‘Deprem bölgesinde nükleer tehlikeyi durdur’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Deprem bölgesinde nükleer tehlikeyi durdur’


 

Depremlerin Mersin’de hissedilmesi, yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali’ni de tartışmaya açarken Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE) “Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlikeyi Durdur” başlığıyla başlattığı imza kampanyasında 10 bin sınırı aşıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin Mersin ili ve çevresinde hissedilmesi Akkuyu Nükleer Santralı’na yönelik tartışma ve endişeleri tekrar gündeme taşırken Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nun (DAÇE), geçen yıl Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlikeyi Durdur” başlattığı imza kampanyasında 10 bin sınırı aşıldı.

Geçen yıl Mart ayında başlatıldığı günden ilginin günden güne arttığı kampanya ile DAÇE, deprem hatlarında, özellikle Kıbrıs merkezli beklenen depremde santralın dolgu alanında olan soğutma sisteminin arızalanması sonucu Akkuyu’da büyük bir radyasyon felaketinin meydana gelebileceğinin altını çiziyor ve change.org’ta başlattıkları kampanyalarına destek bekliyor.

 

DEPREM BÖLGESİ

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri Sabahat Aslan konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akkuyu Nükleer Santralı’nın deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede yer aldığına vurgu yapan Aslan, çevrecilerin 1990 yılından bu yana Akkuyu Nükleer Santralı’na karşı mücadele ettiklerini kaydetti.

Aslan, “DAÇE yıllardır bilimsel argümanlar ışığında Akkuyu Nükleer Santralı projesinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Buna ilişkin en önemli uyarılardan biri de projenin deprem bölgesine yapılıyor olmasına yönelikti” ifadelerini kullandı.

 

“FELAKETLERE YOL AÇABİLİR”

Akkuyu Nükleer Santralı’nın soğutma sisteminin deniz doldurularak inşa edildiğini belirten Aslan, “Dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır. Bu durum santralı daha riskli bir hale getiriyor. Akkuyu Nükleer Santralı’nın 9 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olarak yapıldığı ifade ediliyor. Ancak nükleer santrallarda en büyük risk soğutma sisteminin arızalanmasından dolayı ortaya çıkacak risklerdir. Bu risk büyük felaketlere yol açabilir. Dünya tarihinde de bunun örneklerini yaşadık. Çernobil felaketinin yaşanmasının sebebi soğutma sisteminin çalışmamasıydı. 2011’de Fukuşima’da yaşanan felaketin nedeni de soğutma sisteminin zarar görmesiydi. Deprem sırasında büyük bir beton kitlesi soğutma sisteminin borularını kırmış ve bu durum felakete neden olmuştu” dedi.

Aslan, “Kahramanmaraş depremi sırasında Akkuyu Nükleer Santralı çalışıyor olsaydı, orada Fukuşima gibi bir felaket olabilirdi” dedi.

 

“PROJE İPTAL EDİLSİN”

Akkuyu’nun çeşitli fay hatlarına yakın olduğuna vurgu yapan Aslan, “Uzmanlarca Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı’nda 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bölgede yaşanabilecek depremlerin bir nükleer felakete yol açmaması için bir imza kampanyası başlattık” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA