HEDİYE EROĞLU
Mersin ili Tarsus, ilçesi Topaklı Mahallesi, Keben Mevkii 0 Ada, 857 parsel, 7,34 ha, 33-C-16-D Pafta mevkiinde Şam Yapı AŞ tarafından yapılması planlanan CSR TARSUS ARAZİ GES (6,28 MWm-7,34 Hektar) projesi ile ilgili “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu gerekli değildir” kararı verildi.
TARIM ALANINA GES YAPILMAK İSTENİYOR
Bakanlıkça kamuoyuyla paylaşılan proje tanıtım dosyasında yaklaşık 7,34 hektar üzerine kurulacak GES projesinin yatırım maliyetinin 98 milyon 183 bin 712,32 TL olacağı bildirildi.
Ayrıca raporda proje alanı Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tamamı “Tarım Alanı” olarak göründüğü de ortaya çıktı.
KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMAK İÇİN SINIRLI İZİN
Proje ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu
Müdürlüğü kurum görüşünde; ilgili parselde tescil edilen işlik ve koruma alanının bulunduğu, parselin geri kalan kısmında yapılan incelemelerde bir adet işlik daha tespit edildiği geri kalan bölgelerde ise korunması gerekli herhangi bir kültür varlığına rastlanılmadığı bildirdi.
Açıklamada; “Alanda tescilli ve tespitli kültür varlıklarını dışarıda bırakacak şekilde hazırlanmış yazımız eki haritada ‘izin istenilen alan’ olarak gösterilen sınırlar içerisinde uygulamaya gidilmesinde 2863 sayılı yasa kapsamında kültür varlıkları yönünde sakınca olmadığı belirtilmiştir. Proje dosyasında faaliyet alanın tapusu 7,34 ha büyüklüğünde olup, alanda tecilli işlik ve tespit edilen işlik olmasından dolayı GES kurulabilecek alan olarak 6,90 hektarı kullanılabilecektir. İzin istenilen alan olarak vaziyet planında işlenmiş şekilde ekler sunulmuştur” denildi.
MEŞELİK MAHALLESİNE 2 BİN METRE YAKIN
Proje dosyasında GES yapılmak istenen alanının kuş uçuşu mesafe olarak Tarsus İlçesinin 18 km kuzeyinde kaldığı bertilerek, “Proje alanı etrafında 2000 metre kuzeydoğusunda Meşelik Mahallesi, 2500 metre kuzeybatısında Topaklık Mahallesi bulunmaktadır. Proje alanına en yakın 750 metre kuzeybatısında ve 1200 metre batısında yer alan Çiftlik bulunmaktadır. Proje alanının 380 metre kuzeyinde Çamlıyayla- Tarsus karayolu bulunmaktadır.
Projenin inşaat aşamasında 30 personel, işletme aşamasında ise 4 personel çalıştırılması planlanmaktadır. İnşaat aşamasında çalışan personeller, 8 saat/gün 1 vardiya şeklinde çalışacak olup ve işletme aşamasında 24 saat/gün 3 vardiya şeklinde çalışacaktır.
SU KULLANIMINA DİKKAT!
Güneş panellerinin mevsim şartları, etrafındaki araziler ve tozların taşınımından dolayı üzerleri kirlenmektedir. Güneş panellerinin temizliğinde yaygın olarak ultra deiyonize saf su ve alkol bazlı temizleyiciler kullanılmaktadır. Alkol bazlı temizleyiciler, donma sıcaklığını düşürdüğü için özellikler kış ayları için tercih edilmektedir. Ancak mevsim koşullarına bağlı kalmadan üst düzey verim yakalamanın yolu ultra deiyonize saf su kullanılarak yapılan temizlikten geçmektedir. Ultra deiyonize saf su bütün çözünmüş katı maddelerden arındırılmış saf sudur. Bu sıvı ile temizlenen yüzeylerde hiçbir leke ve iz bırakmaz. Kullanılan yüzeyde hiçbir mineral bırakmayacağı temizlik sonrası güneş ışınlarının emilim miktarı artar. Deiyonize saf suyun kullanıldığı yüzeylerde korozyon riski görülmez. Ultra deiyonize saf su iletkenliği azalttığı için temizlik sırasında yüksek gerilime kapılma riskini azaltmaktadır. Güneş paneli temizliğinde temizliğin yapılacağı zaman da önemlidir. Paneller güneş ışığına direkt olarak maruz kaldığı için sıcaklıkları yüksek olur. Temizlik için en uygun zaman dilimi güneş ışınlarının az olduğu, sistemin nispeten daha soğuk olduğu sabah saatleridir. Panellerin temizliği belirli periyotlara yapılacaktır. Proje kapsamında kurulacak güneş enerji santralinde deiyonize su kullanılarak panel temizliği yapılacak olup, temizlik işi profesyonel firmalara yaptırılacaktır. Projenin bu aşamasında yukarıda anlatıldığı üzere şebeke ve/veya kuyu suyu kullanılmayacak olup ihtiyaç duyulacak deiyonize su temizlik işini yapacak firma tarafından temin edilecektir” denildi.