Su maliyetini güneş enerjisi bitirdi


 

 

Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarımsal sulamada güneş enerjisine yüzde 50 hibe vermesiyle enerji masraflarının ortadan kalktığını söyledi.

Akdoğan yaptığı açıklamada, tarımsal sulamada güneş enerjisine yüzde 50 hibe desteğinden bireysel veya sulama kooperatifleri bazında yararlanılabilineceğini belirterek, “Ana boruda sulama kooperatiflerine kredi imkanı verilecek. Tarımsal sulamada güneş enerjisine yüzde 50 hibe desteğinden bireysel veya sulama kooperatifleri bazında yararlanılabilecek. Hibe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü arcılığıyla verileceğini belirten Akdoğan, "Böylece enerji giderlerimiz ortadan kalkmış olacak. Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği olarak kredi seçeneğinde önerdiğimiz model 3 yıl ödemesiz 25 yıl vadeli 0 faizli kredi. Çiftçimize şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Her zaman çiftçimizin yanındayız” dedi. 

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YETERİ KADAR FAYDALANILAMAMAKTA
Güneş enerjisinin çiftçiye verimli bir sulama sistemi kurma ve kullanma olanağını sağladığını söyleyen Akdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemiz güneş kuşağı adı verilen ve güneş enerjisince zengin bir bölgede yer almasına karşın güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanılamamaktadır. Tarımda güneş enerjisi yardımı ile sulama ise ülkemizde yeni yeni kullanım alanı bulmaktadır. Mevcut sulama sistemleri için harcanan yakıt, yükselen yakıt fiyatları ile çiftçinin sırtına her geçen gün daha fazla yük olmakta, üretim maliyetlerini arttırmakta ve çiftçinin kazancını düşürmektedir. Yakıttan bağımsız olarak çalışan güneş enerjili sulama sistemleri, kurulum maliyeti dışında hiç bir ek maliyet gerektirmeksizin, çiftçiye verimli bir sulama sistemi kurma ve kullanma olanağını vermektedir.” 
Günlük güneşlenme süresi son derece az olan Avrupa ülkelerinde bile güneş enerjisinin tarımsal sulamada yaygın olarak kullanılmaya başlandığını vurgulayan Akdoğan, bu sistemin, damla sulamayla sulanan bahçeler için ideal olduğunu kaydetti. 
Akdoğan, sistem için bir su kuyusu, elektrik enerjisiyle çalışan su pompası ve güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine çeviren güneş panelinin yeterli olduğunu anlattı. 
Bahçelerin büyüklüğüne göre güneş kullanılan panellerinin sayısının değiştiğini belirten Akdoğan, bu maliyetin elde edilen yarar göz önüne alındığında son derece makul olduğunu kaydetti. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA