Balık çiftliklerine ihtiyaç var ama burada bu şekilde olmaz!


 

Balık çiftliğinin dünyada kullanılan bir yöntem olduğunu, artan nüfus nedeniyle balık çiftliğine ihtiyaç bulunduğunu belirten MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Turizm potansiyelinin hızla arttığı kentimize yapılmasını doğru bulmadığımız gibi plansız etkin denetim yapılmayacak çiftliklere de karşıyız” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır TRT Çukurova Radyosu’nda Muhammet Kalem’in balık çiftliklerine ilişkin sorularını yanıtladı.

“Balık çiftlikleri konusu yeniden gündeme geldi. Bu konuda neler söylersiniz? Gerekli mi?” sorusuna Çakır’ın yanıtı, “Biz kendi doğal dengemizi bozup sonra yerine koymaya çalışıyoruz. Doğalı korusak, ekosistemi bozmasak ne çiftliğe ihtiyaç kalır ne başka bir şeye

Yanlış avlanmadan deniz kirliliğinden yeterli balık yetişmez oldu. Biz de denizleri kullanıp çiftliklerle balık yetiştirmeye çalışıyoruz. Balık çiftliği dünyada kullanılan bir yöntem. Tabi doğru planlanarak. Sonuçta bu kadar nüfus varsa balık çiftliğine ihtiyaç da var.

 

MERSİN’İN EN TEMİZ YERİ TİSAN’A AYDINCIK’A BALIK ÇİFTLİĞİNE TEQKİ

Türkiye’nin 8 bin 500 metre kıyısı var. Balık çiftliklerini neden turizm alanlarına yapıyoruz? Mersin’in en temiz yeri Tisan’a Aydıncık’a yapıyoruz. Turizm potansiyelinin hızla arttığı kentimize yapılmasını doğru bulmadığımız gibi plansız etkin denetim yapılmayacak çiftliklere de karşıyız.

Balık çiftliklerinin de yöntem ve kuralları olmalı. Saygın güvenilir kurumların raporlarına uygun yapılmalı. Kıyıya zarar vermeyecek mesafede, akıntı ve rüzgar yönü doğru tespit edilmiş başta turizm olmak üzere sektörlerle çatışmayan, diğer sektörleri olumsuz etkilemeyen, denizi kirletmeyen ve ekosisteme zarar vermeyen planlamalar olmalı.

Çiftlik yoğunluğu da önemli. Aynı yerde yoğun çiftlik kurulursa uzmanlar denizi kirleteceğini söylüyor.”

 

ÇİFTLİKLERE İZİN VERİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Programda, “Kuralına uygun yapılırsa zarardan ziyade fayda da sağlandığı söyleniyor. Bu noktada neler yapılabilir? Ne gibi denetim süreçlerinden geçmeli? Nelere dikkat etmeli?” sorusuna da yanıt veren Çakır, “ÇED raporu önemli. Bu konuda çalışan üniversiteler, enstitüler var. İl Tarım Müdürlükleri ve Çevre Müdürlüklerinin de kontrolünde gidiyor ama biz yoğunluğun biraz fazla olduğunu düşünüyoruz. Daha önce de söylediğim gibi 8 bin 500 metre kıyı şeridimiz var. Turizm alanları dışında yatırım yapılabilir.

Yatırım yaparken mutlaka denizden uzaklıkları ayarlıyorlardır. Biz MTSO olarak bu konunun iyi denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tarım Müdürlüklerine Çevre Müdürlüklerine biz odalar üniversiteler olarak destek sağlayabiliriz. Kentimizde ODTÜ Deniz Bilimlerimiz var. Mersin Üniversitemiz var etkin kurumlardan yararlanılabilir.

Yoğunluk olmadıktan sonra yatırım yapılabilir ama turizm alanına istemiyoruz. Bunun doğru yönetilmesinin sağlanması gerekiyor.

 

ÜNİVERSİTE GÖREVE ÇAĞRILDI

Üniversiteler var peki nasıl birliktelik kurulabilir? Biz MTSO olarak organize edebiliriz. Bu konuda üniversitelerimizle işbirliği içinde örneğin yatırımın nerelere yapılmasının uygun olabileceği konusunda rapor hazırlanmasını organize edebiliriz.

 

MTSO olarak ekonominin çatı örgütü olarak yatırım isteriz ama herkesin, özellikle Mersinlilerin bilmesini isteriz ki Mersin iş dünyası ne pahasına olursa olsun yatırım istemiyor. Doğamıza, denize, insan sağlığına zarar verecek bir yatırım tarafı olamaz.

Bir tane Mersin var. kentimizi korumamız asli görevimiz. Doğru yatırımın her zaman yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz.

Bir pandemi geçirdik doğanın, çevrenin insanın kıymetini öğrendik. O nedenle kendimizin ihtiyacı olduğu doğayı korumakla hepimiz mükellefiz. Doğru planlanırsa doğa hepimize yeter. Doğayı ihtiyacımız kadar kullanabilirsek hepimize yeter” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA