Narenciye dalında kalmasın!


 

Mersin Milletvekili Ekmen: “Narenciye bahçede kalmadan çözümleri hayata geçirin” diyerek, tarımsal planlama ve desteğin şart olduğunu, ihracata verilen desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

 

Narenciye üreticileri bu sene derin bir kriz yaşıyor. Yüksek oranda rekolte artışları, narenciye ihracatındaki yetersizlik ve mevcut ürünlerin iç piyasada zararına bile satılamaz hale gelmesi, mahsullerin bahçede kalmasına yol açarak hem çiftçilerimizi hem de ülkemizi büyük bir zarara uğratıyor.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen ile görüşerek narenciyede yaşanan kriz hakkında mevcut durum ve çözüm yollarıyla ilgili istişarede bulundu.

 

“NARENCİYE BAHÇEDE KALMAMALIDIR”

Narenciyede büyük bir kriz yaşandığını ve çiftçilerin feryat ettiğini söyleyen Ekmen, “Narenciyede kıyametin eşiğindeyiz. Çiftçilerin maliyetleri arttı, fakat pazar daraldı. Narenciyeci ürününü toplayamama, toplasa da satamama riskiyle karşı karşıya. Nasıl ki buğday ve mısırda TMO, pamukta Çukobirlik ve şekerde Pankobirlik gibi kurumlar satın alım yapıyorsa, narenciyeci için de alım yaparak piyasayı dengeleyecek kamusal bir kurum şarttır, narenciye bahçede kalmamalıdır.” dedi.

 

TARIMSAL PLANLAMA VE DESTEK ARTIŞI ŞART

Ekmen’in aktardığına göre, ülkemiz iç talebin üzerinde bir narenciye üretimine sahip ve tarımda planlama, ihracat ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekli.

 Türkiye, dünyada en büyük yedinci, Avrupa’da en büyük ikinci narenciye üreticisi olmasına rağmen dünya pazarında çok az yer bulmakta. Dünyadaki narenciye talebinin yarısını Avrupa ülkeleri oluştururken, ülkemiz ihracatının çoğunu Rusya, Ukrayna, Irak ve Romanya gibi ülkelere gerçekleştirmekte. Türkiye’nin Avrupa’da rekabet edemediğini, ihracatta İspanya, Çin ve Hollanda gibi ülkelerden üç kat daha ucuza narenciye ihraç ettiğini ifade eden Ekmen, talep gören çeşitlere yönelmenin ve kalite artışının çözüm olacağını belirtti. Bunun da ancak tarımsal planlama ve çiftçinin desteklenmesiyle gerçekleşeceğini vurgulayan Ekmen, “hangi bölgede hangi ürünün ve bu ürünün hangi çeşidinin ekileceğine bugünden karar verilmelidir” dedi. Maliyet artışının had safhada olduğu bu dönemde tarıma verilen desteğin çok az olduğunu ve artırılması gerektiğini ifade eden Ekmen, çiftçinin desteklenmesinin herkesin yararına olacağını ve enflasyonu da düşüreceğini belirtti.

 

“NARENCİYE HASAT SÜRESİNİ UZATMALIYIZ”

Mehmet Emin Ekmen, narenciye dış ticaretinde söz sahibi olabilmek işin yeni tür ve çeşitlerin hasat süresinin ürün ve kalite kaybı olmadan ve tüm sezona yayılacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

 

“NARENCİYEYE YÖNELİK SANAYİ EMEKLEME SAFHASINDA”

Mehmet Emin Ekmen, ülkemizde özellikle Mersin’de yüksek rekolteye sahip olan narenciyenin sanayide işlenmesinin, yaşanan krize uzun vadede büyük bir ilaç olacağını ifade etti. Meyve suyu, reçel, marmelat, uçucu yağlar ve konserve ürünlerine yönelik yapılacak sanayi yatırımlarının hem çiftçiler hem ihracatçılar hem de ülkemizin sanayisi için büyük bir kazanım olacağını ifade eden Ekmen, “Türkiye’deki limonun %60’ını üreten Mersin’de bir tane limonata fabrikası yok, bu kabul edilemez” diyerek hükumetin tarıma ve tarıma dayalı sanayiye ilgisiz kaldığını vurguladı. Ekmen’in belirttiğine göre, ülkemizin dünya pazarında narenciyeye dayalı sanayideki payı yüzde 1 bile değil. “Narenciyeye yönelik sanayi emekleme safhasında, bunu büyütmek ve yaşatmak hükumet başta olmak üzere hepimizin görevidir” ifadeleriyle tarımda sanayi atılımının bir görev olduğunu belirten Ekmen, hükumete çağrıda bulundu.

 

İHRACATA VERİLEN DESTEK ARTIRILMALI

Mehmet Emin Ekmen, ihracata verilen desteğin artırılmasının bu sene narenciyeci için en azından nefes alma alanı yaratacağını ifade ederek, “Mersin narenciyenin başkentidir. Narenciyede hasatlar başladı ve rekolte çok yüksek. Çiftçilerimiz ürününü zararına bile satamaz haldeler, limon çiftçileri ağaçlarını bahçelerinden söker hale geldi. Mazot 40 lira, gübre 15-20 lira oldu, ilaç, toprak geliştiriciler, işçilik gibi maliyetler oldukça yüksek. Üreticilerimizin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve mevcut pazarların kaybedilmemesi için ihracat güçlü bir biçimde teşvik edilmelidir. DFİF kaynaklı ihracat desteği ton başına 1500-2000 TL civarında olmalıdır. Üreticiye ve ihracatçıya verilecek destek hayati önem taşımaktadır” sözleriyle hükumete seslendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA