Haber Merkezi
Akdeniz ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi’ne kurulan ‘Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nde, “Enerjiden elektrik üretimi; arduino eğitimi (açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikro denetleyici platformu), robotik kodlama, okul öncesi çocukların el-beyin koordinasyonu ve problem çözme becerisi kazandırma, planetaryum (güneşin, yıldızın, gezegenler ve diğer cisimlerin incelemesi)” gibi çocuklar ve gençlerin bilim ve teknoloji ile buluşacağı bir ortam bulunuyor.
Merkezin açılışına, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ile Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek, öğretmenler ve farklı okullardan öğrenciler katıldı.
AKDENİZ’DE BİRÇOK İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Merkezin açılışı öncesi söz alan Başkan Gültak, seçildikleri günden bu güne kadar Akdeniz’de birçok ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nin de bu hizmetlerden birisi olduğunu söyledi. Mersin’e 30 yıldır kentsel dönüşümün gelmediğini ve kendi dönemlerinde bunu başardıklarını vurgulayan Başkan Gültak, “Şehrin marka değerini ortaya koyacak festivaller yapılmıyordu, bunları başardık. Bunun gibi eğitim ve spor alanında yaptığımız ilkler var.
Onkobüs hizmetimiz, Türkiye’de ilk bir proje. Bu hizmetimiz de kent merkezinde bu şekilde donanımlı bir eğitim merkezi yok. Yaptığımız bina, sadece Akdeniz’de yaşayan çocukların değil, Mezitli, Yenişehir ve Toroslar’da yaşayan çocukların da eğitim alabileceği bir bina. Bir zamanlar belki Akdeniz’in gençleri, Yenişehir’in Mezitli’nin gençlerine özeniyorlardı. Ama artık Akdeniz, birçok konuda diğer ilçelerin önüne geçiyor. Mesela sayısal Türkiye 496’ncısı Yenişehir’den, Mezitli’den ya da Toroslar’dan değil, bizim Etüt Merkezimizden çıktı. YGS bölge birincisi Yenişehir’den değil, Çay Mahallesi’nden, yine bizim etüt merkezimizden çıktı. Demek ki şartları ve zemini olgunlaştırırsanız, Akdeniz’de çok fazla yetenekli ve başarı çocuklar var. Bugüne kadar birileri kasten bunu engelledi” diye konuştu.
ARTIK AKDENİZ’DE MİLLİ, YERLİ, ÖRF VE ÂDETİNİ BİLEN NESİLLER YETİŞİYOR
Kadınlara ve gençlere çok önem verdiklerinin altını çizen Başkan Gültak, “Kültür ve sanata çok önem verdik. Bunun da meyvelerini almaya başlıyoruz. Artık Akdeniz’de milli, yerli, örf ve âdetini bilen bir nesil yetişiyor. Bu görev, asfalt veya kaldırımdan daha değerli. Devleti ve toplumuyla barışık, bir nesil için uğraşıyoruz. Buradaki gördüğünüz her şey Mersin merkezdeki öğretmenlerimiz tarafından yaptırıldı. Merkezimiz, Mersin Valiliği himayeleri, İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün programıyla randevu usulü çalışacak. Akdeniz için zaman desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivan: “Yaşayarak öğrenme, eğitimin kalıcılığını sağlayacak”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında, Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nin çok kapsamlı ve verimli bir merkez haline geleceğine dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür etti. “Yaparak ve yaşayarak öğrenme aslında eğitimin kalıcılığını sağlama bağlamında çok önemli bir kavram” diyen Vali Pehlivan; “ Özellikle son yıllarda bu konuda daha kapsamlı, daha kalıcı çalışmalar yapma konusunda başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere, yurt satında eğitimcilerimizin gayreti var” şeklinde konuştu.
Konuşmalar ve kurdele kesimiyle yapılan açılışın ardından, protokol üyeleri, çocuklar ve öğretmenler Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Merkezden, randevulu bir şekilde merkez ilçelerde eğitim gören çocukların faydalanabileceği kaydedildi.