Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Mustafa Kemal Yılmaz’ın yürütücülüğünü üstleneceği “Kiral Rutenyum Nanokatalizörlerin Hazırlanması ve Asimetrik Transfer Hidrojenasyon Reaksiyonu Uygulamaları” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Ticari öneme sahip organik reaksiyonların yüksek enantiyoseçicilik ve katalitik verimlerle gerçekleştirilebilmesi için etkin kiral nanokatalizörler hazırlanmasının sentetik kimya açısından önemini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, “Prokiral ketonların enantiyoseçici indirgenmesiyle farmasötik ve zirai ilaçlar için önemli birer yapıtaşı olan kiral sekonder alkoller sentezlenebilmektedir.” dedi.
“Asimetrik transfer hidrojenasyon reaksiyonu olarak bilinen bu enantiyoseçimli indirgeme reaksiyonu; literatürde yer alan homojen katalizörler yerine, boyut ve şekilleri hassas bir şekilde ayarlanabilen, hem homojen hem de heterojen katalizörlerin avantajlarını bir arada bulundurabilen ve daha da önemlisi yüksek tekrar kullanım sayısına sahip kiral nanokatalizörlerle çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecektir” şeklinde konuşan Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, TÜBİTAK tarafından sağlanacak destekle; aksiyal disimetrik yapıya sahip kiral fosforamidit tipindeki ligand sistemlerini ilk kez nano boyutta rutenyum metali hazırlanması sırasında stabilize edici ajan olarak kullanmayı ve metal yüzeyine kiral özellik kazandırarak kiral sekonder alkollerin sentezindeki katalitik davranışlarını kapsamlı bir şekilde araştırmayı hedeflediklerini söyledi.