Anamur direniyor!


 

Mersin’in Anamur ilçesi Bozdoğan Mahallesinde yapılmak istenen jeotermal enerji santraline karşı MERÇED, Anamur Ziraat Odası ve vatandaşlar tarafından Mersin Valiliği’ne karşı açılan davada bilirkişi incelemesi ve keşfi yapıldı.

Hediye Eroğlu

 

Doğayı katletmeye ve doğa üzerinden rant elde etmeye dönük maden ve mermer ocakları ile başı dertte olan Mersin’in Anamur ilçesine yönelik 2021 yılından bu yana süren jeotermal sondaj tehdidine karşı direniş sürüyor.

Öz Şimşek Jeotermal Enerji Şirketi tarafından Bozdoğan köyünde yapılmak istenen jeotermal enerji santral  (JES) sondajlarına karşı açılan davada geçtiğimiz günlerde alınan mahkeme ara kararı doğrultusunda bilirkişi keşfi yapıldı.

 

YÖRE HALKI, ZİRAAT ODASI, ÇEVRECİLER OMUZ OMUZA DİRENDİ

Ruhsat sahasının çoğunluğu Bozdoğan Mahallesi sınırlarında kalan ve bir kısmı, Çarıklar ile Çeltikçi Mahallesi sınırlarına taşan JES faaliyetiyle ilgili olarak, sondaj çalışması yapılacak sahaların 1. derece doğal sit alanı ile 1. derece arkeolojik sit alanlarına komşu olması, poligon noktalarından birisinin dere yatağında, diğerinin ormanlık alanda ve her ikisinin de tarım alanlarının çok yakınında olması nedeniyle büyük tepki çekerken, keşiften önce ve keşif sırasında bölgede toplanan yurttaşlar, projeyi istemediklerini, sıcak suya ihtiyaçlarının olmadığını dile getirdiler.

 

JANDARMA GÜÇLERİNCE SIKI ÖNLEMLER ALINDI

Davalı Mersin Valiliği’nin avukatı Serhat Beyazçiçek’in de sanki şirketin avukatıymışcasına  “Biz sadece kuyular açacağız; sıcak su var mı yok mu diye bakacağız” şeklinde konuşma yapması üzerine, halkın tepki göstermesiyle birlikte keşif alanında Jandarma güçlerince sıkı önlemler alındı.

Keşif heyetinin poligon noktalarını incelemek üzere hareketinden sonra alkışlar ve sloganlarla bilirkişi heyetinden projeye izin verilmemesini isteyen yöre halkına Anamur Ziraat Odası, Anamur CHP ilçe örgütü ve MERÇED üyeleri destek verdiler.

 

SORULARIN CEVAPLANMASINI İSTİYORUZ

Anamur Belediyesi’nin daha önce verdiği olumlu görüş kararını geri çeken CHP’li Başkan Durmuş Deniz’in de katıldığı keşifte söz alan davacılar vekili Av. Seyda Afyoncu, “Üstün kamu yararı gözetilmeksizin, sosyal ve kümülatif etki değerlendirmesi yapılmaksızın verilen, hukuka ve bilime aykırı kararın iptalini istediğimiz davamızdaki haklı itirazlarımızın bilirkişilerce detaylı biçimde incelenmesini, keşiften önce bildirdiğimiz soruların cevaplanmasını istiyoruz” dedi.

Keşiften sonra yaptığı açıklamada ise, çevre mücadelesini vatan savunması olarak gördüğünü belirten Afyoncu, halkın yaşam ve tarım alanlarına sahip çıkmasının önemine işaret etti.

 

YÖRE HALKI DİRENİŞTE KARARLI

Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi sahil kalelerinden biri olan Anamur’daki Mamure Kalesi ile Pullu Tabiat Parkı’nın bulunduğu sahil için kesin koruma kararı bulunmasına rağmen bölge için jeotermal kaynak arama ruhsatı verilmesine karşı yöre halkı direnişte kararlı.

Yerleşimler, tarım alanları ile orman arazilerini de kapsayan ruhsat sahası içinde hazırlanan proje dosyasında 3 ayrı ÇED poligonuna yer verildi. Ancak sondaj işlemlerinin yapılacağı ÇED poligonlarından biri Mamure Kalesi’nin bitişiğinde yer alırken kurumlardan gelen uyarıların ardından 1 nolu ÇED poligonunun projeden çıkarıldığı öğrenildi.

 

TARİHİ KALE ROMA, SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMLERİNİN TANIĞI

Jeotermal sondaj arama ruhsatı verilen alanın sahil kesiminde yer alan Mamure Kalesi, Türkiye’nin bugüne kadar sağlam şekilde ayakta kalabilmiş sahil kalelerinden biri. Tarihi kale, Roma, Selçuklu, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden bölgenin önemli anıtsal yapıları arasında. Antik dönemden kalma temeller üzerinde yükselen kalenin içerisinde 14. Yüzyılda Karamanoğulları Beyliği döneminde inşa edilen cami de yer alıyor. Kalenin kuzeyinde ve ruhsat sahası içerisinde yer alan tarihi hamam ise yine aynı dönemin izlerini taşıyor.

 

SONDAJ YAPILACAK ARAZİ 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI ÇIKTI

Kalenin bulunduğu sahil kesiminin de jeotermal kaynak arama ruhsatı içinde yer alması, madencilik ve enerji alanlarındaki merkezi idare tarafından verilen ruhsatların yer seçiminde gösterilen özensizliği de gözler önüne seriyor. ÇED aşamasında ilgili kamu kurumlarından görüş alma sırasında proje için seçilen ve Mamure Kalesinin bitişiğinde yer alan ve 33,76 hektardan oluşan 1 nolu ÇED poligonunun 1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kaldığı belirlendi. Söz konusu sondaj noktasının aynı zamanda Mersin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 19.10.2021 tarih ve 250 sayılı kararı ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak önerilen alanda kaldığı belirlendi.

 

EVLERİN 30 METRE YAKININDA SONDAJ İZNİ

Proje kapsamında yapılacak arama çalışmasının 2 ay süreceği kaydedilirken, sahadaki yerleşimlerle ilgili ise şu bilgilere yer veriliyor: “ÇED Poligon 2 alanına en yakın ev 30 m kuzeyinde bulunan Bozdoğan Mahallesine ait evdir. ÇED Poligon 2 alanına en yakın ev 50 m güneydoğusunda bulunan Bozdoğan Mahallesine ait evdir. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre kullanılacak alanlardan 2 nolu ÇED poligonu kırsal yerleşme alanı ve 3 nolu ÇED poligonu orman alanın da yer almaktadır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA