‘Bize rahat yoksa size de yok!’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Bize rahat yoksa size de yok!’


 

Bir günde 8 kadının erkekler tarafından katledilmesine bir tepki de Silifke’den geldi. Silifke Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar ellerinde ‘Bize rahat yoksa size de yok!’ yazılı pankartlarla yaptıkları eylemde, iktidara “Kadınları şiddete karşı koruyacak tedbirlerin alınması ve faillerin cezalandırılması caydırıcı olmalıdır” diye seslendi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’de her geçen gün artan kadın cinayetlerine karşı yetersiz önlemler tepkiye neden olmaya devam ediyor. Bir günde 8 kadının erkekler tarafından katledilmesine bir tepki de Silifke’den geldi. Silifke Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar ellerinde ‘Bize rahat yoksa size de yok!’ yazılı pankartlarla ilçedeki Atatürk Anıt Meydanı önünde yaptıkları eylem ile iktidara seslendi.

 

“ERKEKLERİN ŞİDDETİNDEN BIKTIK!”

Kadınların ellerinde pankartlarla yaptıkları eylemde bir basın açıklaması yapan Silifke Kadın İnisiyatifi üyesi Şerife Coşkun, “Gün geçmiyor ki bir kadın ya boşanmak istediği erkek tarafından, ya teklifini kabul etmediği erkek tarafından, ya da boşandığı erkek tarafından öldürüldü haberlerini duymayalım” diyerek, yaşanan şiddetin boyutuna dikkat çekti.

“Reddedilmeyi kabullenemeyen, kadını kendi malı gibi gören isteğine ulaşamayınca canileşen erkeklerin şiddetinden bıktık!!!” diyen Coşkun, “Daha üç gün önce 24 saat içerisinde 6 kadın hayattan koparıldı.

Kadınları şiddete karşı koruyacak tedbirlerin alınması ve faillerin cezalandırılması caydırıcı olmalıdır. Kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılık ve erkek şiddetinin göz ardı edilmediği, kadını koruyan 6284 sayılı yasa, tam anlamıyla gözetilip uygulanmalı ve taviz verilmemelidir. Aile Mahkemeleri bu yasanın koruyucusu ve uygulayıcısı olarak güvenli adımları atmakla yükümlüdür.

 

“KADIN ANAYASAL HAKLARINI KULLANABİLMELİ BUNA ENGEL KONULMAMALI”

İlişkilerinde şiddete maruz kalmış kadınların boşanma davalarında şiddetin hızlandırıcı bir unsur olarak kabul görmemesi, kadınların şiddet yaşadıkları ilişkiden uzaklaşmaları ve sosyal desteklere erişmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Kadın giyim tarzı ve tercihlerinden dolayı toplumun dışına itilemez ve uğradığı saldırı meşrulaştırılamaz. Basın ve faili yargılayan mahkemeler bu noktada önemli unsurlardır. Kadın yalnızlaştırılıp itibarsızlaştırılamaz. İnandığı değerler uğruna mücadele eden kadın Anayasal haklarını kullanabilmeli buna engel konulmamalıdır. Doğduğu coğrafyanın kaderine mahkum edilen kız çocuklarının çocuk yaşta gelin edilmesinin fıtrat olmadığını ve imam nikahı diye bir uygulamanın yasal evlilik olmadığını biliyoruz.

Kız çocuklarını istismar edenler ve bunu olağanlaştıranlar kadın mücadelesini küçümseyerek kendileri küçük duruma düşmekteler” diye konuştu.

 

“CAHİL KALIRSA KOCASINA İTAAT ETMEK ZORUNDA KALIR’ ZİHNİYETİNİN ÖNÜNDE DUVAR GİBİ DURACAĞIZ”

Geleceğin kadınları kız çocuklarına sahip çıkacaklarını vurgulayan Şerife Coşkun, eğitim hakkı elinden alınmak istenen, ‘cahil kalırsa kocasına itaat etmek zorunda kalır’ zihniyetinin önünde duvar gibi duracaklarını söyledi.

“Kadın yalnız da yaşayabilir, mini de giyebilir, sokağa da çıkabilir, iş hayatında da yer alabilir, kendisi isterse çocuk doğurabilir haklılığının sonuna kadar arkasındayız” diyen Coşkun, “Kadınların üzerindeki din baskısını kabul etmiyoruz. İran'da mollalara karşı direnen kadınların yanındayız.

Her kadına 6284 sayılı yasanın bize doğurduğu hakları anlatıp dayanışmayı genişleteceğiz. Nerede bir kadın zordaysa yanında olacağız. Erkek egemen toplum anlayışını yıkacağız.

Yerel yönetimlerden başlayarak tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya sesimizi duyurup kanuni haklarımızı korumaya yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz.

Gidecek yerim yok diye şiddet gördüğü evliliği sürdürmek zorunda kalan kadınlarımıza sahip çıkacağız. Kadınlarımızın boşanma ve nafaka hakkına sahip çıkacağız.

Biz kadınlar ülkeyi yönetenlerden ve kanun uygulayıcı mahkemelerden canımıza kast edenleri, hafifletici nedenler göstermeden hak ettikleri cezalara çarptırılmasının önünü açmalarını istiyoruz.

Siz sesimizi duyana kadar söyleyeceğiz. Kadınları özgür bırakın. Birlikte göreceğimiz güzel günlere hep beraber yürümeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA