Çarşı pazar yangın yeri! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çarşı pazar yangın yeri!


 

Merakla beklenen zam oranının düşük kalması ile emekliler ve asgari ücretli için açlık ve yoksulluk dönemi sürerken çarşı pazardaki yangın isyan ettiriyor! Mersin’de Akdeniz’in en ucuzu olarak bilinen Mesudiye Mahallesi’ndeki semt pazarında vatandaşlar alışverişten çok tezgahlara bakıp geri evlerine dönmek zorunda kalıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Hayat pahalılığı günden güne artıyor. Asgari ücretli ve emekli için geçinmek zorlaşıyor. 2005'te yüzde 4,9 olan yıllık gıda enflasyonu ise 2023'te yüzde 72'ye yükseldi. Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark açılmaya başladı. Enflasyona karşı alım gücü günden güne eriyen asgari ücret ve emekli maaşlarına istenilen oranda zam gelmemesi vatandaşın isyanına neden oldu. Ekonominin nabzının attığı yer olan pazaryerlerinde yurttaşların tepkileri giderek yükselmeye başladı.

 

“PATATESİ BİRER KİLO ANCAK SATABİLİYORUZ”

Mersin’in Akdeniz ilçesinde en ucuzu olarak bilinen Mesudiye Mahallesi 5114 sokakta kurulan haftalık semt pazarına gelen vatandaşlar yaşadıklarını gazetemize anlattı.

Kilosu 15 TL olan patatesi dahi birer kilo şeklinde ancak satabildiğini söyleyen Abdullah Yılmaz isimli esnaf artık vatandaşın adeta alışverişe değil adeta bakıp gezmeye geldiğini söyledi. Esnaf olarak mal almakta zorlandıklarını, satamama sonucu ellerinde kalması endişesi yaşadıklarını söyleyen Yılmaz, kazançlarının düşmesi ile kiralarını ödemekte dahi zorlanır hale geldiklerini dile getirdi.

 

“HAYAT PAHALILIĞI BOYUMUZU GEÇTİ”

Oya Tokgöz isimli vatandaş ise emekli olduğunu ve aldığı aylık ile geçinmeye çalıştığını söyleyerek, “Alım gücümüz düştü. Hayat pahalılığı boyumuzu geçti. Kısabileceğimiz her yerden kısmaya çalışıyoruz. Isınamıyoruz, yiyemiyoruz, içemiyoruz. En ucuz meyve sebzeyi dahi bir kilo ancak alabiliyoruz oda hepsini değil. Alışveriş yaparken temel ve öncelikli gıdaları almaya çalışıyoruz. Daha uygun olanları tercih ediyoruz” dedi.

 

“DAHA NE KADAR KISACAĞIZ?”

Zorlu kış aylarında artan ısınma giderleri nedeniyle özellikle mutfak masraflarını kısmak zorunda kaldıklarını söyleyen Hayati Durmaz isimli vatandaş ise “Daha ne kadar kısacağız? Kısacak neyimiz kaldı? Yemeyelim içmeyelim ancak öyle kısabiliriz. Elimizde avcumuzda bir şey kalmadı. Zamlı maaşlar bir ay geçmeden enflasyona yeniliyor. Temel ihtiyaçlarımızı alamadığımız gibi artık sağlığımızdan da oluyoruz. Çünkü iyi beslenemiyoruz, çünkü ısınamıyoruz” dedi.

 

“ÇOCUKLARINIZA YEDİRECEKLERİNİZİ KISIYORSUNUZ”

Ayşe Kaya isimli yurttaş ise iki çocuğu olduğunu ve onları sağlıklı beslemekte zorlandığını söyleyerek, “Nerede bir ucuzluk var orada kuyruğa girmeye çalışıyoruz. Ev geçindirmek bu maaşlarla mucize gerçekleştirmek gibi bir şey oldu. Kiralar zaten çok yüksek. Üzerine bir de çocuklar ile yaşamınızı idame ettirmeye çalışmak çok zor. Okul giderlerini başlı başına sorun. Maalesef ki bu şartlarda ancak gıda alışverişinden kısabiliyorsunuz. Bu da en acı tablo. Çocuklarınıza yedireceklerinizi kısıyorsunuz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA