Mersin, dijital dönüşüm yol haritasını çiziyor


 

Mersin, MTSO koordinatörlüğü Mersin Üniversitesi ortaklığı ve GİŞKAD işbirliğinde geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını yetiştirmek adına ‘Dijital Dönüşüm Yol Haritasını’ oluşturmaya başladı.

Haber Merkezi

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında “Mersin İlinde Geleceğin İşlerine Yönelik Teknoloji Tabanlı Uygulamalı Eğitim Merkezinin Kurulması" Projesi hayata geçirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğü, Mersin Üniversitesi ortaklığı ve Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) işbirliğinde yürütülen projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. 12 ay sürecek proje kapsamında ilk olarak Mersin’in Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu hazırlanacak.

 

ROBOT OPERATÖRLÜĞÜ BELGESİ İLK KEZ MTSO TARAFINDAN VERİLECEK

Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu ile Türkiye’de bir Oda ilk kez kentin imalat ve lojistik sektöründeki dijital olgunluk seviyesini belirleyecek. Ardından bu seviyeyi üst sıralara taşıyabilmek adına yol haritası hazırlanacak. Hazırlanacak raporun bir taraftan politika yapıcılara model olarak sunulması diğer taraftan Çukurova Kalkınma Ajansı ya da KOSGEB gibi kurumlara kısa, orta ve uzun vadeli programlarında düzenleyecekleri teşvik sistemine temel oluşturması hedefleniyor. Proje kapsamında MTSO bünyesinde Geleceğin İşleri Uygulamalı Eğitim Merkezi kurulacak. Bu merkezde ilk etapta Endüstriyel Cobot Operatörlüğü, Veri Madenciliği Uzmanlığı, Dijital Dönüşüm Uzmanlığı,  Sosyal Medya Uzmanlığı, E-Ticaret ve Mikro İhracat Uzmanlığı ile Grafik Tasarım Uzmanlığı olmak üzere 6 farklı alanda 150 kişiye uygulamalı eğitimler verilecek. Seminerler, farkındalık ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenecek. Endüstriyel Cobot operatörlüğü çalışma alanı ile ilgili ulusal yeterlilik hazırlanıp Türkiye’de ilk kez Endüstriyel Cobot Operatörlüğü Belgesi MTSO tarafından verilecek. Bu sayede eğitimi başarıyla tamamlayanlar AB’de geçerli bir belgeyi almaya hak kazanacak. Çevirimiçi eğitim ve hizmet platformu kurularak eğitim alanların talep ettiklerinde bu eğitim videolarına yeniden ulaşmaları sağlanacak. Proje, uluslararası konuşmacıların katılımıyla düzenlenecek “Mersin Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Işığında Geleceğin İşleri Konferansı” ile son bulacak.

 

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR KENT, KENDİ SANAYİ 4.0 YOL HARİTASINI HAZIRLIYOR”

MTSO’nun söz konusu gelecek olduğunda, “Gelecek aslında bugündür” anlayışıyla çalıştığını vurgulayarak sözlerine başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Mersin iş dünyası olarak öyle hızlı değişen bir dünyanın içindeyiz ki artık konu sadece geleceği tahmin etmek değil, geleceğe hazır olmaktır. Çünkü nasıl bir geleceğe sahip olacağımız, bugün yaptıklarımıza bağlıdır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu vizyonu ilk gören kurumların başındayız” dedi. MTSO Atölye 1886’nın bu vizyonun bir ürünü olduğuna dikkat çeken Çakır, çalışmaları her gün yeni bir yenilik ve gelecek projesi ortaya koyarak sürdürdüklerini söyledi. Lansmanı yapılan projenin de bu anlayışın bir ürünü olduğunu belirten Çakır şunları söyledi: “Bu proje Mersin’in hem gelecekteki üretim şeklini, hem geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını hem de kentin bu konudaki dijital dönüşümünü hazırlayacaktır. Gurur duyarak söylüyorum ki bu çalışma Türkiye’de bir ilktir. Türkiye’de ilk kez bir kent, kendi Sanayi 4.0 yol haritasını hazırlıyor. Türkiye’de ilk kez bir Oda, sanayi ve lojistik sektörleri başta olmak üzere, ekonomisindeki dijital dönüşüm yol haritasını hazırlıyor.”

 

“BÖYLESİ PROJELER KENTİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAKTIR”

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı dünyanın içinde bulunduğu dönüşüme dikkat çekerek, Mersin’in bu dönüşüme ayak uydurmak adına ortaya koyduğu her türlü projeye üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Böylesi projelerin Mersin gibi üretimde ülkenin önemli aktörleri arasında yer alan bir kentin rekabet gücünü artıracağını da ifade eden Yağcı, “Akademik anlamda elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız” dedi.

 

“TEKNOLOJİ GEREKTİREN SEKTÖRLERDE KADIN SAYISI ARTMALI”

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürüvvet Beydağı sözlerine projenin iştirakçi ortağı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. “Hızla değişen dünyada kadınların teknolojinin içinde adaptasyonunu sağlamak adına bu projeyi çok önemsiyoruz” diyen Beydağı, cinsiyet eşitliği odaklı programlarının toplumda eşit fırsatları ve adaleti teşvik etmeyi amaçlayan önemli yol haritaları olduğunu söyledi. Teknoloji gerektiren sektörlerde az olan kadın sayısını artırmak, kadınları eğitim ve çalışmaya teşvik etmek adına teknoloji tabanlı eğitim merkezlerinin kurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Beydağı, bu nedenle projenin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA