Aratos Felsefe Dergisi’nin 122. sayısı çıktı


 

Tarsus’ta yayınlanan Aratos Dergisi 122. Sayısı yayınlandı. Dergi kapağında Tarsuslu tiyatro oyun yazarı Haşmet Zeybek’e yer verildi.

Haber Merkezi

 

Tarsus’ta yayın hayatını 20 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos Felsefe Dergisinin 122. sayısı yayınlandı. Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

Aratos dergisi 122. sayının kapağında Tarsuslu tiyatro oyun yazarı Haşmet Zeybek’e yer verdi.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 122. sayısının konu ve yazarları şöyle: “Bir aydın örgütü TYS’ye 50. yılında selam olsun…/Sunu, (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Düşündüren Karikatürler (Murat Sayın), Düş Yanığı /Öykü (Havva Ağral), Ayrılıklar ve Buluşmalar Arasındaki Sınırlardan Geçen Öyküler (Mustafa Günay), Aşk ve Sevda Türküleri Üstüne (Dr. Halil Atılgan), Yazar-Yönetmen-Oyuncu İşbirliği’nin Keyifli Yolculuğu / Bursa’dan Bir Nefes Hikâye: Zilli Şıh (Prof. Dr. Nurhan Tekerek), Yüreğimizdeki Göç: Leyleklerin Vedası (Savaş Alpaltun), Açı / Öykü (Tan Doğan), Generalim Tankınız Ne Güçlü! (Bertolt Brecht) 1948 Londra Olimpiyatları’nda Tarsuslu Bir Bisikletçi Ali Çetiner (Uğur Pişmanlık).”

 

“BİR AYDIN ÖRGÜTÜ TYS’YE 50. YILINDA SELAM OLSUN…”

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, “Bir aydın örgütü TYS’ye 50. yılında selam olsun…” başlıklı sunuş yazısında görüşlerini şöyle dile getirdi: “Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 50. yılını kutluyor. 12 Mart faşizminin hemen ardından 1973 yılında Aziz Nesin vs değerli yazarların kurduğu Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) pek çok zorluğa karşı ayakta kalmayı başarabildi. Üstelik bir de 12 Eylül askeri cuntasını atlatarak.

Bu süreçte çok sayıda TYS üyesi şair, öykü ve roman yazarı üyesi gözaltına alındı, tehdit edildi, hakkında davalar açıldı, işkence gördü ve hapis yattı.

TYS, üyesi olsun ya da olmasın iktidarın zulmüne uğrayan yazar ve sanatçılar için bazen hukuki bazen de yaptığı açıklamalar ile haksızlığa uğrayanların yanında yer aldı.

Bunun en somut önemlilerinden biri 12 Eylül faşizmine karşı halkı ve ülkeyi savunan ‘Aydınlar dilekçesi’dir. TYS kurucusu Aziz Nesin ve ülkenin değerli aydınlarından oluşan bir grup, 12 Eylül askeri darbesine ve onun halka, aydınlara uyguladığı baskıcı, yasakçı tutuma karşı uyarı niteliğinde bir dilekçeyi darbe yönetimine sunmuştu.

Cunta yönetimi, ‘Aydınlar dilekçesi’ imzacıları hakkında dava açmış ve yargılanmaları yıllar sürmüştü.

12 Eylül darbesi üzerinden 40 yılı aşkın bir zaman geçti. O yıllarda ‘Aydınlar dilekçesi’nde yer alan tüm eleştiri ve uyarılar, bugün bir kez daha doğrulandı.

12 Eylül hala devam ediyor. 12 Eylül iktidardadır. 12 Eylül tüm zihniyet ve uygulamalarıyla Turgut Özal’ın ANAP iktidarından bugüne Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP iktidarına uzanan süreçte devam ediyor.

Aydınlar Dilekçesi”nin bize gösterdiği önemli şeylerden biri aydının ve halkın örgülü olmasıdır.

TYS, ülkemiz edebiyat dünyasının güç ve övünç kaynağıdır, aydın örgütüdür.

Üyesi olmaktan ve Tarsus Temsilciliği görevini sürdürmekten onur duyduğum TYS’nin 50. yılını şahsım adına ve Aratos Felsefe Dergisi olarak kutluyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA