HEDİYE EROĞLU
Mersin’in içme suyunun sağlandığı Tarsus’taki Berdan Barajı, kurak geçen kış aylarının ardından neredeyse kurumaya yüz tutmuşken başlayan yağışlar sevinçle karşılanırken gözler Pamukluk Barajında.
Gerek kuraklık gerekse de Suriyeli ve deprem bölgesinden gelen afetzedelerin göçü ile artan kent nüfusu nedeniyle su ihtiyacı kat kat artarken bitmeyen baraj yatırımları eleştiri konusu oldu.
Yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen Pamukluk Barajında yaklaşan seçimler öncesi “Pamukluk Barajı İkmali 1. Kısım” açılış töreni düzenlenmesi dikkat çekti.
EKONOMİYE YILLIK 500 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK
Ekonomiye yıllık 500 milyon TL katkı sağlaması planlanan Pamukluk Barajı, su tutmaya başladı. Barajın İkmali 1'inci Kısım, Sulama İletim Kanalı ve Tesisleri, Aksıfat Barajı ile Toroslar Güzelyayla Göleti ve Sulaması Etapları'nın açılışı için tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene canlı yayınla bağlandı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, milletvekilleri ve belediye başkanları kurdele keserek açılışları yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek seferde toplam yatırım bedeli 53 milyar lirayı bulan ve aralarında, baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisi resmen hizmete aldıklarını söyledi. Bu tesisler içinde özellikle 3 tanesinin öne çıktığını belirten Erdoğan, bunları Mersin Pamukluk Barajı ve HES, Antalya Finike Kapıçay Barajı ve HES ve Kocaeli İhsaniye Barajı olarak sıraladı.Erdoğan konuşmasında, “Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı'yla toplam 282 milyon metreküp su toplanacak. Projemiz, Mersin'i uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılama yanında yıllık 182 bin dekar suyla buluşturacak. Ayrıca üreteceği senelik 174 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjiyle ekonomiye 1 milyar 920 milyon lira katkı yapıyor. Bir diğer önemli projemiz 541 milyon lira yatırım tutarına ve 5 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip Antalya Kapıçay Barajı'dır. Hem yıllık 5 milyon kilovatsaat elektrik üretecek hem de 18 bin 700 dekar araziyi sulayacak bu tesisin ekonomiye katkısı 350 milyon lirayı buluyor. Toplam 457 milyon liralık yatırım rakamıyla hayata geçirdiğimiz Kocaeli İhsaniye Barajımız da ilçemize yıllık 16 milyon metreküp içme suyu temin edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yılda 2 defa ürün almayı sağlayacak baraj sayesinde, bölgede sera yetiştiriciliği yapılacak, tropikal meyveler yetişecek. 180 bin dekar alanı sulayacak barajdan, 130 milyon metreküp içme suyu temin edilebilecek. Tarımın yanı sıra bölgenin içme suyu problemi de baraj ile büyük oranda çözülecek.