Haber Merkezi
Açık Gazete’den Yusuf Yavuz’un haberine göre; Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Kulak Mahallesi sahilinde yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan golf tesisi ve otel projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Gerekli Değildir Kararı verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022’de tahsisi yapılan kamu arazisi üzerinde yapılması planlanan otel projesi 2 bin yatak kapasitesine sahip. Bin odalı personel lojmanı inşa edilmesi de planlanan proje kapsamında yapılacak golf sahasının 900 bin metrekarelik çim alanı kaplayacak. Golf sahasının sulanması için Tarsus Çayı’nın suyu kullanılacak. Golf sahası için günde 5 milyon 400 litre su kullanılacağı belirtiliyor.
TARSUS SAHİLİNDEKİ GOLF TESİSİNE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022’de turizmcilere tahsis ettiği kamu arazilerinden biri olan Mersin’in Tarsus ilçesi sahilinde 2 bin yataklı otel ve golf tesisi inşa edilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 29 Aralık 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verdiği projeyi Antalya merkezli Yükka İnşaat Tur. Tic. A.Ş. adlı özel bir firma yapacak.
SAHİLDE YAKLAŞIK 2,5 MİLYON M2’LİK DEVLET ORMANI TAHSİS EDİLDİ
‘Saturn Palace Tarsus Turizm Konaklama ve Golf Tesisi’ adıyla inşa edilmesi planlanan tesis, Tarsus Kulak Mahallesi sahilinde bulunan devlet ormanı niteliğindeki 613 nolu parselin 2.492.217,70 m 2’lik kısmını kapsayacak. Proje Tanıtım Dosyasında yer verilen bilgilere göre 4 yıldızlı olarak planlanan tesis 2 bin yatak kapasiteye sahip olacak. Ayrıca 1000 odalı personel lojmanını içeren proje kapsamında 18 delikli golf sahası, 3 futbol sahası, 1 adet 9 delikli golf antreman sahası, 2 adet golf kulübü gibi ünitelerin yapılması planlanıyor.
GOLF SAHASININ GÜNDE 5.4 MİLYON LİTRELİK SUYU TARSUS ÇAYINDAN
Yoğun su tüketimiyle tartışmalara neden olan golf sahaları, özellikle kuraklığın etkilediği Fransa gibi kimi Avrupa ülkelerinde protesto edilmişti. Tarsus’ta inşa edilmesi planlanan golf tesisi için ihtiyaç duyulan suyun Tarsus Çayından karşılanmak istendiği ortaya çıktı. Projeyle ilgili ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre 900 bin metrekarelik çim alanı bulunan golf sahasının sulanması için günde 5 bin 400 metreküp (5 milyon 400 bin litre) su kullanılacak. Ayda 162 milyon litre su tüketilmesine neden olacak golf sahası için Tarus Çayının sularının depolanacağı bir gölet de inşa edilecek.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TEMMUZ 2021’DE ONAYLANDI
İnşaat dönemi kullanılacak su hariç tesisin işletme aşamasında ayrıca günde 711 bin litre de insani su tüketimi olacağı belirtiliyor. Projenin inşası öncesinde devlet ormanı niteliğindeki arazide çok sayıda ağaç kesimi de yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis ettiği mülkiyeti Hazineye ait büyük parsellerden biri olan söz konusu parsel, Temmuz 2021’de onaylanan ‘Mersin Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Merkezi KTKGM Çevre Düzeni Plan Değişikliği’ kapsamında ‘Turizm Alanı’ olarak ayrılmıştı.