YUSUFCAN GÜDÜK
Tarım Orkam Sen Mersin Şubesi, Mersin’de Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Yapı Yol Sen Mersin Şubesi giyim haklarının engellenmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Tarım Orkam Sen Mersin Şubesi Yusuf Demirci, BTS Mersin Şubesi Murat Sevim ve
Yapı Yol Sen Mersin Temsilcisi Önder Alıcı’nın katıldığı açıklamada, “Tüm kamu emekçilerini kapsayacak şekilde derhal ödenmelidir!” çağrısı yapıldı.
GİYİM HAKKI GASP EDİLMEK İSTENİYOR
Siyasal iktidarın kamu emekçilerinin haklarına yönelik saldırılara, hak gasplarına devam ettiğini söyleyen Tarım Orkam Sen Mersin Şubesi Yusuf Demirci, KİT’lerde ve kamu kurumlarında emekçilerin giyim yardımı hakkının Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kurumlara 8 Mart’ta yazmış olduğu tehdit dolu yazı gerekçe gösterilerek gasp edilmek istendiğini savundu.
“Bilindiği üzere 2024-2025yıllarını kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşme metninde, Giyim Yardımı da ele alınan başlıklardan biri olurken; yine yetkili ‘sendika’ olarak masaya oturan Memur-Sen’in vurdumduymazlığı ile mevzuatta bir boşluk bırakılmıştı” diyen Demirci, “Giyim Yardımı, yıllardır “koruyucu giyim yardımı” adı altında; çek ve giyim kartı gibi yollarla verilirken; bunun yasal altyapısının tüm memurlara Giyim Yardımı verilmesini ve koruyucu giyim malzemesi yardımının da ayrı bir başlık olarak ele alınmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesini KESK’e bağlı sendikalar olarak her fırsatta dile getirdik. Yine Toplu Sözleşmede,giyim yardımının usul ve esaslarını belirleme yetkisini yetkili sendika ile ilgili kurumlara vermiştir. Ancak yetkili sendika Memur-Sen yıllarca giyim yardımını kendi kazanımları olarak pazarlarken ve hatta sadece kendi sendika üyelerine verilmesini dahi talep edecek kadar eşitlik ilkesinden uzaklaşırken bu denli basit bir sorunu çözme zahmetine bile girmemiştir.
Gelinen noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem 7. Dönem Toplu Sözleşmesinde koruyucu giyim yardımının belirli şartları sağlayan teknik personele ayni olarak yapılabileceğine dair ibare ile bırakılan boşluğu, hem de 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede bulunan Giyim Yardımının ayni olarak gerçekleştirilebileceğine dair hükümleri kullanarak kamu emekçilerinin Giyim Yardımı hakkını gasp etmekistemekte ve ödenmesi halindeGiyim Yardımı bedelinin sorumlulardan tahsil edileceğini, ilgililer hakkında idari süreçlerin başlatılacağını belirterek kurum yönetimlerine aba altından sopa göstermektedir.
HER FIRSATTA EMEKÇİNİN CEBİNE GÖZ DİKİLDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı giyim yardımını engellemenin gerekçesi olarak Cumhurbaşkanlığının 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ni öne sürmektedir. Bu nasıl bir tasarruftur ki kamuda üç beş maaş alan bürokratlara, lüks makam araçlarına, iktidar sahiplerinin şatafatına, sermayenin affedilen vergilerine uğramazken; her fırsatta emekçinin cebine göz dikmektedir.
Peki yetkili yandaş ‘sendika’ bu durum karşısında ne yapmaktadır? Koca bir Hiç!
Ana muhalefet partisi önünde protesto gerçekleştirmek kolaydır. Bu yandaş sendikanın nedense kamu emekçilerinin giyim yardımı gibi gasp edilen hakları için sokağa çıktığı, bir protesto gerçekleştirdiği görülmemiştir. Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin, TÜİK’in enflasyon rakamlarına endekslenen zamlar aracılığıyla ücretleri hemen her toplu sözleşme masasında daha da eriyerek bugün yoksulluk sınırının altına gerilemiştir. Bunda iktidarın emek düşmanı olmasının payı kadar yandaş sendika Memur-Sen’in de rolü bulunmaktadır. Şimdiye kadar haklarımızın budanmasına seyirci kaldıkları gibi şimdi de sessizce süreci izlemekte; tek bir açıklama yapma ihtiyacı dahi görmemektedirler. KESK’e bağlı sendikalar olarak biliyoruz ki ipleri iktidarın elinde olanlar kamu emekçilerinin haklarını şimdiye kadar koruyamadıkları gibi şimdiden sonra da koruyamazlar.
KEMER SIKMA POLİTİKALARININ, HAK GASPLARININ BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK
Tarım Orkam Sen, BTS ve Yapı Yol Sen olarak bulunduğumuz iş kollarında yer alan kamu kurumlarında yıllardır ödenen giyim yardımı hakkının gasp edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eliyle işçiler ve emekçiler üzerinden yürütülen kemer sıkma politikalarının, hak gasplarının bununla sınırlı kalmayacağını görüyoruz. Seçimlerin ardından yeni vergilerin gündeme geleceği, başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere temel tüketim kalemlerine fahiş zamların yapılacağı, KİT’lere yönelik özelleştirme saldırılarının hızlandırılacağı şimdiden dile getirilmektedir. Giyim yardımının gasp edilmesi bu sürecin bir parçasıdır.
GİYİM YARDIMI TÜM KAMU EMEKÇİLERİNİ KAPSAMALI
Bizler, KESK üyesi Sendikalar olarak mücadelemiz; kamu emekçilerinin insanca yaşayabileceği ücret mücadelesi ve sosyal haklarımızın geliştirilmesi mücadelesidir.
Bizler; işyerlerimizde, alanlarda, sokaklarda gelir dağılımındaki ve ücretlendirmelerdeki adaletsizliklere, vergi yükünün patronlardan alınarak emekçilerin sırtına yıkılmasına, emeklilikte sefalet ücretlerine mahkum edilmeye karşı mücadelemizi durmaksızın sürdüreceğiz.
Sadece bizim sesimizi yükseltmemiz de yetmez; tüm kamu emekçilerini sesimizi büyütmeye çağırıyoruz.
İktidara ve kamu kurumlarına tehdit dolu yazılar yazan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na buradan bir kez daha sesleniyoruz: Elinizi emekçilerin cebinden, kazanılmış haklarımızdan çekin! Kaynak gerekiyorsa size adres gösterebiliriz: Her gün insan emeğinin, doğanın talanından beslenen, vergileri durmaksızın affedilen ve kamu kaynaklarıyla zenginleştirilen sermayedarların cebinde hepimize yetecek kadar kaynak bulunmaktadır. İllaki bir şeyleri gasp etmek istiyorsanız onların biz emekçilerden çaldıklarından başlayabilirsiniz.
Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Giyim yardımı tüm kamu emekçilerini kapsayacak şekilde derhal ödenmelidir! KESK’e bağlı sendikalar olarak bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.