Çimsa’ya güzel Sucular’a kötü haber! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çimsa’ya güzel Sucular’a kötü haber!


 

Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa Çimento’nun Mersin’deki fabrikasına ait Tarsus ilçesi Sucular Mahallesinde bulunan kalker ocağı için dev kapasite artış kararı alındı. Mersin Valiliği’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği orman alanı içinde bulunan maden sahasındaki ocağın yıllık 60 bin ton olan kapasitesi 300 bin tona çıkartılacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Yapı malzemeleri sektörünün global oyuncusu, Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa, büyüme hamlelerine devam ediyor. Çimsa Çimento’nun Mersin’deki fabrikasına ait Tarsus ilçesi Sucular Mahallesindeki kalker ocağında kapasite artışı kararı alındı. Karar kapsamında başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, Mersin Valiliği’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile tamamlandı. BU karar ile projeye start verilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.

 

OCAK SAHASI ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA ORMAN ALANI

Projenin faaliyet alanı 1/100 bin ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planında “Orman Alanı” içerisinde kalırken Çimsa, ömrü 82 yıl olarak belirlenen 36 hektarlık ruhsat sahasında 25 hektarlık alanda mevcutta yıllık 60 bin kapasitesi ile işlemekte olan Kalker Ocağı için mevcut kapasiteyi yıllık 240 bin ton daha artırarak, toplamda yıllık 300 bin tona çıkartacak.

Proje alanına ulaşım Çamlıyayla-Tarsus karayolundan ve mevcut 450 metre uzunluğundaki stabilize yollar kullanılarak sağlanacak.

 

SAĞLADIĞI İSTİHDAM 5’TEN, 10’A ÇIKACAK

Tesiste çalışan personel sayısı mevcutta 5 kişi iken kapasite artışı sonrasında ise bu sayı 10 kişiye çıkacak. Proje kapsamında yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 8 saat çalışma planlanırken tesis aktif halde olduğundan dolayı inşaat aşaması bulunmayacak. Personelin ihtiyaçları için 450 m güneybatıda bulunan faaliyet sahibine ait tesis kullanılacak.

Faaliyet alanında kapasite artışı kapsamında herhangi bir alansal artış gerçekleştirilmeyecek sadece üretim kapasitesinde artış yapılacak. Ocaktan çıkarılan malzeme faaliyet sahibine ait fabrikaya sevk edilerek işlenecek ve piyasaya arz edilecek.

Faaliyet alanında kalker malzemesi yüzeylemiş durumda olduğundan bitkisel toprak sıyırma işlemi gerçekleştirilmeyecek. Proje kapsamında ocak faaliyetleri sırasında pasa malzemesi oluşmayacak olup çıkarılan malzemenin tamamı faaliyet sahibine ait fabrikaya sevk edilecek, projeye konu alanda herhangi bir depolama işlemi gerçekleştirilmeyecek.

 

PROJE SAHASI EN YAKIN YERLEŞİM YERİNE 180 METRE UZAKLIKTA

En yakın yerleşim yeri olan Sucular Mahallesine 180 metre uzaklıktaki ocak ile ilgili proje alanında yapılacak çalışmalarda yollarda, konut ve tarım alanlarında ve meydana gelebilecek hasarlar Çimsa tarafından karşılanacak.  

 

RİSK PATLAMA YAPILACAK OLMASI

Patlatma işlemi de gerçekleştirilecek olan tesiste olası zarar firma tarafından karşılanacak. Taş kırma, nakliye ve tesis içi işlemler için ocakta günlük 24 bin 772 metreküp su kullanılacak.

Proje alanı içerisinde en riskli ve tehlikeli faaliyeti patlatma işlemi oluşturmakta.

Patlatma işlemi dışındaki riskler ise; gürültü, iş kazaları, deprem, yangındır. Ayrıca faaliyet kapsamında kullanılacak olan ve ağır tonaja sahip araçların kullanımı da söz konusu olacak.

 

TARIM ALANLARINI TOZ KAPLAYACAK

Tarım bölgesi Sucular’da kapasitesi neredeyse 5 kat artacak tesis büyük oranda toz emisyonuna neden olacak.

Faaliyet alanında işletmede patlatma, yükleme, nakliye işlemleri sırasında meydana gelecek toz oluşumlarının yönetmelik sınır değerlerinin altında kalmasına çalışılacak.

 

PROJENİN EKOSİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ NE OLACAK? 

“Söz konusu projenin işletilmesi aşamasında bir miktar toz oluşumu gözlemlenecektir” denilen proje dosyasında projenin ekosistem üzerine etkileri ise şöyle anlatıldı; “Bu süre içerisinde oluşacak toz nedeniyle floristik dokunun gelişme hızında yavaşlama görülmesi ihtimali söz konusu olabilecektir.

Toz, flora dokusunu olduğu kadar faunistik dokuyu da etkileyebilecektir. Özellikle hareketli fauna elemanları beslenme, barınma, üreme ve dolaşma amaçlı olarak bu bölgeyi kullanamayacaktır. İşletme aşamasında oluşacak gürültü düzeyleri nedeniyle karasal fauna elemanları alandan geçici olarak uzaklaşacaklardır. Karşılaşılabilecek olan etkiler, oluşacak olan toz ve gürültüyle sınırlı kalacaktır. Ancak, alınacak olan önlemler ile bu etkinin önemli boyutlara ulaşmayacaktır. Ayrıca, alanın yakınında fauna elemanlarının beslenme, barınma, üreme ve dolaşma amaçlı olarak kullanabileceği alternatif habitatlar mevcuttur.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA