HEDİYE EROĞLU
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, Türkiye'nin en borçlu illeri belli oldu. BDDK’nın 3 aylık periyotlar dahilinde açıkladığı verilerde illerde yaşayan kişilerin bankalara olan kredi borçlarına ilişkin bilgiler kamuoyuna sunuldu.
Ülkenin en büyük nüfusa sahip şehri olan İstanbul 3,7 trilyon lira ile en borçlu iller listesinde birinci sırada yer alıyor. İstanbul'u 1,4 trilyon lira kredi borcuyla Ankara takip ediyor. Üçüncü sırayı ise 521 milyar lirayla İzmir aldı. Mersin ise 117 milyon 814 in 414 lira ile Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Konya’nın ardından 13’üncü en borçlu şehir oldu.
BORÇLANMA YÜKSELİYOR
Ülkemizde artan maliyetler nedeniyle nakde olan ihtiyaç artıyor. Nakit ihtiyacı artarken bunu karşılayamayan vatandaşlar da bankaların kredileri ya da kredi kartlarına yöneliyor. Bankalardan kredi kullanarak borçlananlar vadeli ödeme seçeneklerini kullanarak borcunu ileri tarihlere ertelerken bir yandan da kredi kartı kullanımı giderek artıyor. Yüksek miktarlardaki kredileri uzun vadelere bölerek daha düşük taksitlerle ödeme imkanı bulan vatandaşlar ise bankaların kredi yöntemine başvuruyor. Bankalardan kredi çekerek nakit ihtiyacı giderilirken BDDK da bu verileri inceleme altına alıyor.
Tüketici kredilerinde faizler yüzde 3 ile 4 aralığında değişirken 1 milyon liralık 120 ay vadeli konut kredilerinde faizler ortalama olarak yüzde 3,39 oranında yansıtılıyor. 300 bin lira 48 ay vadeli taşıt kredilerinde faiz ortalama olarak yüzde 3,5 seviyelerinde ve aylık ödemesi de 15 bin 500 lira civarında seyrediyor. Enflasyonun yüksek olduğu böylesine dönemlerde vatandaşın yanı sıra şirketler de bankalardan kredi çekmeyi tercih ediyor.