Haber Merkezi
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2024 yılında da küresel ekonomik durgunluk, artan üretim maliyetleri, istihdam kayıpları ve iç pazar sorunlarıyla boğuşmayı sürdürdüğünü belirten
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, ülke geneli sektör ihracatının yüzde 18,7 oranında düşüşle 1 milyar 618 milyon dolar olduğunu, 2024 yılı Ocak-Mart dönemindeki ihracat bilançosuyla yüzde 12,5 kayıpla 4 milyar 539 milyon dolar değere ulaşıldığını bildirdi.
Başkan Gürkan Tekin, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2024 yılının ilk çeyreğinde zorluklar ve umut ışıklarını bir arada yaşadığını dile getiren Başkan Gürkan Tekin, son haftalarda talep artışı yaşandığını ancak ürünleri gereken fiyatlara satabilmek için döviz kurunda da artışın olması gerektiğini söyledi.
“AVRUPALI ALICILAR YEŞİL IŞIK YAKIYOR FAKAT KUR BASKISINDAN SİPARİŞLERİ KAÇIRIYORUZ”
2022’nin son aylarından itibaren Türkiye’den alımlarını azaltan Avrupalı alım gruplarının son süreçte Türk firmalara yeniden yeşil ışık yaktığını belirten Başkan Gürkan Tekin, talepteki artışlarının kur baskısına takıldığını söyledi. Başkan Gürkan Tekin, “Avrupa’nın moda devlerinin Türkiye’den tedarike dönmeye başladığına dair olumlu sinyaller alıyoruz, ama döviz kuru seviyesinden kaynaklı olarak fiyat tutturamadığımız için gelen siparişleri kaçırıyoruz. Döviz kurunun rekabetçiliğimizi destekleyecek seviyelere gelmesini bekliyoruz” dedi.
AHKİB’İN MART AYINA İHRACATINDA LİDER PAZARLARHOLLANDA, İSPANYA VE FRANSA
AHKİB’in mart ayındaki sektör ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre ele alan Başkan Gürkan Tekin, şöyle konuştu: “Yılın üçüncü ayında AHKİB’in sorumluluk bölgesinden 3 bin 129 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bölge ihracatımızın yüzde 88’ini bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ürün grubu oluşturdu. Mart ayı ihracatımızın yüzde 56’sını oluşturan bayan dış giyimde 17 milyon 888 bin dolar değere ulaştık. Bunu yüzde 22 pay ve 7 milyon 158 bin dolar değer ile bay dış giyim ikinci sırada, yüzde 10 pay ve 3 milyon 65 bin dolar değer ile diğer hazır eşya üçüncü sırada izledi. Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde ilk üç sırada Hollanda, İspanya ve Fransa yer aldı. Hollanda’da yüzde 141 artışla 14 milyon 474 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 4 milyon 952 bin dolar değer ile İspanya ikinci sırada, 2 milyon 549 bin dolar değer ile Fransa üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, İtalya ve Irak oldu.”