Erdemli Belediyesi’ne rant suçlaması


 

Mersin Kurs-Der avukatı Bekir Yılmazer, MHP’li Erdemli Belediyesi’ni rantla suçladı. Yılmazer, “Öğrencilere destek amaçlı açılan kurslarda öğrenciler belli kırtasiyeciye yönlendiriliyor. Kırtasiyeye giden öğrenci dışarıda bin TL olan kaynak kitabı 7 bin 500 TL’ye alıyor. Öğrenci ve veliye belge verilmeyerek, vergi kaçakçılığı yapılıyor” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin’de MHP’li Erdemli Belediyesi’nin dar gelirli ailelerin çocuklarının kayıt yaptırdığı kurs merkezleri üzerinden rant sağladığı öne sürüldü. Şikâyet üzerine bir yıl önce yapılan müfettiş soruşturmasında, Belediye'nin, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan 'Eğitim İş Birliği Protokolü’nü ihlal ettiği saptandı.

Mersin Özel Öğretim Kursları Muhtelif Kurslar Geliştirme Derneği (Kurs-Der) avukatı Bekir Yılmazer, uygulama ile hem vergi kaçakçılığı hem de büyük rant sağlandığını ileri sürdü.

 

KIRTASİYE ÜZERİNDEN RANT SİSTEMİ İDDİASI

İddiaya göre MHP'li Erdemli Belediyesi'nin kurs sistemi şöyle işliyor: Okullarda deneme sınavına giren öğrencilerin kişisel verileri toplanıyor. Belediyeden öğrencilerin cep telefonlarına, 'Ücretsiz kurs kazandınız' mesajı atılıyor. Öğrenci veya velinin bu mesaj üzerine kurs merkezine gitmesinin ardından, Paksoy Kırtasiye'ye yönlendirilerek kaynak kitap almaları sağlanıyor. Aynı kaynak kitaplar diğer kırtasiyelerde 60-1000 TL arasında satılırken öğrencinin yönlendirildiği kırtasiyede bu yıl 7 bin 500 TL'den satışı yapılıyor. Satış sırasında öğrenci ya da veliye herhangi bir fatura yada fiş verilmeyerek kayıt dışı gelirle vergi kaçakçılığı da yapılıyor. Parayı alan kırtasiye görevlisi belediyenin kurs merkezini arayarak, “Ücret ödendi kayıt yapabilirsiniz” diyerek öğrencinin ismini yazdırıyor. Veli ya da öğrenci yeniden belediyenin kurs merkezine dönerek kaydını yaptırıyor.

Erdemli Belediyesi kurs merkezlerine bu yıl 2 bin 245 öğrencinin kayıt yaptırdığı öğrenildi. 2 bin 245 öğrencinin 7 bin 500 TL ödediği hesaplandığında, bu yılki rant, 16 milyon 837 bin 500 TL'ye ulaşıyor. Kaynak kitap satışı üzerinden elde edilen ve dudak uçuklatan bu paranın kırtasiye dışında kimlere nasıl ulaştığı ise bilinmiyor.

 

DERNEK ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERDİ

Erdemli Belediyesi'nce açılan kurs merkezlerinde imzalanan protokole uyulmaması üzerine Özel Öğretim Kursları Muhtelif Kurslar Geliştirme Derneği’nce Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 21.07.2022 tarihinde şikâyet dilekçesi verildi. Dilekçede Mersin Büyükşehir ve Erdemli Belediyesi’nin müdürlük ile imzaladıkları protokole dayanarak ücretsiz kurs vermeleri gerekirken, kursiyerlerden 'kaynak kitap' bedeli adı altında ücret talep ettikleri iddia edildi. Bunun üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08/08/2022 tarih ve E.54812560 sayılı görevlendirme ve Valiliğin 07.08.2022 tarih ve 54780903 sayılı ‘İncelenmesi ve gerekiyorsa soruşturulması’ yönündeki karar üzerine müfettiş soruşturması açıldı.

 

“ERDEMLİ BELEDİYESİ PROTOKOLE UYMUYOR”

Müfettiş raporunda Erdemli Belediyesi ile ilgili ise şu tespit ve teklife yer verildi: "Erdemli Belediyesi'nce açılan eğitime destek kursunda, ortaöğretim 11 ve 12. sınıf öğrencilerine kurs verildiği, diğer sınıf düzeyinde kurs açılmamasının suç olamayacağı, mezun öğrencilere yönelik kurs faaliyetine inceleme esnasında rastlanılmadığı, Erdemli Belediyesi tarafından öğrencilerin ücretsiz eğitim dokümanlarının karşılanmadığı, öğrenciler, kurs binasına getirilen değişik yayınevlerinin dokümanlarını 2 bin 350 TL karşılığı temin ettikleri tespit edildiğinden, bu gerekçe ile Erdemli Belediyesi'nin Milli Eğitim Müdürlüğüyle yaptığı Protokolün 5/h maddesini ihlal ettiği, aynı protokolün 11/3 maddesinde ifade edilen 'Protokol tek taraflı olarak Bakanlık/Milli Eğitim Müdürlüğünce Resen Feshi edilir' hükmü gereği, takdir yetkisinin Bakanlık/Milli Eğitim Müdürlüğünde bulunduğu."

 

"PROTOKOLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ"

Mersin Özel Öğretim Kursları Muhtelif Kurslar Geliştirme Derneği (Kurs-Der) Avukatı Bekir Yılmazer, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Dershanelerin kapatıldığı dönemde kanun hükmündeki kararname ile belediyelere kurs açma izni verildiğini hatırlatan Avukat Yılmazer, "Bu kurslar sadece okula devam eden öğrenciler için olacaktı. Mili Eğitim müdürlükleri belediyelerle kurs ve kaynak parası almadan tamamen ücretsiz kurs açma koşulu ile protokol yaptı. Ancak, Türkiye’de bu işi para ile yapan birkaç belediye var. Bunlardan biri de Erdemli Belediyesi'dir. Yaptığımız araştırmada bu protokolün dışına çıkılmış" dedi.

 

"KIRTASİYE ÜZERİNDEN PARA ALINIYOR" İDDİASI

 

Avukat Yılmazer sistemin şöyle işlediğini anlattı: “Bir öğrenci kurs merkezine başvuruyor. İlk başvuruda öğrenciye okula devam edip etmediğinin sorulması gerekir. Eğer okula devam ediyorsa o öğrencinin kaydı yapılır. Yani mezun öğrenci protokol dışındadır. Böyle olmuyor, kayıt yapılıyor daha sonra da tıpkı dershaneler gibi öğrenciye 4-5 gün kurs veriliyor. Protokolde ise ‘Bu protokol örgün eğitim kapsamında ilköğretim ve orta öğretime devam eden öğrencilerin belediyelere ücretsiz kurslarda okul programlarına destek eğitimlerini kapsar' diyor. Ancak, Erdemli Belediyesi bu maddeye uymuyor. Yasal olmayan bu süreçle ilgili gerekli yerlere başvurularda bulunduk. Çünkü, belediyenin bu tutumu kurs merkezlerini mağdur etti. Eskiden 500-600 alan kurs merkezlerinde bu sayı 50-60 öğrenciye düştü. Şu anda 100 öğrenciyi dahi bulamıyor ve kurumlarımız iflas noktasındadır. Milli eğitim müdürlüklerine dilekçe vererek, bu kanunsuzluğun önüne geçmelerini istedik. Belediyeye başvurup protokolü önlerine koyarak buna uymaları gerektiğini anlattık. Bunun üzerine müfettiş görevlendirildi. Tüm bu kanunsuzluk ve rant müfettiş raporuyla belgelendi. Müfettiş raporuna rağmen Erdemli Belediyesi’nin kurs merkezlerinde bu kanunsuzluk devam ediyor."

 

"ERDEMLİ BELEDİYESİ SUÇ İŞLİYOR"

Protokolde eğitim verirken ve kaynak sağlarken de ücret almayacaklarına dair açık bir madde bulunduğunu dile getiren avukat Yılmazer, bu konuda şunları söyledi:

"Öğrenciler belli kırtasiyeden kaynak alımına yönlendiriliyor. Kırtasiyeye giden öğrenci 7 bin 500 TL’ye kaynak kitap alıyor. Dışarıdan bir öğrenciye ise bu kaynak kitaplar bin TL. Üstelik kaynak kitap satışı ile ilgili de veliye ve öğrenciye bir belge verilmeyerek, vergi kaçakçılığı da yapılıyor. Ayrıca kaynak kitapta 7 bin 500 TL fahiş fiyat uygulanarak büyük rant sağlanıyor. Kurs merkezlerinin hem eğitim verirken hem de kaynak kitap sağlarken ücret almamaları gerekir. Şu an Erdemli Belediyesi protokole uymayarak suç işliyor."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA