Rant iddiası TBMM’den Mersin’e uzandı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Rant iddiası TBMM’den Mersin’e uzandı!


 

Mersin’in en değerli bölgesi konumundaki Mezitli Tece’de belli adalara fazladan kat yüksekliği hakkı tanınarak rant oluşturulması ve Kaleköy’un imara açılacağı iddiaları TBMM’den kente uzandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Mezitli’deki rant iddiaları AKP’li Osman Gökçek ile TBMM’ye taşınmasının ardından bu defa da Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündem oldu. Mezitli Tece’de belli adalara fazladan kat yüksekliği hakkı tanınarak rant oluşturulması ve Kaleköy’un imara açılacağı iddiaları tartışmalara neden oldu.

 

MEZİTLİ’DE Kİ KAT ARTIŞINDA RANT İDDİASI

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de AKP Milletvekili Osman Gökçek, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ı hedef aldı. Mersin Mezitli'de belediyeyle Başarır'ın arasında rant ilişkileri olduğunu savunan Gökçek, akçeli ilişkiler içerikli sorular yöneltti.

Başarır'ın özel kaleminin ilçedeki rant işlerine baktığını belirten Gökçek, "Mezitli konusuyla Sayın Ali Mahir Başarır bu aralar çok ilgileniyor, kendi danışmanını oraya özel kalemi olarak gönderiyor; oranın bütün rant işlerine baktığı için önce bu konulara bir cevap vermesi gerekiyor diye düşünüyorum. En Mezitli’deki Belediye Başkanına istediğin gibi sözünü geçirirsin. Arkadaşlarım bir araştırsınlar bu meseleyi, işin içinde hangi alavereler dalavereler var, bu arada hangi kat artışlarını verdiniz, Mersin’den bu işe hangi onaylar verilecek, Cumhuriyet Halk Partisinin kıymetli milletvekillerinden de seninle ilgili bu konuyu bir araştırmalarını istiyorum" diye konuştu

Bunu üzerine Başarır, Gökçek'in sorularına karşılık hakaretle yanıt verince TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ CHP'li isme müdahale etti.

 

VEKİLLER KAVGA ETTİ, TECE’DEN TELEFON YAĞDI

TBMM’de yaşanan gerilim gündemdeki yerini korurken konu önceki gün yapılan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısı I. Birleşimine de gündem oldu.

Konuyu ilk olarak gündeme getiren isim MHP’li Mehmet İlker Yalçın oldu. “Medyaya yansıyan bazı konular var” diyen Yalçın, Geçen hafta içinde TBMM’de vekiller arasında tartışılan bir konu oldu. Bu konu ulusal medyaya yansıdıktan sonra Mezitli ilçesi Tece Mahallesi çevresinden bize de baya bir telefon geldi. Hani bir misal var; Nasreddin hoca oğlunu testiyle su almaya göndermiş, gönderirken de bir tane tokat atmış. Oğlu, ‘baba neden vuruyorsun’ demiş, hoca da, ‘testiyi kırmaman için’ demiş. Bunun üzerine oğlu, ‘kırmadım ki’ demiş. Hoca is ‘testiyi kırdıktan sonra benim sana attığım tokadın bir kıymeti harbiyesi kalmaz’ demiş. Teşbihte hata olmaz bizim ki de o misal, Tece bölgesinde Mezitli Belediye Meclis üyelerimizin de bizlere ilettiği bilgiler doğrultusunda 2 adet ada üzerinde bir kat artışı onaylanmış ve komisyonda kabul görmediği halde mecliste terse düşerek oylanarak gelmiş.

 

“BİZ MIZRAK ÇUVALI DELMEDEN UYARMAK İSTEDİK”

Biz genel itibariyle grubumuzun bir ilkesini ortaya koymak için söz aldık. Ada bazında ya da 1, 2 ve 3 ada bazında gelecek bir düzenleme yerine verilecekse o mahallenin tamamıyla ilgili 1/1000 imar planı revizyonu yapılarak meclise gelmesi halinde biz onay verebiliriz.

Ada bazlı düzenlemeler genel itibariyle toplumun tamamın faydasına olmuyor. Biz bu düzenlemeyi yaptıktan sonra diğer adalardan emsal gösterilerek tekrar düzenleme talepleri geliyor.

Biz mızrak çuvalı delmeden uyarmak istedik. Biz Tece’den genel bir 1/1000 revizyonunun aynı şartlarda gelmesi halinde hepsine kabul verebiliriz. Fakat bu şekilde gelen düzenlemeler ile ilgili sıkıntı yaşamak istemiyoruz” dedi.

 

CHP’Lİ UYAN RANT İDDİASINI NASIL SAVUŞTURACAĞINI ŞAŞIRDI

Meclisi yöneten Başkanvekili CHP’li Ali Uyan da bunun üzerine, “TBMM’de bir rüzgar esti, sizi de etkilemiş herhalde. Yani bilmiyorum TBMM’de, Türkiye’deki tüm belediyelerde gündem olan konular orada değerlendiriyor mu bilemem. Biraz da niyet okumuşsunuz. Gelirse, olacaksa… Gelirse bakılır diye düşünüyorum. Herhalde oradan esen bir konuyla, TBMM’de konuşulan konuları bırakalım bu TBMM’de konuşulsun. TBMM’deki sayın milletvekilleri arasındaki konular orada konuşularak sonuca varsın. Birinin çıkıp orada bir şey söyledikten sonra 450 km öteden buraya gelip Mersin Büyükşehir Belediyesinin gündemini meşgul etmesi ne kadar doğru, bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Bunlar niyet okumakla olmaz.  Böyle bir konu gelir tüm meclis üyeleri kalkıp görüşlerini bildirirler. Ama olmayan bir konuyla ilgili bir şey diyemiyorum. Böyle bir konu gelirse Mezitli Belediyesi önce bunu değerlendirir, daha sonra gündeme geldiğinde burada görüşülür” yanıtı verdi.

 

“KENTİMİZDE ÖZELLİKLE MİLLETVEKİLİ AĞZIYLA PROVOKASYONLAR BİTMİYOR”

Daha sonra söz alan CHP’li Meclis Üyesi Uğur İnce de, “Evet İlker beyin dediği gibi şuanda Mezitli’de ilçe belediye meclisinde oy birliğiyle bir karar alındı ama henüz Mersin Büyükşehir’e gelen bir şey yok. Geldiği zaman ayrıca bu konuyu değerlendireceğiz. Ama kentimizde özellikle milletvekili ağzıyla provokasyonlar bitmiyor” dedi.

 

KALEKÖY İMARA MI AÇILMAK İSTENİYOR?

Öte yandan kent Gündemini meşgul eden ve yine TBMM’de gündeme gelen bir diğer konunun ise kent merkezinin çeperinde yer alan Kaleköy mahallesinin imara açılması ile ilgili iddialar olduğunu aktaran İnce, “Kaleköy mahallesi ve çevresi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında, tarım alanı olarak işaretlenmiş akabinde Mersin Tarım İl Müdürlüğünce ‘büyük ova’ kapsamına yer alınmış ve bu sınır içinde yer alan arazilere şerh düşülmüştür.

Bu şerh doğrultusunda söz konusu alanlar gelecekte tarım dışı kullanılmak istenirse bakanlıktan izin alınması gerekmektedir.

Vekilin iddia ettiği gibi; herhangi bir şekilde Mersin Büyükşehir Belediyesi veya Mezitli Belediyesinin bu alanları imara açma yetkisi bulunmamaktadır.

İmar planları hazırlanırken ilk önce 1/100 binlik Çevre Düzeni Planları bakanlık tarafından onaylanır, Mersin Büyükşehir Belediyesi 1/ 5 bin ölçekli Nazım İmar Planlarını ve ilçe belediyeleri de 1/1000 bin ölçekli uygulama planlarını hazırlar.

 

“MİLLETVEKİLİ AĞZIYLA SPEKÜLATİF HAREKET”

Tabi biz 5 yıldır Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ilçelerde Tarım Bakanlığının uygun görüş verdiği alanlarda imar planını onaylıyoruz. Birçok alanda da hala bakanlıktan görüş bekliyoruz. İlçe belediyeleri de uygulama imar planlarını tamamladılar.

Biz bu kapsamda ilk olarak Toroslar’da Şehir Hastanesinin doğu ve batısı, Yenişehir’de Kocavilayet ve Emirler ile Mezitli’de Tece hattında yaklaşık 100 bin insanın yaşayacağı alanları imara açtık. Bu alanlarda yol, su, kanalizasyon gibi henüz belediyecilik faaliyetleri tamamlanmamışken, bir milletvekili ağzıyla yeni yerleşim yerlerinin imara açılması beklentisi tamamen spekülatif bir harekettir.

Kentimiz daha önce 2017’de revize edilen Çevre Düzeni Planında, böyle bir manipüle harekete maruz kaldı. Çevre Düzeni Planı’nda sanayi ve lojistik bölge imlan edilen Bekirde bölgesi Tarım Bakanlığının ret görüşünden dolayı Nazım İmar Planlarına dahil erilmedi.

 

“ŞERHLİ ALANLARA YATIRIM YAPMADAR ÖNCE DANIŞIN”

Sonuç olarak; kentimizde birinci sınıf tarım arazileri üzerinde yer alan sadece Kaleköy değil birçok büyük ova sınır içinde yer alan arazilerin imara açılması Tarım Bakanlığının onay vermesi ve Çevre Düzeni Planı’nın değiştirilmesi ile mümkün olacağını belirtmek isteriz. Vatandaşlarımıza da özellikle şerh bulunan bu alanlarda yatırım yapmadan önce ilgili idarelerle irtibata geçmesini tavsiye ederiz.

Ve TBMM7de konuşma yapan sayın vekilin de konuşu araştırıp, imar planları hazırlanma sürecinin nasıl olduğunu öğrenmesini tavsiye ederiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA