EBUBEKİR BAĞCI
Somut bir Ar-Ge düşüncesi ya da projesine sahip öğrencilerin ve araştırmacıların ilgili sanayi kuruluş temsilcileri ile bir araya gelmesine olanak sağlayan “Mersin Üniversitesi Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinin bu yıl 9’uncusu gerekleştirildi.
Mersin Teknoloji Transfer Ofisi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve Mersin Teknopark var ile TÜBİTAK sponsorluğunda düzenlenen etkinlik bu sene; “Projeleriniz yatırımcıyla buluşsun, Hayat Bulsun!” sloganıyla hayata geçirildi.
Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde 23-24 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte, genç mucitlerin projelerini görücüye çıktı.
Biyomedikal, biyoteknoloji, çevre, gıda, tarım, makine, elektrik ve elektronik teknolojileri temasıyla düzenlenen etkinlikte Proje Sorumlusu Sertan Çevik gözetiminde birbirinden ilginç buluşlar sergilendi.
ÖĞRENCİLER PROJE ÜRETMEYİ SEVDİ
Proje Sorumlusu Çevik, proje hazırlama kültürünün olgunlaşması ve bu sayede de Ar-Ge bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak hedefiyle hayata geçirilen ‘AR-GE Proje Pazarı’ etkinliği ile öğrenciler, akademisyenler ve sanayicilerin bilimin ışığında buluşmasının sağlandığını söyleyerek, ortaya çıkan projelerin gerek prototipleriyle, gerekse de posterli ve görsel sunumlarıyla hedef kitlelerle buluşturulduğunu söyledi.
“Burada ama; üretilen fikirlerin yatırımcıyla buluşması, bu anlamda çok güzel işlerin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Hatta bu fikirlerin birçoğunun patentlendiğini de görüyoruz” dedi.
Bu yıl önceki yıllara göre çok daha renkli görüntülerin ortaya çıktığını belirten Çevik, “Çok fazla prototiple katılan proje oldu. Proje sayısı geçen yıllara göre yaklaşık iki üç kat fazla. Bu da umut verici” dedi.
RADYASYONDAN KORUYACAK YENİ BİR MALZEME ÜRETTİLER
MEÜ Kimya Mühendisliği Bölümünden Araştırma Görevlisi Ahmet Güngör de, “Polimer Tabanlı Radyasyondan Koruyucu Malzeme” projesini gazetemize anlattı.
Projesinin amacının; günlük hayatta artık her yerde karşımıza çıkan radyasyondan korunmaya yönelik olduğunu belirten Güngör, “Özellikle hastanelerde veya nükleer tesislerde çalışan görevliler radyasyondan korunmak için kurşun önlükler giymek zorundalar. Yaklaşık 20-25 kilogram ağırlığına ki bu önlükler aynı zamanda çok kırılgan ve radyasyonun vücuda etkisini de tamamen sağlayamamaktalar. Ancak biz ürettiğimiz madde ile daha esnek ve koruyucu bir yelek için malzeme sağladık” dedi.
ENGELLİLERE GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇ!
MEÜ Teknik Bilimler Elektronik Teknolojisi Bölümü öğrencisi Nahsar Eski de, “Güneş Enerjili Engelli Aracı” projesi ile öne çıkan isimlerden oldu.
Engelliler in hayatını kolaylaştırmak için tasarlanan akülü araçların ücretsiz veya en az maliyetle kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilen proje ile ilgili Eski şu bilgileri verdi: “Aracın tabanında 8 adet güneş paneli bulunmakta. Bu panellerden 160 W güç elde ediyoruz. Bu gücü 12 W 160 amperlik bir aküye depoluyor ve güneşten gelen enerjiyi regülatörden geçirerek, invartöre aktarıyoruz. Akımı 12’den 220’ye çeviriyor ve 300 W güç elde ediyoruz. Yani şebeke gücü alabiliyoruz. Araç ücretsiz ulaşımın yanı sıra özel tasarımı ile de kolaylıklar sunuyor. Örneğin olduğu yerde dönebilen koltuk sayesinde engelli, 160 derece arkaya dönebiliyor. Burada 220 W’luk şebeke gerilimi olduğu için her hangi bir elektrik tesisatı çekmeden istediği yerde güneş sayesinde elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Elektrikli ev aletlerini 300 W’a kadar kullanabiliyor Eğer bu araç ticari olarak kullanılmak istenmezse tasarımsal olarak değişiklikler yapılıp, aileler tarafından çocuklarını okula götürüp getirmek içinde kullanılabilir” dedi.