Akdeniz’de işçilere mobbing gerilimi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’de işçilere mobbing gerilimi!


 

Akdeniz Belediyesi’nde seçim sonrası yönetime gelmesi ile kadrolaşmaya giden DEM Parti’nin işçileri istifaya zorlamak için mobbing uyguladığı, büro personellerini çöp arkası kamyona verdiği eleştirileri meclisi gerdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin 1. Dönem, 3. Toplantı, 1. Birleşim, 1. Oturumu, belediye hizmet binası konferans salonunda yapıldı. Toplantıya muhalefetin DEM’in yönetime gelmesi ile belediye yaşanan işten çıkartma, mobbing, istifaya zorlama tepkisi öne çıktı.

 

“İŞÇİLER MOBBİNG İLE İSTİFAYA ZORLANIYOR”

Konuyu gündeme getiren AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Murat Şıhanlıoğlu oldu. “Bizim için önemli bir konu var belirtmek istediğim ki bu belediye çalışanlarımızla ilgili” diyen Şıhanlıoğlu, “Seçimin ardından açıklamalarınıza göre; belediye çalışanlarının tüm hakları korunacak, birimlerde değişiklik yapılmayacak ve herhangi bir işçinin işten istifaya zorlanmayacaktı. Ancak seçimlerin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen şuanda doğrudan bize gelen şikayetleri bildiriyorum, duyum değil bunlar. Doğrudan çalışanların ilettiklerini söylüyorum. Bir kısım belediye çalışanı, yerel seçimlerin ardından görev yerlerinde değişiklik yapıldığı, bu şekilde baskı uygulanarak çalışanların istifaya zorlandığı konusuna dikkat çekmek istiyoruz. Emekçi kardeşlerimizin bu aşama her zaman yanlarında olacağız. Sizden de bu konuda hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Bizim dönemimizde de, önceki dönemde de hiçbir şekilde belediye çalışanlarının bir yer değişimi veya istifaya zorlanacak şekilde muamelede bulunulmamıştır. Biz bu konuda özellikle hassasiyet gösterilmesini istiyoruz” dedi.

 

“EVET KADROLAŞIYORUZ”

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız ise “Doğrudur bazı görevlendirmeler, yer değişiklikleri yapılıyor. Bu durumdan rahatsız olduğunu bildiğimiz birkaç arkadaşımız konuyu bize de getirdi” diyerek, kadrolaşmaya gittiklerini açıkladı.

Sarıyıldız, “Seçim kampanya süreci, göreve geldikleri ilk gün ve sonrasında her zaman; “biz işçinin emekçinin yanındayız. Onların haklarını korunması için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz, yapacağız. Aramızda patron işçi ilişkisi gibi bir hiyerarşik bir ilişki olmayacak. Biz en nihayetinde olaya insani boyuttan yaklaşıyoruz, halen de aynı noktadayız.

Diğer belediye yönetimlerinde yüzlerce işten çıkarmalar, yeni alımlar, başka tasarruflarda bulunuldu. Biz ilk gün de son gün de hep son gün de hep şunu söyledik. Sırf yönetim değişti diye insanların işine, ekmeğine mani olmayacağız. Namusuyla, şerefiyle işini gücünü yapan insanın biz karşısında değil, yanında oluruz. Bugün de farklı bir noktada değiliz.

 

“DOĞAL OLARAK KADROLAŞMA YAŞANACAK”

Ama bu şu demek olmuyor; sizde biliyorsunuz ki belediye yönetimi değişti. Doğal olarak kadrolaşma yaşanacaktır. İşten çıkarmalara biz karşıyız ama şu demek değildir ki; önceki yönetimin kadroları aynı şekilde devam edecek. O halde değişecek olan tek şey belediye başkanlarını ismi. Tabela olur. Halbuki biz belediyenin yönetim olarak da, anlayış olarak da değişmesi gerektiğine inanıyoruz.

Burada önceki mecliste olan arkadaşlarımız var, meclis toplantılarını seyri bile farklıydı. Belediye personeli ile yöneticileri arasında sürekli tartışmalar vardı. Ben aynı zamanda bir avukatım o süreçte çok insanı dosyasına girdim ama burada bunları açmayacağım. Ama dediğiniz gibi bir durum söz konusu değildi. Tam tersine önceki yönetimin uygulamış olduğu mobbingden dolayı açılmış yüzlerce dava var. Bunları açmak istemiyorum, gündemimiz meşgul etmesi doğru değil.

Fakat hemşerilerimizin de şunu bilmesi lazım; bir belediye yönetimi, belediye başkanlarının değişmesi ile değişmez. Bunun kadrolara sirayet etmesi lazım. Bugün biz müdürlüklerimizi neden değiştiriyoruz? O halde önceki müdürlerimiz desin ki, ‘siz bize söz vermiştiniz’.

 

“BİZİMLE UYUMLU VE KOORDİNELİ ÇALIŞABİLECEK KADROLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Kast ettiğimiz bu değil ki, tabi ki de müdürlerimiz değişecek, belediye başkan yardımcılıkları ile ilgili tasarruflarda bulunacağız, tabi ki de birim amirliklerine kadar çünkü bizim aynı zamanda temsil ettiğimiz bir düşünce yapısı var. Bizim kadına, işçiye, emekçiye, çocuklara dönük, emekliye dönük bir perspektifimiz var. Bunu da sahada uygulayacak olan Akdeniz’deki yaşayan halklara hizmet olarak bizim baktığımız yerden bakıp bunu yaşama aktaracak bir kadroya ihtiyaç var. Siz de bu konuda bizim umarım ne demek istediğimiz anlıyorsunuzdur. Biz hiçbir zaman şunu yapmıyoruz; bizdedir, bizden değildir, dilimizi konuşuyor, konuşmuyor… Zaten bizim karşısında olduğumuz fikir, anlayış buydu. Tabi ki de biz yeni bir yönetimiz ve bu yeni yönetimin planlarını, projelerimizi, hizmetlerimizi yaşama geçirmek için bizimle uyumlu ve koordineli çalışabilecek kadrolara ihtiyacımız var. Olay bundan ibarettir” dedi.

 

“KÜLTÜR PERSONELİ ÇÖP KAMYONU ARKASINA VERİLDİ, BU AÇIKÇA MOBBİNG”

AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Murat Şıhanlıoğlu ise ek olarak, “Sayın başkan üst kademede illa ki değişiklik olacaktır. Siz kendi ekibinizi oluşturacaksınız illa ki ancak bunu dışında normal işçiler ile ilgili yaşananlar var. Örneğin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli çöp kamyonunun arkasına veriliyor. Bu açıkça mobbing. İşçi kardeşimiz bunu bana söyledi. Çöp kamyonu arkasına verilen bir insan illa ki istifaya zorlanacaktır. Bunu başka açıklaması olamaz. Büro personeli bir insan çöp kamyonu arkasına verilirse eni sonu bir şekilde istifa edecektir. Evini geçindirmek zorunda. İçinde bulunduğumuz durum itibariyle işten çıkma durum olursa bu sıkıntıdır. Biz üst kademelerle ilgili bir şey söylemiyoruz” diye konuştu.

 

“KAYMAKAMLIK İŞÇİLER İGERİ ÇEKTİ, TEMİZLİK AKSIYOR” SAVUNMASI

DEM adına söz alan Meclis Üyesi Özgür Çağlar ise “Biz seçimi kazandıktan sonra 5 Nisan’da mazbatayı aldık ve kaymakamlık daha önce Gültak’ın emrine verdiği 185 temizlik işçisini geri çekti, hal böyle olunca sokaklarda çöp toplama, temizlik işlerinde aksama olduğuna dair yoğun şikayetler geldi. 6-7 ay boyunca kaymakamlık tarafından gönderilen işçiler DEM parti kazanınca neden çekildi acaba? Bunu sormak gerekiyor. Mehmet beyin buradaki ayrımcılığa da değinmesi gerekiyordu. 185 temizlik işçisi çekilince sokaklar çöp içinde kalmaya başladı ve personel eksiği ihtiyacı ortaya çıktı. Daha sonra yaptığımız araştırmalar neticesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde toplam 165 personelimizin olduğu ve bunların bir çoğunun da hali hazırda yoğun bir görevlendirmelerinin olmadığından dolayı birimler arası personel değişikliği yapılması her belediyenin hem hakkı hem de ihtiyacıdır. Bundan sonra da yapılacaktır. Bunda da çok abartılacak bir şey yok. Ha kültür sosyalde çalışmış ha çevre korumada çalışmış amaç belediyeye, halka hizmet etmektir.

 

“SİZDE BAZILARINI KAMYON ARKASINA GÖNDERDİNİZ”

CHP’li Meclis üyesi Hamit Mert Avcı da, “Evet siz geldiğinizde siz de bazı değişiklikler yaptınız, siz de bazılarını kamyon arkasına gönderdiniz. Bugün siz aynı şeylerden yakınıyorsunuz. Eğer ki gerçekten bazı şeyler zamanında doğru yapılmazsa gün gelir size de bulaşır, sizin kapınıza da gelir” dedi.

 

KARŞILIKLI SATAŞMALAR YAŞANDI

Yeniden söz alan AKP’li Mehmet Murat Şıhanlıoğlu ise yeniden söz alarak, Akdeniz’deki yönetimleri sürecince, işçilere yönelik böyle muameleler olmadığını savunarak, “Daha öncesinden burada meclis üyesi olan arkadaşlarımız var. Ak Parti döneminde bu şekilde bir muamele görülmemiştir” dedi. Bu esnada DEM parti sıralardan itirazların yükselmesi ile karşılıklı sataşmalar yaşandı.

 

“İŞÇİLERİ GÜLTAK ÇEKTİ’ DİYORSUNUZ. ŞUAN BELEDİYEYİ SİZLER YÖNETİYORSUNUZ”

AKP’li Meclis Üyesi Aydın Eğin de, Özgür Çağlar’a cevap vererek, “Özgür bey, ‘belediyede çalışan arkadaşlar vardı, kaymakam bey bunları çekti şuan da temizlik yapamıyoruz’ diyor. Siz deneyimli bir siyasetçisiniz bu sizin ikinci 5 yılınız olacak. Böyle şeyleri söylemek doğru değil, ‘Gültak çekti’ diyorsunuz. Şuan belediyeyi sizler yönetiyorsunuz, başarısı da başarısızlığı da size aittir. Bunu Gültak başkana mal ettirmek doğru bir söylem değildir. Bu tip hassas konuları belediye başkanlığı bitmiş bir adamın arkasından söylemek doğru değildir. Biz her şeye rağmen ilk gün de söyledik yine söylüyoruz; bu belediyenin başarılı olmasından yanayız. Biz farklı bir düşünceye sahip değiliz çünkü binlerce vatandaşımız ile Akdeniz’de yaşıyoruz. Burayı km yönetirse yönetsin biz Akdeniz’in iyi bir noktaya gelmesinden yanayız. Bizleri desteklemeyeceğiz, yanınızda olacağımızı bir kere daha deklare etmek istiyorum” diye konuştu.

 

“ODALARDA ÖZEL KALEMİN İŞÇİ DÖVDÜĞÜ BİLE SÖYLENDİ”

DEM Parti Meclis üyesi Yakup Danış ise AKP’lilere yüklenerek, AKP’li Mehmet Murat Şıhanlıoğlu’nu halka oynamakla eleştirerek, “İşçiler ile ilgili şuan halka oynama çabasında. Bana göre yanlış. Kendisi de biliyor, kendisi de siyasetin içinde. Bunu kendisi de biliyor ki her gelen belediye kendi yönetimini kura, işçisinden tut, en yukarıdaki yönetimine kadar herkes kendi kadrosu ile çalışmak ister.

Ben kalkıp tanımadığım bilmediğim bir müdür ile çalışamam. Bana uyum sağlayıp sağlamayacağını benimle işbirliği yapıp yapmayacağını bilemem. Bir önceki döneme dair biz belediyeye geldikten sonra yaptığımız araştırmalarda duyduklarımız daha iç karartıcı. Odalarda özel kalemin işçi dövdüğü bile söylendi. Biz bunları dile getirmezken başkanlık huzurunda işçiler istifaya zorlanıyor, mobbing yapılıyor gibi söylemler dile getiriliyor. Kimse kimseye mobbing uygulamıyor, istifaya zorlamıyor. Burada bir kadrolaşma var. Kim belediyeye, halka daha çok hizmet verecek ve verimli olacaksa herkes oraya gidiyor. Halkımız bilsin ki; biz buradayız. Kesinlikle bu tür şeylere kanmayın. Biz tüm insanlara insani değerler üzerinden bakıyoruz. Hiç kimseyi incitmeden kırmadan bu süreci götüreceğimizden emin olsunlar” dedi.

 

MECLİSE ÜSLUBA DİKKAT EDELİM UYARISI

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız ise gerilimin artması üzerine “Burada hepimiz kendi kişisel backgroundlarımız ile buraya geliyoruz. Biz size bakarken binlerce insanı temsil eden temsiliyetler görüyoruz. Yanlış bir cümleye, hakaretvari bir cümleye kimden gelirse gelsin müsaade etmeyiz. Arkadaşlar eleştiri üsluplarına biraz daha dikkat ederler” uyarısı yaptı.

 

“HESABINI VEREMEYECEĞİMİZ BİR PRATİĞİN İÇİNE GİRMEYİZ”

Eş Başkan Nuriye Aslan da, işçi çıkarma iddiaları ile ilgili “İşten çıkartmalar ile ilgili bizim gördüklerimizi burada anlatmak istemiyoruz. Biz bunları anlatmak istemiyoruz. Giden kişilerin arkasından burada konuşmanın doğru olmadığını biz de biliyoruz ama Akdeniz halkı şunu bilsin, DEM parti eş başkanları asla hesabını veremeyecekleri bir pratiğin içine girmeyeceğine emin olsunlar” dedi.

 

“BANA İŞÇİLERDEN ONLARCA MESAJ GELDİ”

Yine Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız da, “İşçi emekçi arkadaşlarımız ile ilgili biz burada bu tartışmaları yaparken bana şuanda onlarca mesaj geldi: ‘başkanım önceki yönetim döneminde ben şu görevdeydim beni de çöpe, kamyona verdiler’ diye. Bunları açmayacağım çünkü açılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Yapılan yeter ki bir siyasi saik, intikam duygusu ile alınmamış olsun. Gerisi belediyenin yönetiminin kadrolaşması ile ilgili bir tercihtir. Gerisi ihtiyaç üzerinedir” dedi.


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA