HEDİYE EROĞLU
Artan maliyetler ve ihracattaki daralma nedeniyle dalında kalan narenciye bedavaya da verilse satılamıyor! Kış meyvelerinin başında gelse de para etmediği için dalında kalan narenciye üreticiye de, ihracatçıya da, pazarcıya da dert oldu!
“BEDAVA ALIN GÖTÜRÜN DİYORLAR AMA ALAMIYORUZ”
Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdulhalim Batur, dalında kalan narenciye ürünlerinin pazarcı esnafı tarafından ücretsiz alınması için üreticiden çok sayıda talep aldıklarını açıkladı. Ancak yüksek girdiği maliyetleri nedeniyle bu talepleri geri çevirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Batur, pazarcı esnafının da mağdur olduğunu kaydetti.
Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Pazarcılar Federasyonu’nun da yönetiminde yer aldığını anımsatan Batur, bölge illeri ile yaptıkları görüşmelere ilişkin verdiği bilgide, ülke genelinde durumun benzer olduğunun altını çizdi.
MALİYETİ KURTARMIYOR
Üreticinin çok zor günler geçirdiğinin bilincinde olduklarını ve ellerinden geldiği kadar yardımcı olma çabası içinde bulunduklarını da dile getiren Başkan Batur, “üreticiler bizi arayıp, ‘benim bahçemde limonum var gel bunu bedava topla götür’ diyor ancak bunu yapamıyoruz. Çünkü limon veya mandalinayı dalından bedavaya dahi alsak, İstanbul, İzmir gibi bir şehre götürmek için işçilik, nakliye ve ambalaj masrafları karşımıza çıkıyor. Sadece bu üç maddenin maliyeti 7,5- 8 lira. Yani ürünü bedavaya da alsan götüreceğin şehirde sana en az 7,5- 8 lira maliyeti var. Bu kadar açık ve net. Çiftçi de zaten bu yüzden toplamayıp, dalında bırakıyor, işçi maliyeti vermemek için.
HER YERDE DURUM AYNI!
Dün Niğde’yi, Kütahya’yı aradım ve mandalinanın fiyatını sordum. Çiftçi arkadaşlarımız arıyor, ‘ürün dalında kaldı, ne yapabiliriz?’ diye soruyor. Biz çiftçiye nasıl yardımcı olabileceğimizin çabası içerisindeyiz.
Türkiye Pazarcılar Yönetim Kurulu Üyesi olduğum için ülke genelinde ki 300 bin pazarcı ve 101 odadan da sorumluyum. Buradan hareketle tıkandığımız zaman dışarıya ne gönderebiliriz, onlar bize ne gönderebilir bunu araştırıyoruz. Niğde’de mandalinanın kilosunun 5 TL olduğu söylendi.
Öte yandan bu zor şartlarda tarım işçileri de hakkını alamıyor. Sabahın seherinden akyamın geç saatine kadar soğukta, yağmurda çalışan tarım işçilerinin yevmiyesi 800 TL. ürün ortada, maaş ortada, nakliye ortada. Biz ürünü toplasak zaten en az 6-7 TL bize maliyeti olacak” dedi.