Anamur muzunun fiyatı 1 ayda 4 kez arttı!


 

Türkiye’nin yerli muz üretim merkezi olan Mersin’in Anamur ilçesinde, fiyatlar uçuşa geçse de üretici yüksek girdi maliyetleri nedeniyle mutlu değil! Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle Son bir ayda fiyatı 4 kez artan muzun kilosu 25 TL’ye kadar çıkarken artışın sürebileceği gündeme geldi.

Hediye Eroğlu

 

Geçen yıl Kasım ayında Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi alan Mersin’in Anamur ilçesinde yetiştirilen ‘Anamur muzu’nda fiyatlar uçuşa geçti. Türkiye’nin yerli muz üretim merkezi olan Mersin’in Anamur ilçesinde, fiyatlar uçuşa geçse de üretici yüksek girdi maliyetleri nedeniyle mutlu değil! Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle Son bir ayda fiyatı 4 kez artan muzun kilosu 25 TL’ye kadar çıkarken artışın sürebileceği gündeme geldi.

 

FİYAT 1 OCAK’TA 18 TL İDİ

Anamur Muz Çilek Üreticileri Derneği, sosyal medyadan yaptığı duyuru ile üreticilere 5 Şubat tarihi itibariyle tavsiye muz fiyatını 25 TL olarak duyurdu. Açıklamada, “Piyasa araştırması sonucu ortalama fiyatların Azman ve Grant'ta 25,00 TL olarak üreticilerimize tavsiye edilmektedir” denildi.

Derneğin 1 Ocak’ta 18 TL, 3 Ocak’ta, 20 TL, 10 Ocak’ta 22 TL olarak duyurduğu fiyatlar 5 Şubat’ta son artış ile 25 TL’ye çıkmış oldu. Piyasadaki genel beklentinin ise yükselişin devam edeceği yönünde olduğu öğrenildi.

 

TARIMDAKİ TİCARET ZİNCİR MARKETLERİN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI”

Son gelişmeleri gazetemize değerlendiren Anamur Bozyazı Ahmet Şeref Gümüş, “Bizim gönlümüz 25 değil, 35’e gitsin ama bu tip çağrılar çok hassas konular. Ekonominin kuralı arz talep dengesidir ama şuan piyasa zincir marketlerin fiyat politikaları ile belirleniyor. Üretecinin yapamayıp, devletin yapması gereken birtakım çalışmalar var.

Şuan muz piyasada 24-26 TL’den gidiyor ama günü birlik fiyat değişiyor. Serada muz var ama bu çağrılar ile serada muzu sararsa üreticinin ne olacak?

Eskisi gibi değil şuan 365 gün üretim serada devam ediyor.

Üstelik bir yandan da çiftçi kar etmiyor. Önceki yıllara göre rekolte de düşük. İklim şartları ve yüksek girdi maliyetleri belimizi büküyor. 24-26 TL bile üreticiyi bugün mutlu ediyor gözükse de kazanç girdi maliyetlerine gidiyor.

Fiyat artışı sürmeli ya da fiyatlar 25’in altına düşmemeli ama bu üreticinin elinde değil. Tarımdaki ticaret zincir marketlerin inisiyatifine bırakıldı. Bunun gönüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

 

ANAMUR MUZU

Coğrafi konumu nedeniyle mikroklima özelliğine sahip ilçede, sera ortamında doğal yollarla yetiştirilen Anamur muzu, çiftçilerin en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Son yıllarda sera sayısının giderek artmasıyla 100 bin dekara yaklaştı. Yılın 12 ayı hasadı yapılabilen yerli Anamur muzu, kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması sebebiyle ithal muzlara oranla daha çok tercih ediliyor.

Bugün Türkiye tüketiminin yüzde 85’ini karşılayan Anamur’da muz üretiminde yıllık rekoltenin yüzde 80'ini küçük aile işletmeleri karşılıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA