Yerli ürünlerin ithal edilmesi Türk çiftçisine büyük bir darbe


 

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz aldı konuşma yaptı. Seçim bölgesi olan Mersin’in sorunlarını, çiftçilerin yaşamış olduğu sıkıntıları bir kez daha dile getiren Milletvekili Kocamaz, “Kendi çiftçisine destek vermeyen AKP Hükümetinin, Sudan’dan 50 bin büyükbaş, 2 milyon yumurta, tonlarca et, patates, domates ithal edecek!” dedi

Haber Merkezi

 

Türkiye, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen sıfır gümrüklü ticaret anlaşması ile Sudan'dan 2 milyon yumurta ile 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 500 ton bal, bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, 5’er bin ton patates, domates, buğday, arpa, yulaf, mısır alacak. Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti Arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında Cumhurbaşkanına doğrudan yetki verilmesine ilişkin teklif TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

 

“HÜKÜMETİN TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ İTHALAT POLİTİKASI ÇOK YANLIŞ “

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak çiftçilerin yaşamış olduğu sıkıntıları bir kez daha dile getirerek hükümetin tarım ürünlerindeki ithalat politikasının ne kadar yanlış olduğunu ifade etti. Bu politikanın ilerleyen zamanlarda tüketiciyi de etkileyeceğini ve gıdaya ulaşımda daha büyük sıkıntıların ortaya çıkacağını ileri sürdü.

 

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Sudan’dan et, süt, yumurta gibi ürünlerin ithal edilmesine imkan tanıyan anlaşmaya değinen Kocamaz, “Bir dönem Bulgaristan'dan saman ithal ederek Türkiye'yi dünyaya rezil eden bu iktidar, şimdi de Sudan'dan yumurta ithal etmeye hazırlanmakta. Duyduk ki Hükümet Türkiye'de yetiştirilen birçok tarımsal ürünü Sudan'dan ithal etmek için kolları sıvamış” ifadeleri kullandı.

 

“SUDAN’DA BATAN TARIM YATIRIMININ HESABINI SORDU: 10 YILLIK MASAL”

Hükümetin daha önce de dönemin Tarım ve Orman eski Bakanları döneminde, 2013 yılında Sudan'da tarımsal üretim yapmak amacıyla 780.500 hektar arazi kiraladığını hatırlatan  Kocamaz, “Kiralanan bu tarım arazilerinde harcanan onca paraya rağmen on yıl boyunca üretim yapılamamış ve 1 Aralık 2023 tarihinde o proje Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tasfiye edilmiş ve fiyaskoyla sonuçlanmıştı” dedi.

 

“KENDİ ÇİFTÇİSİNE DESTEK VERMEYEN HÜKÜMET SUDAN'DAN İTHAL EDİYOR”

Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Kendi çiftçisini yeterince destekleyemeyen ve her yıl zarar üstüne zarar ettiren Hükümetin şimdi de iç savaşın yaşandığı Sudan'dan 2 milyon yumurta, 50 bin büyükbaş hayvan, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 500 ton bal, bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, 5'er bin ton patates, domates, buğday, arpa, yulaf ve mısır ithal etmek üzere harekete geçtiğini söyleyerek bunlara da sıfır gümrük uygulanacağını da belirtti.

 

TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN BİRÇOK ÜRÜNÜN BAŞKA ÜLKELERDEN İTHAL EDİLMESİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE BÜYÜK BİR DARBE, BÜYÜK BİR İHANETTİR

Konuşmasında, Türkiye'de yetiştirilen birçok ürünün başka ülkelerden ithal edilmesinin Türk çiftçisine büyük bir darbe ve büyük bir ihanet olduğunu ifade eden Kocamaz, Hükümetin, izlemiş olduğu yanlış tarım politikalarını terk ederek, ithalat yerine Türk çiftçisine yeterli destek vererek üretimi artırmaya mecbur olduğunun altını çizdi.

 

Kocamaz “Bakınız, Mersin'de ve Çukurova'da bütün çiftçiler kan ağlamaktadır. Çiftçilerin borcu ödeme boyutunu aşmış olmasına rağmen her yıl yeni bir umutla ve büyük bir çabayla sonunun ne olacağını düşünmeden üretmeye devam etmektedir. Geçen yıl, başta buğday ve mısır olmak üzere, limon ve narenciye üreticileri büyük zarara uğramıştır. Bu yıl da erkenci kayısı ve nektarın üreticisi istediği fiyatı bulamamış, üretmiş olduğu ürünü maliyetinin çok altındaki fiyatlara satmaya başlamıştır. Böylece, bu yıl da çiftçilerimizin yüzlerinin gülmeyeceği ve zarar edecekleri kesinleşmiş ve AK PARTİ Hükümeti tarafından daha şimdiden çiftçilerimiz düşük fiyatlarla baş başa bırakılmış, buğday hasadı tamamlanmasına rağmen hâlen taban fiyatı açıklanmamıştır. Açıklanan düşük çay fiyatı çay üreticisini perişan etmiş, borç içindeki hububat üreticisinin umudunu kırmış, gözünü korkutmuştur” dedi.

 

HÜKÜMET TARAFINDAN YAPILAN HAKSIZLIK YENİDEN ELE ALINMALI, HUBUBAT ÜRETİCİSİNİN BEKLENTİSİ DE BOŞA ÇIKARILMAMALIDIR

Bu sene ilaç, gübre, sulama, elektrik ve mazot giderlerinin yüksek maliyetleri yüzünden buğdayın kilogram maliyetinin 11 TL'yi aştığına değinen Kocamaz,”Bu nedenle, çiftçilerimizin buğday için en az 15 TL fiyat beklentisi bulunmaktadır. Bu fiyatı Hükümet en kısa sürede, mümkünse hemen açıklamalı ve hububat üreticisine bir müjde vermelidir. Böylece, çay üreticisine Hükümet tarafından yapılan haksızlık yeniden ele alınmalı, hububat üreticisinin beklentisi de boşa çıkarılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Hükümet Sudanlı çiftçileri zengin etmek yerine kendi çiftçisine bakmalıdır

Hükümet Sudanlı çiftçileri zengin etmek yerine emeğinin ve alın terinin karşılığını alamadığı için can çekişmekte olan kendi çiftçisine bakmalıdır diyerek Hükümeti eleştiren Kocamaz, Hükümeti vicdana gelmeye ve kendi çiftçisine sahip çıkmaya davet etti.

 Kocamaz“Aksi takdirde, şu anda zaten yarı aç yarı tok bir şekilde yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımız üretimin azalmasıyla birlikte tamamen aç kalmak durumunda olacaktır” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA