Sivas unutulmadı unutulmayacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sivas unutulmadı unutulmayacak!


 

Sivas Madımak’ta 31 yıl önce yakılarak katledilen 33 aydın unutulmadı. Mersin Cemevi’nde düzenlenen program ile anılan aydınlar için “Unutmadık, unutturmayacağız” mesajı verildi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Sivas Madımak’ta 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen 33 aydın Mersin Cemevi’nde düzenlenen program ile anıldı.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi ve Yenişehir Belediyesi’nin birlikte düzenlediği etkinliğe; Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Dede Erdoğan Sevin ve çok sayıda davetli katıldı. 33 aydının fotoğraflarının asıldığı etkinlikte Sevin’in gülbeng okumasının ardından Zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişler eşliğinde canlarımız semah döndü.

 

“MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLUNCAYA HAKSIZLARA KARŞI MÜCADELE EDECEK”

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Alevilerin hafızasında unutulmayan tarihi günler vardır. Bu günlerin acıları ilikten kemiğe ruhumuza işlemiştir. Silmek istesek de olmuyor. 2 Temmuz 1993 böyle bir gündür. 2 Temmuz günü Sivas’ta hava gergin ve kurşun gibi ağırdı. Camiden çıkan cemaatle birlikte bir takım şeriat heveslileri, Ozanlar Anıtını yerde sürükleyerek parçaladılar. Toplumu kışkırtarak, ‘Ya Allah Bismillah Allahu Ekber’ deyip Madımak Otelini taş yağmuruna tutup ateşe verdiler. ‘Yaşasın şeriat, şeriat gelecek zulüm bitecek’ dediler. 2 Temmuz 1993, Sivas’ta Tekbir seslerinin unutulmadığı, planlı programlı katliam günüdür.

Sivas Katliamı, Alevilerin örgütlenmesinde ve cemevilerin oluşmasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Katliamdan çıkardığımız en büyük ders örgütlü olma bilincidir.

’Madımak utanç müzesi oluncaya kadar Aleviler örgütlü olarak haksızlara karşı mücadele edecektir. Bu topraklarda Sivas katliamı gibi katliamların yaşanmaması için İktidar tarafından TBMM’de mağdur ailelerden ve Alevi camiasından özür dilenmelidir. Ama unutulmamalı ki bedeli ölüm bile olsa, o affedilip serbest bırakılan kişi, milyonlarca Alevinin vicdanlarında hep mahkûm kalacaktır. Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik her dem bizim şiarımız olsun” diye konuştu.

 

“AYDINLANMAYI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise “31 yıl önce Sivas Madımak Otelinde insanlık adına çok büyük bir utanç yaşanmıştır. Göreve geldiğim günden itibaren pandemi hariç her yıl 2 Temmuz’u anıyoruz. Anmalardaki amacımız yarayı kaşımak değil, böyle insanlık dramlarının bir daha tekrar edilmemesi için yapılmaktadır. Kutsal Anadolu topraklarında barışı ve kardeşliği hoşgörüyü var etmek için mücadele edeceğiz. Gericiliğe karşı aydınlığı, gericiliğe karşı aydınlanmayı sonuna kadar savunacağız ve bu topraklarda ne olursa olsun Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesinin yakalanmasını işaret eden o anlayışını devam ettireceğiz.’’diye konuştu.

 

Ender Balkır türkülerini katliamda yaşamını yitirenlerin anısına seslendirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA