Sağlıkçılar sokakları terk etmiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sağlıkçılar sokakları terk etmiyor!


 

Mersin’de sağlık emekçileri, Vergide Adalet Eylemleri kapsamında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Poliklinikler girişi önünde ses yükseltti. “Vergide adalet istiyoruz” pankartı açan sağlık emekçileri, “Vergide adalet istiyoruz, vergi toplanırken adalet istiyoruz, vergilerimiz harcanırken adalet istiyoruz” taleplerini gündeme getirdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de sağlık emekçileri, Vergide Adalet Eylemleri’nin 17’inci haftasında bir kez daha iktidara seslendi.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Poliklinikler girişi önünde bir basın açıklaması yapan sağlık emekçileri; “Vergide adalet istiyoruz” pankartı açarak, “Vergide adalet istiyoruz, vergi toplanırken adalet istiyoruz, vergilerimiz harcanırken adalet istiyoruz” taleplerini gündeme getirdi.

Açıklamaya; Mersin Tabip Odası (MTO), SES, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) ve Tabip- Sen üyeleri katılım sağladı.

 

VERGİYİ KİMİN ÖDEMEDİĞİ BELLİ

Basın açıklamasını Mersin sağlık örgütleri adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Eşbaşkanı Sevgi Başkavak okudu.

“Vergide adalet eylemelerimiz 17 haftadır sürüyor” diyen Başkavak, “Vergiyi kimin ödemediği belli. Çalışanların vergi yükünü azaltmak yerine halkın sırtına yeni vergiler yüklemeyi kabul etmiyoruz!” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iki ay önce ‘vergide adaleti sağlayacağız’ diye demeçler verdiğini anımsatan Başkavak, “Şimdide ‘Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız’ derken kastettiği, motor kuryecisi, evinin kapısında elleriyle örgü ören, bahçesindeki inciri satan vatandaş olduğu anlaşılıyor. Mehmet Şimşek’in vergi paketi içeriğinde, hafta sonu balık tutandan alınacak yeni vergiler, hekimlerden alınacak ek vergiler olması, çalışanlardan alınan yüksek vergi kesintilerini adaletsizliği şaşırtıcı olmamıştır.

 

TOPLANAN VERGİLER HALKIN REFAHI İÇİN HARCANMIYOR

12 aylık TUİK enflasyonu yüzde 71, açlık sınırı 18 bin 979 TL, asgari ücret 17 bin 2 TL. Hükümetin yeni ek vergilerle toplayacağı gelirlerle ücretiyle nefes aldırmayı düşünmediği gibi asgari ücretin yüksek olduğu açıklamaları toplumda şaşkınlık yaratmıştır. Kimlerden vergi alınmadığını biliyoruz. Yaklaşık yüzde 70’i şirketlere ait 2,2 trilyon TL vergiden vazgeçen, devasa kar açıklayan şirketlerin vergilerini affeden, bir başına geçinmeye çalışan balıkçısından, doktoruna, boyacısından, motor kuryesine yeni vergiler getiren programın tercihi kolayca anlaşılıyor.

Bir daha soruyoruz: Çalışandan %15, şirketlerden %15 vergi alsanız ülkenin vergi gelirleri kat be kat artacak. Vergide adalet diyerek yoksul halkın cebinden söküp devasa kar elde eden şirketlere vergi harcaması adı altında kaynak aktarmaktan ne zaman vaz geçeceksiniz?

Özel hastaneler %10 şehir hastaneleri sıfır vergi verirken burada çalışan hekiminden hemşiresine, güvenliğinden sekreterine tüm çalışanlardan %35 vergi kesmekten ne zaman vazgeçeceksiniz?

ÇALIŞAN DAN VE YOKSUL DAN ALINAN VERGİLERDEN VAZGEÇİN!

Bizler hergün halkın yoksullaştığını ve dayanma gücünün kalmadığını görüyoruz. Halkın sırtına yeni ek vergiler yerine vergide adaleti sağlamaya çağırıyoruz. Hepimizin sağlığı için bu ay çalışma süresini uzattığınız Büyük Millet Meclisinde vergide adaleti sağlamaya çalışacak mısınız?

Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsizliğe ve eşitsizliğe itirazımızı sürdürmek, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi yapılsın talebimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.

Çalışma ve yaşam koşullarımız yüksek oranlı enflasyon nedeniyle her geçen gün ağırlaşmaktadır. Maaşlarımızın alım gücü sürekli düşerken gıda, eğitim, sağlık, kira, ulaşım başta olmak üzere temel yaşam gereksinimlerimize ödediğimiz paralar hızla artmaktadır. Toplu Sözleşme dönemlerinde hükümetin tek taraflı belirlediği ve yüksek enflasyon karşısında bir ay içinde etkisini kaybeden maaş zamları bu tabloyu değiştirmekten uzak bulunmaktadır.

Durum böyleyken ücretsiz, güvenli ve kolay ulaşım hakkımızın sağlanmaması da bizleri haksız bir şekilde başka bir harcama kalemiyle karşı karşıya bırakmaktadır.

 

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ”

Kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını amaçlayan tasarruf tedbirleri paketi kapsamında kamu hizmetlerinde çalışanların servisleri kaldırılmaya başlandı, bunların ilki mersin üniversitesi personel servislerinin kaldırılması oldu.

Artık maaşlarımızın yüzde 2 ila yüzde 4’ü işyerine ulaşımda harcanmaktadır.

Açıklanan kamuda tasarruf paketi ile memurların servis hakkının kaldırılması ve istihdamın sınırlandırılmasını öngören paket kazanılmış hakların geri alınmasıdır.

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on yedi haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimiz her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılık bulana dek sürecek. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA