Bit pazarı esnafına; “Turistin gelmesini istiyorsanız yenilenin, geçmişinize sahip çıkın” çağrısı yapan Numan Olcar, “Çarşı kendini yenileyerek, geçmişine sahip çıkarak, tarih ve alışverişin birlikte yapılacağı, Mersin’in güzel bir başka cazibe noktası olabilir”
Haber Merkezi
Mersin’e gelen turistlerin çarşıda gezmesini sağlamak yerine alışveriş merkezlerine götürülmesine yönelik tepkilere Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar’dan yanıt geldi. İddiaların asılsız olduğunu belirten Olcar, konunun siyasete alet edildiğini savundu.
“Turizm siyaset üstü bir olgudur ve öyle kalmalıdır” diyen Numan Olcar, “Buradaki ‘dernek’ kendi sorunlarını ‘Mersin Turizm Platformu’ ismini kullanarak ifade etmeye çalışmaktadır” dedi.
ÇARŞI TÜKENİŞ İÇİNDE
Zafer Çarşısı ile ilgili ise zamanında Mersin’in önemli bölgesi olan bugün ise ‘Bit Pazarı’ olarak anılan bölgenin nasıl ayağa kalkacağına dair önerilerde bulunan Başkan Olcar, “120 yıllık Mersin tarihinde, çarşının aynı mekanda 50 yıllık bir geçmiş var. Lakin son 3-5 yılda çarşı maalesef bir tükenişe gitmektedir. Buradan ekmek yiyen pek çok esnaf maalesef belki de siftah etmeden kepenk kapatmaktadır. Söz konusu çarşı artık genelde beyaz eşya- kundura ve telefon ticareti yapan dükkanlar ve ufak tefek tamirat yapan işletmeler yerine geçmiştir.
Şimdi konuya ‘turizm’ vizyonundan bakalım; Üzerindeki hantallığı atmayan, kendini yenilemeyen daha önemlisi geçmişine ve değerlerine sahip çıkmayan her işletme, dernek, sivil toplum kuruluşu adına ne derseniz deyin, zamanın içinde kaybolmaya ancak daha önemlisi sebeplerini başka taraflarda aramaya mahkumdur. İlgili dernek idarecileri bu vizyonu göremiyorsa, asıl kendilerinin istifa etmeleri daha uygundur. Zira Mersin Turizm Platformu ‘gönüllük esasına’ dayalı bir oluşum olduğu için bizde bu şans bulunmamaktadır” dedi.
BELEDİYENİN PROJESİ, ÇARŞININ ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK!
Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Kentsel Tasarım Projesi’ne de değinen Olcar, “Proje ile bu bölgede yapılacak düzenleme ve yenileme çalışmaları, bölgeye kimlik kazandıracak ve çarşının çehresini değiştirecektir. Bu çalışmalar; Yoğurt Pazarı, Bit Pazarı, Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı’nın kaybolmuş tarihi mimari yüzünü gün ışığına çıkartacak, cephe iyileştirme ve restorasyon çalışmaları ile yeniden can bulacak ve çarşı tarihi siluetine yeniden kavuşacaktır. Böylelikle; ‘Mersin Tarihi Geçmişi’ ile buluşacaktır. Ancak bu yeterli değildir. Esnaf derneğinin yöneticilerine de çarşılarında turistin ilgisini çekecek, gitmesine neden olacak ürünleri tespit ederek, kendilerini bu şekilde re organize etmelidir. Aksi halde kimse turistin Zafer Çarşısı’na gidip beyaz eşya, kundura almasını beklemesin. Diğer bir tavsiyem de en azından bugünden tezi yok, çevre ve tabela temizliğine başlanmasıdır. Daha önemlisi ‘Kent Tanıtım Rehberinde yer almayan çarşının’ bu rehbere eklenmesi için gerekli standartların sağlanmasıdır” diye konuştu.
“KİLİSEYE SAHİP ÇIKSAYDINIZ, BUGÜN HER ŞEY BAŞKA OLURDU!”
Bit pazarından önce burada, ‘Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi’ bulunduğunu da anımsatan Olcar, bu yapıdan günümüze sadece anıtsal iki kapı ulaştığını işaret ederek, “Bit pazarı içerisindeki Aya Yorgi Kilisesi’ne zamanında sahip çıkılsaydı bugün burası, turist ağırlama çabası içinde olan Mersin'in günlük gelir kaynağı olurdu.. Yani Zafer Çarşısı geçmişine sahip çıkarak, tarih ve alışverişin birlikte yapılacağı, Mersin’in güzel bir başka cazibe noktası olabilir” dedi.