YUSUFCAN GÜDÜK
Mersin’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Akdeniz İlçesinde bulunan Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 21 Mart Nevruz Bayramı kutlama etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, kamu kurumları, meslek kuruluşları ve STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“NEVRUZ’UN ARKASINDA YÜZYILLARA DAYALI BİR GELENEK VAR”
Vali Pehlivan, etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün 21 Mart Nevruz Günü, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde ülkemiz genelinde bayram olarak kutlanmaktadır. 21 Mart günü, 2010 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Nevruz Günü olarak ilan edilmiştir. Nevruz Günü’nün bayram olarak kutlanmasının arkasında yüzyıllara dayalı bir gelenek var. Nevruz, başta Türk milleti olmak üzere, özellikle kuzey yarım küredeki değişik topluluklar tarafından yüzyıllar boyunca kutlanmış ve bu gelenek bugünlere kadar taşınmıştır.
Nevruz kelime anlamı itibariyle “Yenigün” anlamına geliyor. Mevsim itibariyle bahara tekabül etmesi münasebetiyle doğanın uyanışı, bu uyanışın insanlar tarafından fark edilişi ve kutlamalar yapılması söz konusudur.
NEVRUZ, ORTA ASYA'DA ERGENEKON'DAN ÇIKIŞIN SİMGESİ
Bizim geleneğimizde ‘Cemre düşmesi’ denilen bir tabir var. Cemre; şubat ayında birer hafta aralıklarla önce havanın, sonra suyun en son da toprağın sıcaklığının yükselmesi anlamına gelir. Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte karlar ve buzlar erir, ağaçlar yeşermeye ve çiçek açmaya başlar. Toprak artık kış uykusundan uyanarak yeniden ekilir, biçilir hale gelir. Bazı ürünlerin tohumları toprağa ekilir. Bugün ayrıca geceyle, gündüzün eşitlendiği bir gündür. Bugün, göçmen kuşlar güney yarım küreden kuzey yarım küreye doğru göç etmeye başlar.
Bugün, Türk milleti için ayrı bir mana ifade etmektedir. Bizim kültür ve geleneklerimizde, Orta Asya'da Ergenekon'dan çıkışın bir simgesi ve bir kurtuluş günü olarak da ifade edilegelmiştir.
BAHAR BAYRAMI
Bütün Türki Cumhuriyetlerde, Nevruz Bayramı, ‘Bahar Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından bugünün uluslararası Nevruz Günü olarak ilan edilmesinin yanında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde bugünün 1995 yılından itibaren ülkemizin genelinde bayram olarak kutlanmasıyla ilgili de mevzuat düzenlemeleri yapılmış durumdadır. İllerimizde, bu etkinlikler çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır. Biz de Mersin ilimizde, Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz bünyesinde düzenlediğimiz bu kutlama etkinliğini gerçekleştiriyoruz.
“BAZI ÇEVRELER TARAFINDAN BUGÜNLER, MAALESEF SUİSTİMAL EDİLMEYE ÇALIŞILDI”
Konunun özünde doğanın uyanması var. İnsanoğlu, doğadaki hareketleri tarih boyunca gözlemlemiştir. Doğada oluşan dönüşümlerden etkilenerek onları tanımlamaya çalışmıştır. Bunu tanımlarken de elbette ki zihni melekelerini, duygularını, düşüncelerini ortaya koymuş ve bir anlam yüklemeye çalışmıştır. Bununla birlikte ilahi mesajların ulaşması, insanların bu doğa hareketlerini tasvir etmesini ve tamamlamasını kolaylaştırmıştır. Nihayet bu dünya, yüce Allah tarafından insanoğlu için yaratılmıştır. Kendine has özellikleri ve güzellikleri olan mevsimler var. Her mevsim, olması gerektiği gibi yaşandığında hem insanoğlu hem bütün canlılar doğada sağlık, huzur içerisinde yaşamlarını idame ettirerek doğadan nasiplenirler.
Yaz, sonbahar, kış ve ilkbahar. Hepsi birbirini tamamlayan mevsimlerdir. Bu mevsimlerin geçiş dönemlerinden en önemlisi de kıştan bahara geçiştir.
Bazı çevreler tarafından bugünler, maalesef suistimal edilmeye çalışılmıştır. Özünde kardeşlik, birlik, beraberlik ve tamamen saf, temiz duygular vardır. Doğadaki değişim, dönüşüm takip edilir ve belli etkinliklerle kutlama yapılır, yılın bereketli geçmesiyle ilgili dua ve temennilerde, dileklerde bulunulur.
“MİLLET AYRILIKÇI UYGULAMALARI KABUL ETMİYOR”
İnsani yaklaşımlarla bugünler kutlanır. Ne yazık ki, bazıları bu ve benzeri günleri ayrılıkçı birtakım anlayışlarla ele almaya ve uygulamaya çalışmıştır. Ama milletimiz bunu kabul etmemektedir. Çünkü bu bayram özünde, adından da anlaşılacağı gibi yeni gün ve bununla birlikte bahardaki o bitkilerin ve bütün nebatatın çiçek açması gibi adeta yüreklerde de çiçek açması, yüreklerin de renklenmesi ve duyguların daha pozitif ve yaşama bakışın da bu anlamda daha da pozitif hale gelmesinde vesile kılınma gayreti ve niyetini barındırmaktadır.
Biz olması gereken tarafıyla, ülkemiz genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayeleriyle, İllerde de Valiliğimizin himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve ilgili birimlerimizin katkılarıyla bu etkinliği yapıyoruz.
Bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz başta olmak üzere okul müdürlüğümüze, katkı sağlayan Mersin Deniz Ticaret Odasına ve bütün öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Nevruz Bayramının ve içinde bulunduğumuz Ramazan ayının birlik ve beraberlik, hayır ve iyiliklere vesile olmasını diliyorum” dedi.
Programda; Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin İlhan Nacaroğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.
Okul bahçesinde Nevruz Günü için hazırlanan halk oyunları ekiplerinin gösterisi ve halat çekme oyununu gerçekleştirildi. Vali Pehlivan, kurulan stantları ve resim sergisini gezdi, örs üzerinde demir dövdü, katılımcılarla birlikte ateş üzerinden atladı, okçuluk sporcularıyla birlikte ok attı.