‘Balık çiftliklerine itirazlar kabul edilsin’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Balık çiftliklerine itirazlar kabul edilsin’


 

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yapılması planlanan balık çiftliklerine karşı yapılan itirazların kabul edilmesi için çağrı yapan Milletvekili Ekmen, projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Mersin'in Aydıncık ilçesinde yapılması planlanan balık çiftlikleri ve bu projeye karşı yapılan itirazlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekmen, ÇED raporuna yapılan itirazların kabul edilmesi ve projenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

İTİRAZ SÜRESİ BAYRAM TATİLİNE DENK GETİRİLDİ

Milletvekili Ekmen, konuşmasında son 15 gündür Mersin'in gündemini sarsıcı bir şekilde meşgul eden Aydıncık'ta yapılacak balık çiftliği projesinin, Mersin'in turizmi ve doğal güzellikleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Mersin Çevre İl Müdürlüğü'nün ÇED raporuna itiraz süresini bayram tatiline denk getirmesini eleştirerek, bu durumun itiraz sürecini zorlaştırdığını belirtti.

 

İZİNLER 19 YIL ÖNCE VERİLDİ

Ekmen, Mersin'de balık çiftliği yapılması kararının ilk olarak 2008 yılında alındığını hatırlatarak, geçen 16 yıl içinde Mersin'de çok şeyin değiştiğini ve 2010 yılında açıklanan Turizm Master Planı'nda Mersin'in sekiz turizm geliştirme bölgesinin balık çiftliklerinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Ekmen, "Eğer bu balık çiftlikleri yararlı olsaydı, Balıkesir Edremit'ten sökülüp Mersin'e taşınmazdı. Bu balık çiftlikleri, kimyasalları, ilaçları ve antibiyotikleri ile denizimizi çöplüğe çevirecek ve doğal balıkçılığı bitirecektir," dedi.

 

ÇED RAPORLARI BİLİMSEL GERÇEKLER İYANSITMIYOR

ÇED raporlarını inceleyen uzmanların raporların gerçeği yansıtmadığını ve bilimsel kriterlere uygun hazırlanmadığını belirttiğini aktaran Ekmen, ÇED raporlarına yapılan itirazların büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. "Faaliyet alanı olarak belirlenen bölgede korunacak hassas alanlar, arkeolojik sit alanları ve Akdeniz foku yaşam alanı gibi önemli bölgeler bulunmaktadır. Bu alanlar, bir firmanın kar hırsına kurban edilemez," dedi.

 

BÖLGE BALIK ÇİFTLİKLERİNE UYGUN DEĞİL

Bölgenin iklim ve deniz akıntı karakteristiğinin balık çiftlikleri için uygun olmadığını belirten Mehmet Emin Ekmen, bu projelerin denizi kirleterek turizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Taşucu'nda yaşanan canlı hayvan taşıyıcılığı nedeniyle insanların maskeyle denize girmek zorunda kaldığını hatırlatan Ekmen, benzer bir durumun Aydıncık'ta yaşanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 

İZİNLERE KAPI AÇAN MASTER PLANI GÜNCELLENMELİ

2008 yılında alınan kararın, 2010 Master Planı da gözetilerek güncellenmesi gerektiğini belirten Ekmen, ÇED raporunun uluslararası doğa koruma standartlarına aykırı nitelikler içerdiğini söyledi. Bu itirazların incelenmesi sırasında, uluslararası Bern ve Barcelona Sözleşmeleri gibi doğayı koruma yükümlülüklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Bern Sözleşmesi, Avrupa'nın yabani flora ve faunasının ve onların doğal yaşam alanlarının korunmasını amaçlarken, Barcelona Sözleşmesi ise Akdeniz'in deniz çevresinin ve kıyılarının korunmasını hedeflemektedir.

 

“PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Son olarak, Milletvekili Ekmen, Mersin Çevre Platformu'nun açıklamasının son cümlesiyle konuşmasını tamamladı: "ÇED raporuna itiraz ediyoruz, projenin iptal edilmesini istiyoruz ve bu çiftliğin kurulmaması için bütün Mersin, tüm unsurlarıyla ve el birliği ile mücadele etmeye devam edecektir."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA