Mersin’de yapılar yangın riskine karşı denetleniyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de yapılar yangın riskine karşı denetleniyor


 

Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ile binaların yangına karşı uygunluk durumlarını tespit ediyor. Uygulama ile her türlü yapının tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, Mersinlilerin can ve mal güvenliği için daha etkin ve donanımlı bir şekilde hizmet vermeyi sürdürüyor. Acil durum ve afetlere karşı 7/24 teyakkuzda olan İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ile de binaların yangına karşı uygunluk durumlarını tespit ediyor. Böylelikle her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesi amaçlanıyor. Çıkabilecek yangınlarda ise can ve mal kaybını asgariye indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirleri bina sahiplerine, bina yöneticilerine, kurum amirlerine veya sorumlu bina yetkilisine bildirerek yangından korunma tedbirlerini aldırtıyor.

 

YAPILAR YANGIN RİSKİNE KARŞI DENETLENİYOR

İtfaiye Dairesi Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürü Halil Öztunç, “2023’te proje, iş yeri denetim ve yangın tesisatı kontrolünde 4 bin 133 adet uygunluk raporu verirken, 2024’ün ilk 4 ayında bu sayı bin 337 oldu” dedi. Öztunç, gördükleri eksiklikler sonucu Büyükşehir Belediyesinden binaların projeye uygun yapılıp yapılmadığı ile yapı kullanma izni aşamasında görüş alınması kararının mecliste alındığını söyledi. Öztunç, daha önce ilçe belediyelerinin, bitmiş binaların kontrolünü Büyükşehir Belediyesine yaptırmak zorunda olmadığını hatırlatarak, yeni alınan meclis kararıyla, bütün ilçe belediyelerin binaların ya da iş yerlerinin yangına karşı uygunluk raporu için Büyükşehir Belediyesinden talepte bulunduklarını kaydetti.

 

“21,5 METRENİN ÜZERİNDE OLAN BİNALARIN YANGIN TESİSAT ONAYI BİZE AİT”

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığında inşaat mühendisi olarak görev yapan Hayati Kazaz, yapı yüksekliği 21.5 metrenin üzerinde olan binaların yangın projelerini kontrol ettiklerini anlatarak, “Tamamına farklı yönetmelik, farklı kriterler uygulanmaktadır. Hem merdivenlerde, hem tesisat olarak farklı tedbirler alınmaktadır. Projelerin yapım süreci bittikten sonra ilçe belediyeleri, bizden bu binaların yangın tesisat onayını talep etmektedir. Yangın tesisat onayı için şantiyelerde yaptığımız incelemeler sonrası, projeye uygun olanlar onaylanıp iskan verilmektedir. Projeye uygun olmayan tesisatlar ise bekletilip, düzeltildikten sonra iskan verilmektedir. Bu birim ayrıca yüksek montanlı dolum tesisleri ve fabrikaların da yangın projelerine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedir” dedi.

Binaların tüm iskan aşamasının kontrolünün Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü tarafından sağlandığını belirten Kazaz, “Bina iskanından sonra yöneticiler, apartmanlardaki kullanma suyu ve pompalarına çok dikkat etmedikleri için veya başlarına gelmediği için ve gelmeyeceğini düşünerek tesisatlar ile fazla ilgilenmiyorlar. Binaların yüzde 90’nında tesisat bir kere doğru çalışmaktadır, o da iskan aşamasında. Bunların kontrol ve denetimi, sonraki süreçte apartman yönetimine aittir” ifadelerini kullandı.

21.5 metre üzeri binalarda yangına erken müdahale edebilmek için katlarda yangın dolabı, itfaiyecinin her katta hortumunu takıp su alabileceği su alma ağızları, yeterli depo, yeterli pompa hacimleri ve otomatik yangın söndürme sisteminin olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kazaz, “Onun için bir itfaiyecinin, yüksek montanlı bir itfaiye aracına ihtiyacı da yoktur. Bu binalarda zaten her katta itfaiyecinin su alabileceği yapılar mevcuttur. Bu projelerdeki onayımız da bu yapıların olması kaydıyla verilmektedir” dedi.


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA