Engelliler engel tanımadı


 

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘9. Geleneksel Mersin Engelliler Şöleni’nde, dans gösterilerinden tiyatroya, resimden el becerilerine kadar birçok alanda hünerlerini sergileyen engeliler, engelin bedende değil beyinde olduğunu ortaya koydular.

KIYMET GÖKÇE 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 10-16 Mayıs 2016 Engelliler Haftası dolayısıyla bir hafta sürecek şölen düzenledi. Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği ‘9. Geleneksel Mersin Engelliler Şöleni’nin açılışı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. 10 Mayıs Engelliler Günü kapsamında düzenlenen açılışta, engelliler engel tanımadıklarını bir kez daha kanıtladılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonuyla birbirinden farklı yeteneklerini sergileyen engelliler, halk oyunları ve dans gösterileri, tiyatro oyunları ve skeçlerle ‘Biz varız’ dediler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da katıldığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. İbni Sina Özel Eğitim Meslek Lisesi’nin işitme engelli öğrencileri de İstiklal Marşı’na işaret diliyle eşlik ettiler.

‘DÜNYAYI PARMAKLARIYLA GÖREN ADAM’ HAYRAN BIRAKTI
Etkinlikte daha sonra doğuştan görme engelli olan ancak, gerek renkleri kullanımı gerek perspektifi ile çizdiği resimlerle dünyaca tanınan ve bilimsel deneylere konu olan görme engelli Eşref Armağan, salondakilere canlı performansla resim çizdi. 
“Görme engelli olarak gölge, perspektif, ışık, boyut çizebilen dünyada şu ana kadar tek olduğumu size burada ispatlayacağım” diyerek çizimine başlayan Armağan, sohbet ederek bir doğa resmi çizdi. Çocukluğundan itibaren resme nasıl başladığını anlatan 63 yaşındaki Armağan, resim konusunda herhangi bir eğitim almadığını, resim tekniğini kendisinin bulduğunu söyledi. Harvard Üniversitesi’nde kendisiyle yapılan bilimsel çalışmalardan çıkan sonucu aktaran Armağan, “Gören bir kişi bir şeye baktığı zaman, belinde görsel alanda hareket ve ışıklanma olurmuş. Benim ellerim bir şeyi incelemeye ya da çizmeye başladığında gören insanların kullandığı görsel alanı hareketlendiriyormuşum. Yani parmak uçlarımın göz gibi gördüğü tespit edildi. Demek ki, ben 50-55 yıl çalıştıktan sonra parmak uçlarımı göz gibi kullanmayı öğrenmişim” dedi.
Armağan’ın ardından, farklı özel eğitim okullarından engelli öğrenciler, halk oyunlarından dansa, tiyatrodan konsere kadar birçok gösteri sergilediler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA