Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda gerçekleşen gösteri ve söyleşilerin yanı sıra yönetmenler ayrıca İletişim Fakültesi amfisinde, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine yönelik sinema atölyeleri gerçekleştirdi. 23-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen 5. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali kapsamında Mersin Üniversitesi’nin konuğu olan yönetmenler Yeşim Ustaoğlu, Enis Rıza Sakızlı, Can Candan ve Emin Alper çektikleri filmlerden örnekler vererek öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Pandora’nın Kutusu, Bulutları Beklerken, Güneşe Yolculuk ve Araf filmlerinin yönetmeni Yeşim Ustaoğlu Sinema Dersi atölyesinde öğrencilere; filmlerin yapım öncesi, yapım sırası ve yapım sonrasındaki aşamalarından söz etti. Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi yapımcı, senarist ve yönetmen Ustaoğlu; sinemada anlam yaratmak için tercih edilen renk, ışık, mekan, oyuncu gibi konularda konuşarak bir fikrin, filme dönüşme sürecini anlattı.
Akademisyen, tarihçi, senarist, yapımcı ve yönetmen Emin Alper de Sinema Dersi atölyesinde öğrencilerin Tepenin Ardı ve Abluka filmleriyle ilgili sorularını yanıtlayarak; oyuncu seçimi, mekan kullanımı, filmlerdeki metaforlar konularında bilgi verdi. Abluka filmiyle 22. Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film seçilerek birinci olan ve Tepenin Ardı filmiyle 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Alper, sinemayla kurduğu ilişkiden ve kendisini yetiştirmesinde etkili olan unsurlardan söz etti.
Duvarlar, 3 Saat, Benim Çocuğum adlı belgesel filmlerin yönetmeni Can Candan Belgesel Sinema Dersi atölyesinde; gerçeklik, etik ve belgesel sinemada gerçekliğin estetize edilmesi konularında konuşarak belgesellerinin süreçlerinden söz etti. Benim Çocuğum adlı belgeseliyle 3. Filmamed Belgesel Film Festivali’nde "Jüri Özel Ödülü" ve 15. Uluslararası Selanik LGBTQ Film Festivali’nde "En İyi Film” ödülü kazanan Candan, çekmeyi planladığı yeni belgeseli hakkında konuştu.
Uzun yıllar Türkiye belgesel sinemasının usta isimlerinden Yönetmen Süha Arın’la birlikte çalışan ve çeşitli okul ve kurumlarda fotoğraf, sinema, belgesel sinema üzerine dersler veren belgesel sinemacı Enis Rıza Sakızlı ise belgeselci olmanın ‘bir şeyi kendine dert edinmekle ilgili’ olduğuna dikkat çekti. Belgesel sinemada, gerçekliğin ruhunu estetik bir biçimde işleyerek, anlatıma ihanet etmeyen bir montaj yapılması gerektiğini kaydeden Yönetmen Sakızlı, yaptığı belgesel çalışmalarından örnekler vererek belgesel sinemaya ilişkin deneyimlerini paylaştı.