bu mağazalar kapanırsa hayat durur. Elbette AVM’ler önemli ama her şey demek değil. İnternet satışlarını da küçümsemiyoruz, o mecralarda olmalıyız ama bunun da yasal düzenlemeleri olmalı. Kısaca bugün bu sıkıntıları ve neler yapılması gerektiğini birlikte dinleyeceğiz. Hepiniz hoş geldiniz” dedi