‘Tarsus’ta tablo kötü’ dedi borçlanma yetkisi istedi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Tarsus’ta tablo kötü’ dedi borçlanma yetkisi istedi


 

Tarsus’ta belediye meclis üyesiyken başkan seçilen Ali Boltaç, “Tablo çok kötü, böyle beklemiyordum” diyerek, görevinin ilk ayında 80 milyonluk borçlanma ve 50 milyonluk teminat mektubu için yetki istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

31 Mart yerel seçimlerinde büyük yarış yaşanan Tarsus’ta hareketli günler yaşanıyor. Önceki dönem CHP’den seçilen Dr. Haluk Bozdoğan’ın yeniden aday gösterilmemesi üzerine CHP’nin adayı Ali Boltaç oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de de desteklediği Boltaç toplam seçmenin 252 bin 84 olduğu ilçede geçerli 191 bin 542 oyun yüzde 46’sına tekabül eden 88 bin 415’ini alarak kazanan isim oldu.

 

PERSONEL MAAŞININ YARISI ÖDENDİ! HESAPLAR BLOKE EDİLDİ! 100 MİLYONLUK BORÇ İCRAYA VERİLDİ

Aradan geçen sürede sürekli borçlar, alacaklar ve ödemeler ile gündeme gelen Tarsus’ta son olarak personel maaşlarının yarısının yatırılması ile spekülasyonların ardı arkası kesilmezken belediyenin borç batağında olduğu ileri sürüldü. Hali hazırda icraya verilmiş olan 100 milyon TL borcu ve bankaların hesaplarına bloka koyması nedeniyle mali işlerinin alt üst olduğu Tarsus’ta yaşananları Belediye Başkanı Ali Boltaç, mecliste yaptığı değerlendirmeyle kamuoyu ile paylaştı.

 

“MAĞDUR EDEBİYATI YAPMIYORUM, TABLO KÖTÜ”

Tarsus Belediye Meclisi’nin mayıs ayı toplantısının ilk birleşiminde konuşan Boltaç, “Ben burada şeffaf bir şekilde yönetim anlayışı sergilemek istiyorum. Tarsus kamuoyu da bunu bekliyor, bunun da farkındayım. Tarsus kamuoyu bu anlamda bana iyi bir kredi vermiştir, omuzumdaki sorumluluğum farkındayım. Bu bir mağdur edebiyatı değildir. Tablo kötüdür ama el birliğiyle düzelecek. Herkes elini değil gövdesini taşın altına koyacak. İlerleyen süreçte tüm meclis üyelerimizi, herkesi bir masa etrafında toparlayacağız. Hem dayanışma kaynaşma olsun me de hepimizin fikri olsun istiyorum” dedi.    

 

KRİZ MASASI KURULDU

Göreve geldiği ilk ayı tamamladıklarını aktaran Ali Boltaç, “Bu süre zarfında belediyemizin gelir gideri üzerine önemli çalışmalar yaptık, ekibimizle birlikte önemli toplantılar gerçekleştirdik ama gördüğümüz tablo ne sizin ne de bizim umutlarımızı karşılayacak düzeyde değil. Bu nedenle bugüne kadar edindiğimiz bilgi ve belgeleri paylaşmak asli görevlerimizden biridir. Tarsus’un ciddi sorunları olduğunu biliyorum. Bunları kısa, orta ve uzun vadede çözeceğimize söz verdik. İlk bir ayda kriz masası oluşturarak, kriz yönetimine odaklandık. Belediyenin gelir gider tablosundaki bütçe açığı ve gerçekleşme sorunları ile ilgili detaylı bir şekilde çalıştık. Öte yandan belediyemizin borçlu olduğu kişi ve kuruluşlar ile bir araya geldik. Kendilerine bir devlet kurumuna yakışır şekilde görüşmeler gerçekleştirdik. Kurum ve kuruluşların bizlere yapıcı bir şekilde yaklaşmalarını bekliyor, umut ediyoruz” diye konuştu.   

 

“AMACIMIZ DEVRİ SABIK YARATMAK DEĞİL AMA DEVRİ SABIK OLMAK DA HİÇ DEĞİL”

Tasarruf tedbirleri almanın gerekliliğini kamuoyuna anlatmak istediğini ifade eden Boltaç, “Belediyenin kaynaklarının doğru kullanılmadığı ve bütçe gerçekleşme oranı yüzde 40 ile olduğu bir gerçek ile karşı karşıyayız. Amacımız devri sabık yaratmak değil ama devri sabık olmak da hiç değil.

 

TOPLAM BORÇ; 616 MİLYON 463 BİN 828 TL

Şuanda Tarsus belediyesinin toplam borcu 616 milyon 463 bin 828 TL’dir. 2 Mayıs itibariyle müteahhit ve ticarethane borçları 313 milyon 332 bin TL, işletme iştirakler müdürlüğüne ait borçlar 3 milyon 270 bin TL, yemekhaneye ait borçlar 3 milyon 563 bin TL, İller Bankası kredi borcu 31 milyon 384 bin TL, alınan depozito ve teminatlar 6 milyon 484 bin TL, emanetler hesabı borçları da 8 milyon 340 bin TL.

Burası 2 Mayıs’a kadar muhasebeye gelmeyen ödeme emirleri hariç ki bunlarda geldiğinde borçlar daha da artacaktır.

 

DAHA ÖDENECEK MİLYONLUK HAK EDİŞLER VAR

Ayrıca ihalesi yapılmış ve devam eden işlerin kalan hak edişleri var. Bu sene çerisinde bitecek bu işlerin hak edişleri söz konusu. Sadece kent meydanı düzenleme işinin ödenecek 43 milyon 916 bin TL hak edişi var. Toplam gelecek hak ediş 250 milyon TL civarında. Bu ikisini topladığınızda 616 milyon 463 bin 828 lira.

Bir de ödemekle yükümlü olduğumuz taşeron işçi ücretleri var ki bu borcumuz 62 milyon 339 bin TL, asfalt firmasına borcumuz 42 milyon 862 bin TL, iş makinası ve temizlik araçlarına ait firmaya borcumuz 27 milyon 434 bin TL, sağlık yerleşkesine ait borcumuz 28 milyon 128 bin TL, kültür merkezine ait borcumuz 11 milyon 456 bin TL, kent meydanına ait borcumuz ise 9 milyon 235 bin TL’dir.

 

AYLIK GİDER 87 MİLYON, GELİR 56 MİLYON TL

Şuanda Tarsus Belediyesi’nin bir aylık resmi ve zorunlu gider ortalaması, memur ve kadrolu işçi maaşları 17 milyon 600 bin lira, İmar Limited şirketin ödenen maaşlar, vergi, SGK, sendika, emekli sandığı ödemeleri 11 milyon 400 bin TL, akaryakıt ve taşıt kirası 10 milyon, su faturası, internet gibi bir çok kalemde de yaklaşık 1,5 milyon TL gibi aylık rutin giderimiz var ki toplamı 87 milyon TL’dir.

 

“PARA GELMEDEN BLOKELERE GİDİYOR”

Mayıs ayında iller bankasından alacağımız iştikakımız yaklaşık 56 milyon TL civarında. Giderimiz 87 milyon, gelirimiz ise 56 milyon. Her ay bizim 30 milyon TL’lik bütçe açığımız var. Bu yetmezmiş gibi bir de bunların üzerine şuan 100 milyon TL tutarında icra müdürlüğünde ödenecek bir borç var. Bundan dolayı da banka hesaplarımızda 37 milyon TL’lik bloka bulunmakta. Yani biz bazen parayı görmeden para gidiyor. Para gelmeden blokelere gidiyor.

 

KADROLAR ŞİŞİRİLMİŞ!

Bu tablo tabi ki üzüyor. Yani bizim İller Bankasından gelen paramız blokeler ile cebimizde çok cüzi bir miktar kalmasına neden oluyor. Personel maaşlarının yarısını ödeyebildik. Haklarını helal etmelerini istiyorum. Tabloyu böyle, bu kadar vahime bulacağımı düşünmüyordum. Onlardan bu anlamda destek bekliyorum. Normalde gelirimizin yüzde 40’ını aşan bir personel giderimizin olmaması lazım ama bu oran şu anda yüzde 55. Keşke yaptığımız hizmetlerde biraz senelere yaysaydık, bütçemizi biraz doğru yönetseydik, bu oran yine yüzde 55’te kaysaydı da, diğer ödeyeceğimiz borçlarımızı daha aklı selim bir çizelgede çizseydik de böyle tasarrufa gitmek zorunda kalmasaydık. Tüm Tarsus bunu duysun. Meclis üyelerimizin her birine bu tablonun bir çıktısını ulaştıralım arkadaşlar.

 

“TASARRUF TEDBİRLERİ ALMAMIZ GEREKİYOR”

Bu durumda tasarruf tedbiri almamız gerekiyor, halkımızın desteği ile halkımızı bu durumdan kurtaracağız. Tasarruf tedbirlerinin alınması şart. İşbirliği ve dayanışma içinde sağlam adımlar atacağız. Her adım belediyenin mali durumunu iyileştirmeye katkı sağlayacak. Sorunlu bir tablo var ama umutsuzluğa da kapılmamak gerekiyor. Elbette çözümlerimiz de var. Bazı enstrümanlarım var, bunları kullanmak durumunda kalabilirim. İlk 100 günümüzde stratejik planlamalar yapıyoruz.

Karşımızda kadro olarak şişirilmiş ve yatırım zafiyetine uğratılmış bir Tarsus Belediyesi var. ancak bu sorunları en kısa sürede çözerek hedeflerimize ulaşacağımıza emin olabilirsiniz” diye konuştu.

 

80 MİLYON TL’LİK BORÇLANMA VE 50 MİLYON TL’LİK TEMİNAT YETKİSİ İSTEDİ

Borçlanma ilgili idem vuran Tarsus Belediye Başkanı CHP’li Ali Boltaç mecliste ayrıca asfalt ihalesi için İller Bankası’ndan 80 milyon TL borçlanmak ve 50 milyon TL7de teminat mektubu almak için yetki istedi. CHP’nin mecliste sayısal üstünlüğe sahip olması ile teklif oy çokluğuyla Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilirken Salı günü yapılacak ikinci oturumda oylanacağı bildirildi.


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA