Büyükşehir’in taşınmazları nasıl kullanılıyor?


 

Sayıştay, mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait bazı taşınmazların tapu kayıtlarındaki cinsi ile fiili kullanım durumlarının farklı olduğunu da tespit etti.

HEDİYE EROĞLU

 

Sayıştay'ın yerel yönetimlere ilişkin 2022 denetim raporu, belediyelerdeki usulsüz iş ve işlemleri ortaya koyuyor. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik geçen yıla ilişkin denetim raporunda çok sayıda dikkat çeken bulgu yer aldı.

 

TAŞINMAZLARIN FİİLİ KULLANIMI FARKLI ÇIKTI

Yine Sayıştay, mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait bazı taşınmazların tapu kayıtlarındaki cinsi ile fiili kullanım durumlarının farklı olduğunu da tespit etti.

Açıklamada, “İdare taşınmazlarının bir kısmının tapu kayıtları ile mevcut kullanım durumu farklılık gösterdiği, tapuda tarla olarak görünen ancak fiilen yol, dükkân, işyeri, imalathane, hizmet binası olarak kullanılan yerler olduğu görülmüştür.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN MÜLKİYETLERİNİN YAPI KULLANMA İZİN BELGELERİ YOKMUŞ

Taşınmazların büyük bir bölümünün eski yıllarda yapılmış olması nedeniyle yapı ruhsatları ve dolayısıyla yapı kullanma izin belgeleri bulunmadığı için cins tashihi işlemlerinin yapılamadığı ancak idarenin kullanımında veya yönetiminde bulunan arsa, arazi ve binaların hem cins tashih işlemleri hem de bununla bağlantılı olarak yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi alımı ile ilgili çalışmaların devam ettiği ifade edilmiştir.

 

MEZARLIK BAŞKA AMAÇLA KULLANILMIŞ

İdare cevabına göre, mezarlık niteliğinde olup bu amaçla kullanılmayan taşınmazların bulunduğu anlaşılmaktadır. Ancak ilgili kanunun maddelerine göre, umumi mezarlıkların mülkiyeti, belediye bulunan yerlerde belediyelere ait olup, imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiç bir amaç için kullanılamaz. Dolayısıyla mezarlık alanı olarak ayrılan yerlerin mevzuatı uyarınca amacına uygun kullanılması gerekmektedir. Diğer taşınmazların da belgelerinin tamamlanarak cins değişikliği işlemlerinin yapılması envanter kayıtlarının sağlıklı bilgi sunması açısından önem arz etmektedir.

Sonuç olarak, İdare taşınmazlarının tapu kayıtlarının fiili kullanım şekline uygun hale getirilmesi için cins tashihi işlemlerinin yapılması gerekmektedir” denildi.

 

BAZI TAŞINMAZLAR KİRALAMA YERİNE ECRİMİSİL İLE KULLANILDIRILMIŞ

Ayrıca yine Sayıştay incelemelerinde, idarenin bazı taşınmazlarının kiraya verilmeksizin ecrimisil karşılığı kullandırıldığı da görüldü.

Açıklamada, “Buna göre, belediye taşınmazlarının işgali halinde işgal edenden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere komisyonca tespit ve takdir edilecek ecrimisil alınması ve taşınmazın tahliye ettirilerek işgalin sonlandırılması gerekmektedir” denilerek buna uyulmadığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, “İdareden alınan veriler ve yapılan açıklamalardan; ecrimisil uygulanan 464 taşınmazdan ihaleye çıkılan ve sözleşmesi yapılanlar bulunduğu, bazı taşınmazların kira ihale aşamasında olduğu, bazılarının ise taşınacak veya yıkılacak olması sebebiyle geçici olarak ecrimisil uygulandığı, 73 adet taşınmazın ise mezarlık veya mevsimsel tarım yapılan taşınmaz veya İdare tasarrufunda bulunan ve geçici işgaliye şeklinde kullandırılan taşınmazlardan olduğu anlaşılmaktadır.

 

21 TAŞINMAZ İÇİN TAHLİYE BAŞLATILMIŞ

Kamu idaresi özetle, ecrimisilin genellikle kira süresi biten ve işgal durumuna düşen kiracıların tahliye işlemlerinden sonra uygulandığını, bazı taşınmazların site (örneğin Nakliyeciler sitesi) olarak nakil etme süreci devam ettiğinden taşınma süreci bitene kadar ecrimisil karşılığı kullandırıldığını, 6360 sayılı Kanun’la devralınan taşınmazların yapı ruhsatları olmadığından, tek parsel içerisinden birden fazla bağımsız bölüm inşa edildiğini ve bağımsız bölümlerin ruhsatsız yapılmış olup tek tek ihale edilmesinin mümkün olmadığını ifade etmiştir. Ayrıca cevapta, 21 adet taşınmazda ise vatandaşlarca mevsimsel ürün ekildiğini ve tespit dikkate alınarak ecrimisil uygulandığını ve tahliyesi için ilçe mülki amirine yazı yazıldığını ve belediye taşınmazları üzerindeki işgallerde tahliye sürecinin işletildiği ifade edilmiştir.

 

İŞGALLER VAR

İdarenin sunduğu bilgilerden ecrimisil alınan 464 taşınmazdan 12’si için ecrimisil uygulamasına son verildiği, kiralamasının yapıldığı, geriye kalan taşınmazların ise önemli bölümünün Nakliyeciler Sitesi ve Erdemli Hal tesislerinin yeni yerine nakline kadar geçici olarak ecrimisil uygulandığı ve taşınmayı takiben kiralama yapılacağı anlaşılmaktadır. Ancak ev-bahçe-depo, mezarlık alanı gibi taşınmazlarda da işgaller bulunduğu görülmektedir. Dolayısıyla kamu taşınmazı üzerindeki bu tür kullanımlara son verilmesi için gerekli işlemlerin yapılması ve taşınmazların 2886 sayılı Kanun’a uygun şekilde kullandırılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, İdare taşınmazlarının ecrimisil yerine ihale yolu ile kiraya verilmek suretiyle kullandırılması ve işgalin sonlandırılması için tahliye talebinde bulunulması uygun olacaktır” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA