Çerkesler: “Rusya, soykırımı tanımalı!”


 

Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, atalarının; Çarlık Rusyası’ndan sürgün edilmesinin 152’inci yılında Rusya’ya, “Soykırımı tanı” çağrısı yaptı.

Hediye Eroğlu

Kafkasya’da neredeyse 300 yıl süren kanlı savaşların ardından küçük topluluklar halinde yaşayan Çerkesler, düzenli Rus Ordusu’na yenilerek Osmanlı topraklarına sürgün edildiler. Yanlarında eşyalarını getirmemeleri için karayolu yerine kırık dökük takalara bindirilerek Osmanlı topraklarına sürgün edilen Çerkesler’in pek çoğu sürgün yolunda hayatını kaybetti.
Türkiye’de halen 5 milyonun üzerinde Çerkes yaşıyor.
Tarihte yaşanan acıları unutmayan Çerkesler 21 Mayıs’ta, atalarını anarak, sürgün ve soykırımın tanınması için dünyaya çağrı yaptı.

KÜLTÜRÜMÜZ YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA!
Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği de, Özgecan Aslan Meydanı’nda, “21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Etkinlikleri” programı düzenledi.  
Etkinliğin açılışında konuşan Dernek Başkanı Ş. Şamil Koç, her yıl olduğu gibi bu yılda bir hafta boyunca sürgün ve soykırımın yasını tuttuklarını söyledi.
Rusya’nın Çerkes Soykırımını tanımasını istediklerini bildiren Koç, “152 yıl önce yaşanan acıları unutmayan tüm Çerkesler ve Çerkes dostları, 152 yıl önce yaşanan fakat etkileri hala devam eden Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü hatırlatmak, haklı taleplerimizi dile getirmek için bugün yine bir araya geldik. 
21 Mayıs, Çarlık Rusyasının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus-Kafkas Savaşlarının bittiği tarihtir. 
21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Çerkessiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür. 
21 Mayıs’ın üzerinden tam 152 yıl geçmesine rağmen biz Çerkeslerin çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir. 152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkesler, kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır.

İNKAR VE ASİMİLASYON POLİTİKALARINA SON VERİLMELİ
Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları da Çerkeslerin Çerkes kimliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir.
Özellikle son 15 yılda Rusya’da merkeziyetçi eğilimlerin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda anadil eğitimi ve kullanımı giderek azaltılmakta, Çerkesçe resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizin yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır. Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta, sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra iki ülke arasında gerginliğe neden olan uçak krizi hâlihazırdaki kazanımlarımıza da büyük ölçüde zarar vermiştir. Rusya’da soydaşlarımıza yönelik haksız uygulamaların yanı sıra Türkiye’de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları, toplumsal taleplerimiz konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini bize bir kez daha göstermiştir. Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır.
Çarlık Rusyası’nın mirasçısı olan Rusya Federasyonu ve Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti, tarihte yaşanan acıları kabul ederek, bu sorunların çözümüne dair ciddi ve somut adımlar atmalıdır. Fakat maalesef bu adımlar atılmadığı gibi hem diasporada hem de anavatanda yaşayan Çerkesler her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

ÇERKESLER BUGÜN YENİDEN YOLLARDA…
Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu 152 yıl önce sürgünü yaşayan Çerkesler bugün yeniden yollara düşmüştür.tarafı olmadığı kirli bir savaşın ortasında kalmış hiçbir devlet tarafındanda desteklenmemektedir. Çerkeslerin kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır.
Biz Çerkesler her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Her zaman yüreğimizde yanan ‘Nart Ateşi’ oldukça geleceğimizin ve varlığımızın teminatı anavatanımızla bağlarımızı her koşulda devam ettireceğiz.
Başta Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Çerkes soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır. Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından yitirdikleri ataları için dua eden Çerkesler, mezarsız bırakılanlar için saygı nöbeti tuttu. Daha sonra ise direniş andını okuyan Çerkesler, ataları için denize çelenk ve karanfil bıraktı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA