Mersin’de asayiş berkemal! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de asayiş berkemal!


 

Mersin’de yılın ilk 5 ayındaki güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, kentte 11 bin 48 personelle 7/24 devam eden çalışmalarla önemli başarılara imza atıldığını açıkladı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kentte yürütülmekte olan güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vali Pehlivan’a düzenlediği toplantıda; Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek de eşlik etti.

 

“GÜVENLİK VE ASAYİŞ HİZMETLERİ 11 BİN 48 PERSONELLE 7/24 DEVAM EDİYOR”

Yılın ilk 5 ayına ilişkin veriler paylaşan Pehlivan; Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın 7/24 esaslı bir çalışma anlayışıyla güvenlik ve asayiş hizmetlerini yerine getirdiğini söyledi. “İlimiz genelinde saymış olduğum 3 kurumumuz bünyesinde toplam personel sayımız 11 bin 48 personelimizle güvenlik ve asayiş hizmetleri kesintisiz bir şekilde, gece- gündüz demeden, 7/24 esaslı bir şekilde yerine getirilmektedir” diyen Vali Pehlivan, “Bu toplantımız vesilesiyle Mersin İlimiz genelindeki; asayiş, terör, kaçakçılık, organize, narkotik, göçmen kaçakçılığı, siber ve benzeri alanlarda yerine getirilen hizmetlere ilişkin birtakım rakamları sizlerle paylaşacağız.

 

“ASAYİŞ OLAYLARININ YÜZDE 93,5’İ AYDINLATILDI”

Öncelikle 2024 yılının ilk 5 ayında meydana gelen toplam asayiş rakamlarını ifade etmek isterim. Bu rakamları diğer başlıklarda da ifade ederken bir önceki yılın aynı dönemiyle de mukayeselerini sizlerle paylaşacağım. 2024 yılının ilk 5 ayı içerisinde ilimizde toplam 38 bin 166 asayiş olayı meydana gelmiştir. Değişik kategorilerde meydana gelen bu asayiş olaylarının yüzde 93,5’i aydınlatılmıştır.

Asayiş olaylarında yakalanan ve tutuklanan şahısların durumuna bakacak olursak; 2024 yılının ilk 5 ayı içerisinde yakalanan toplam 25 bin 928 şahsın bin 959’u tutuklanmış olup, tutuklama oranında yüzde 36 nispetinde artış yaşanmıştır.


FAİLİ MEÇHUL OLAYLAR AZALDI

Faili meçhul olarak kayıtlara geçen asayiş olaylarında ise; 2024 yılının ilk 5 ayında 2 bin 884 olay gerçekleşmiş olup, faili meçhul olaylarda yüzde 39 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında faili meçhul olarak kayıtlara geçen olayların aydınlatma oranı yüzde 94’tür.

Kişilere karşı işlenen suçlarla ilgili kayıtlara bakacak olursak; geçtiğimiz 5 aylık dönem içerisinde 12 bin 390 olay gerçekleşmiş olup yüzde 13 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 97,5’tir. 

Malvarlığına karşı işlenen suçlarla ilgili bilgileri paylaşmak gerekirse; ilk 5 ay içerisinde 6.494 olay gerçekleşmiş olup bu olaylarda da yüzde 26 azalış yaşanmıştır. Bu süre zarfında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 80’dir.

 

HIRSIZLIK OLAYLARI YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Hırsızlık, bu bağlamda önemli mücadele alanlarımızdan birisidir. İlk 5 ay içerisinde 2 bin 407 olay gerçekleşmiş olup, ilimiz genelinde yüzde 40 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 71’e yükselmiştir. Olayların yüzdesinde ve sayısında azalış meydana gelmesi diğer başlıklarda olduğu gibi bu alanda ortaya konulan mücadelenin neticesini göstermektedir” dedi.

 

KAÇAKLAR TEK TEK YAKALANIYOR

Aranan ve yakalanan suçlularla ilgili de bilgi veren Vali Ali Hamza Pehlivan, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası olan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde; ilk 5 ayı içerisinde toplam 10 bin 593 şahsın yakalandığını ve yakalama oranında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 nispetinde artış elde edildiğini kaydetti.

Pehlivan, “Değişik suçlara matuf ve değişik sürelerde ceza almış ama aranan ve henüz yakalanan şahıslarda 2023 yılının ilk 5 ayındaki rakam 6 bin 246 iken bu rakamın artması sahadaki ilgili kolluk birimlerimizin ne kadar etkin çalıştığı ve koordineli bir şekilde yakın bir takip içerisinde olduğunu göstermektedir” dedi.

 

KAÇAKÇILIK OLAYLARININ TAMAMI AYDINLATILDI

Kaçakçılık ve organize suçlarlar ile mücadele kapsamında ise ilk 5 ayda 512 operasyon gerçekleştirildiğini söyleyen Pehlivan, bu operasyonlarda yakalanan 662 şahıstan 118’inin tutuklandığını aktardı. “Yapılan operasyon sayılarında yüzde 13 artış elde edilmişken, yakalanan şahıslarda yüzde 38 azalış, tutuklama oranından ise yüzde 9 azalış yaşanmıştır” diyen Pehlivan, olayların tamamının aydınlatıldığını kaydetti.

“Olayların azalışı aslında bu alanda verilen mücadele neticesinde o suçlara tevessülde de azalış olduğu ve alanda başarılı neticeler elde edildiğinin de bir göstergesidir” diyen Pehlivan, “Kaçakçılık ile ilgili çalışmalarda çeşitli nev’de ürünler, kaçakçılığa konu olan malzemeler ve eşyalar ele geçirilmiş olup bunlar süreç içerisinde operasyon bazlı basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.


UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK

Diğer çok önemli başlıklarımızdan ve mücadele alanlarımızdan birisi olan uyuşturucu ile mücadelede; ilk 5 ayda yapılan 2 bin 905 operasyonda yakalanan 3 bin 274 şahıstan 314’ü tutuklanmıştır. Çalışma sayılarında yüzde 26 artış, yakalanan şahıslarda yüzde 20 artış, tutuklama oranı bir önceki yılın oranıyla kıyasladığımızda yüzde 275 artış sağlanmış ve olayların tamamı aydınlatılmıştır.

Ayrıca ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ uygulaması kapsamında ilk 5 ayda 17 bin 329 eğitim verilmiş durumdadır. Verilen bu eğitimleri bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda verilen eğitim ve ulaşılan vatandaş sayısında yüzde 124 artış gerçekleştiğini görmekteyiz.

 

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Göçmen kaçakçılığı ile mücadele kapsamında da, yılın ilk 5 ayında yapılan operasyonlarda; ki özellikle organizatörlere ulaşılması hususu büyük önem arz ediyor ve organizatörlere ulaşmak demek suçun kaynağını da kurutmak anlamına geliyor; 2024 yılının ilk 5 ayında göçmen kaçakçılığı organizatörlüğü yapan 51 kişi yakalanmış, yakalanan organizatör sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 55 nispetinde artış yaşanmıştır.

 

TERÖR İLE MÜCADELE HIZ KESMİYOR

Yine en önemli operasyon ve mücadele alanlarımızdan biri olan terörle mücadele kapsamında; 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan 161 operasyonda yakalanan 235 şahıstan 105’i tutuklanmış olup operasyon sayılarında yüzde 210 artış, yakalanan şahıslarda yüzde 67 artış, tutuklama oranından ise yüzde 59 artış yaşanmıştır.

Bu alanda da adı sanı ne olursa olsun bütün terör örgütlerine karşı sahadaki ilgili kolluk birimlerimiz mücadelesini sürdürmektedir ve sürdürecektir.

 

SİBER SUÇLURDA TUTUKLANMA ORANI ARTTI

Ayrıca siber suçlarla mücadele kapsamında; 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan bin 730 çalışmada yakalanan 536 şahıstan 78’i tutuklanmış olup çalışma sayılarında yüzde 1 azalış, yakalanan şahıslarda yüzde 374 artış, tutuklama oranında ise yüzde 117 artış yaşanmıştır.

 

TRAFİK DENETİMLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Trafik denetimleri de yakından takip ettiğimiz ve ilgili birimlerimizle sahadaki çalışmalarını yürüttüğümüz hayati öneme haiz alanlardan birisidir. İlk 5 ayda trafik denetlemeleri konusunda çok önemli bir artış sağlandı. Bu bağlamda  bir milyon 283 bin 486 araç kontrol edilmiş olup bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda denetleme sayılarında yüzde 63 artış olduğunu görmekteyiz.

Trafik konusu malumunuz çok önemlidir. Yakında Kurban Bayramı tatili başlayacak. Her bayram öncesi ilave tedbirler alıyoruz.

Trafik denetlemeleri kapsamında okul servis araçları elbette ki ayrı bir öneme haizdir. 2024 yılının ilk 5 ayında 14 bin 216 okul servis aracı kontrol edilmiş olup okul servisi kontrol sayılarında yüzde 48 artış gerçekleşmiştir.

Buna bağlı olarak cezai işlem uygulanan okul servis aracı; 2024 yılının ilk 5 ayında 558 olup bir önceki yılın aynı dönemine göre okul servisi ceza sayılarında yüzde 274 artış gerçekleşmiştir.

Ticari taksilere yönelik de denetlemeler devam ediyor. Denetlenen Ticari Taksi Sayısı; 2024 yılının ilk 5 ayında 17 bin 8 ticari taksi kontrol edilmiş olup bir önceki yılla kıyasladığımızda taksi kontrol sayılarında yüzde 99 artış gerçekleşmiştir.

Bu denetlemeler sonucunda trafikten men edilmesi tespit edilen araç sayılarında; 2024 yılının ilk 5 ayında 9 bin 51 araç men edilmek durumunda kalındı ve bir önceki yılla kıyasladığımızda yüzde 74 artış gerçekleşmiştir.

 

TRAFİK CEZASI MİKTARI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 357 ARTTI

Bütün vatandaşlarımızın trafik kurallarına riayet etmesini arzu ediyoruz. Ne yazık ki ihlallerle karşılaşıyoruz. İhlal demek de karşılığında müeyyide uygulanmasını zorunlu kılıyor ve cezalar kesilmek durumunda kalınıyor. Aslında hem kuralların ihlal edilmesini hem de ceza kesilmesini hiç istemeyiz. Ancak ihlal ve kusur varsa sonu maalesef ölüm veya yaralanma ile neticelenebilen bu konuda ilgili birimlerimiz cezai işlemleri gerçekleştiriyor. 2024 yılının ilk 5 ayında uygulanan ceza miktarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 357 nispetinde artış gerçekleşmiştir.

Trafik kurallarına uymayan şahısların sürücü belgelerinin geçici olarak alınmasına yönelik olarak; 2024 yılının ilk 5 ayında 3 bin 579 kişinin sürücü belgesi alınmış olup bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artış olduğunu görüyoruz.

Meydana gelen trafik kazası olaylarında; 2024 yılının ilk 5 ayında trafik kazalarının maalesef arttığını sayıların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 nispetinde arttığını ve bu kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın olduğunu, bununla birlikte ölümlü kazaların yüzde 20 nispetinde azalış olduğunu görüyoruz. Azalma elbette ki nispi olarak bir memnuniyet göstergesi olsa da bizim nihai hedefimiz bu kazaların hiçbir şekilde yaşanmamasını sağlamaktır. Bu doğrultuda da denetlemelerimiz ve sahadaki uygulamalarımız gece gündüz devam edecektir. Bununla ilgili geçtiğimiz haftalarda kamuoyunun da takip ettiği, motosikletli trafik timi olan Şahin’lerin eğitimlerini tamamlatmak suretiyle trafik hizmetlerine ve diğer asayiş hizmetlerini yapmak üzere sahada görevlendirmelerini sağladık. Onlar daha da mobilize bir şekilde denetimlerini bundan sonra da sürdürecekler” diye konuştu.

 

DENİZLERDE DE ASAYİŞ KONTROL ALTINDA

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın yürüttüğü çalışmalara dair de açıklamalarda bulunan Vali Ali Hamza Pehlivan, bu kapsamında yılın ilk 5 ayında görev icra saatinin 7 bin 54 saat olarak gerçekleşmiş olup yüzde 42 artış gerçekleştiğini bildirdi.

“Yılın ilk 5 ayında 2 bin 222 gemi kontrol edilmiş olup gemi / tekne kontrol sayılarında yüzde 35 nispetinde artış olduğunu görüyoruz” diyen Pehlivan, “Denizde yapılan kaçak avlanmalara yönelik yapılan balıkçılık denetim faaliyetlerine ilişkin; 2023 yılının ilk 5 ayında bin 230 denetim, 2024 yılının ilk 5 ayında 1.835 denetim gerçekleşmiş olup yüzde 49 nispetinde artış gerçekleşmiştir.

Yasa dışı su ürünleri avcılığı yaptığı tespit edilen; 2024 yılının ilk 5 ayında 30 deniz aracına yasal işlem uygulanmış olup yüzde 19 azalış gerçekleşmiştir

2024 yılının ilk 5 ayında 6 deniz aracı da çeşitli sebeplerden dolayı, özellikle denizlerimize yönelik uyulması gereken çevre kurallarına aykırı hareket etmelerinden dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir.

2024 yılının ilk 5 ayında 30 deniz aracına idari para cezası uygulanmış olup ceza miktarında yüzde 103 artış gerçekleşmiştir.

Denizlerde de aranan şahıslara yönelik faaliyetler devam ediyor. Bu kapsamda da yapılan sorgulamalar neticesinde 30 kişinin arandığı tespit edildi ve bu şahısların adli mercilere teslimi gerçekleştirildi” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA