HEDİYE EROĞLU
Mersin’de limanı Atatürk Parkına doğru genişletme projesi tepki çeken yüzde 90’ı yabancılara ait MIP Şirketine karşı TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun açtığı davanın Anayasa Mahkemesince reddedilmesi tartışma yaratı. Usul yönünden gelen ret kararının kaçınılmaz olduğu belirtilerek, TMMOB’un nasıl böyle bir hata yaptığı eleştiri konusu oldu.
DAVA AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE TAŞINABİLİR
Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, Anayasa Mahkemesi’nin, TMMOB Mersin İKK’nın yanlış yapılan başvurusunu ‘tüzel kişilik yapamaz’ diyerek usulden reddettiğini, usule uygun olarak yeniden başvuru yapılabileceğini söyledi. “Ayrıca Anayasa Mahkemesinin ret kararına dayanarak Türkiye’de iç hukuk yolları tükendiği için dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınabilir” diyen Ayan, “Projenin neden iptal edilmesi gerektiği, çevre ile uyumsuzluğu, hazırlanan ÇED dosyasının yetersizliği, Mersin’de yaratacağı tahribatın tümünü anlatacak belgeler var. Hem de nerede var; MIP’in hazırladığı CED dosyasında var” dedi.
4 YIL BOYUNCA 200 BİN KAMYON LİMANA TAŞ TAŞIYACAK
Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, projenin 2 bin sayfalık ÇED Raporunu sayfa sayfa okuyup incelediğini söyleyerek, itiraz edilebilecek çok sayıda husus olduğunu dile getirdi. Ancak bu hususlar açıkça ÇED raporunda varken TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun usul yönünden başvuru yapmayı seçerek yaptığı hatanın kabul edilebilir olmadığını işaret etti. Ayan, “Genişletme projesi kapsamında İçmeler mevkindeki taş ocağından gelecek 4.4 milyon ton taş, liman dolgusu için Atatürk Parkının önüne dökülecek. Ve bu kapsamda 4 yıl boyunca 200 bin kamyon gidip gelecek. Zaten tıkanan bir trafiğimiz varken yaratacağı tahribat çok yönlü olacak” diye konuştu.
Öte yandan Mersin bu şekilde kabullenerek Ana Konteyner Terminal Limanını kaçırıyor” dedi.