HEDİYE EROĞLU
Mersin’in batı kesiminde dünyaca ünlü bakir sahilleri ile bilinen Anamur, bir yandan kirli sanayi yatırımları diğer yandan mermer ocakları ve balık çiftlikleri ile mücadele ederken turizm tesislerinin sahildeki işgali ile de baş etmeye çalışıyor.
Anamur Çevre Platformu’ndan ilçe sahilinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmaları nedeniyle işletmelerin koruma altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarına zarar veren yapılaşmalarına tepki geldi.
ÜNLÜSELEK OTEL, KAPLUMBAĞALARI HİÇE SAYMIŞ!
Platformdan yapılan paylaşımda bir üyenin deneyimlerine yer verilerek, Ünlüselek Otel kumsalındaki yapılaşmanın deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarına zarar verilmesine dikkat çekildi, Açıklamada, “Sahile indiğimizde, Ünlüselek Otel kumsalındaki birisinin, Rolli Cafe-Beach’in arkasında açılmış voleybol sahasını kastederek, ‘burada Caretta caretta yavruları var’ demesiyle denizden çıkıp alana gittik. Orada, muhtemelen yuva çıkışından sonra işletmelerin ve sokak lambalarının ışıklarına yönelerek yolunu şaşırmış yavruları gördük.
YOLU ŞAŞIRAN YAVRULAR SAZLIKLARDA…
Etrafta yaptığımız araştırmada, dere yatağındaki sazlıkların arasında da sıkışıp kalmış birçok yavru kaplumbağa bulduk. Önce kumu alınmış, sonra toprakla doldurulmuş alandan ve bu alanın arkasındaki kuru deredeki sazlıklardan yaklaşık 20 tane caretta caretta yavrusunu el sürmeden paletlerin üzerine toplamaya başladık. Uzunca bir uğraştan sonra, sazlıkların ve çalılıkların içine dağılmış durumdaki, yönlerini kaybetmiş yorgun yavruları denize bıraktık.
Bu arada, sahildeki işletmelerin önünde, deniz kaplumbağalarını koruyan genelgeye aykırı olarak, ilk 65 metrelik koruma kumsalının üzerinde şezlongların ve başkaca plaj ekipmanlarının olduğunu da görüp fotoğrafladık.
IŞIK VE SES HASASSİYETİ GEREKİYOR
Deniz kaplumbağası yavrularının, o bölgedeki işletmelerin ve sokak lambalarının beyaz ışıklarına yönelerek kuru dereye gittiklerini ve oradaki sazlıklarda bir kısmının yırtıcı hayvanlarca yendiğini; kalanların da sazlıklara sıkışıp kaldıklarını düşünüyoruz.
Bunun üzerine -Anamur’da deniz kaplumbağalarının korunmadığını düşündüğümüz için- durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirdik. Telefona çıkan yetkili sağolsun, bize yardımcı oldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü yetkilileri ile irtibat kurarak, yuvalama kumsalı ihlalini bildirmemizi; bu durum nedeniyle ilgili işletmelere ceza yazılması gerektiğini söyledi. Hatta yazılacak ceza miktarını da belirtti. Ancak bu kurumlara ulaşmayacağımızı düşündük ve yerel çevrecilerle irtibat kurduk.
Onların da konuya duyarlı olduklarını, görünce, kimliğimizi saklayarak sesimizi yetkililere duyurmalarını istedik.
CEZASI 488 BİN TL!
Bizler, çevre gönüllüsü bir ekip olarak, yetkililerin yukarıda belirttiğimiz sahada inceleme yapmalarını ve duruma müdahale etmelerini; ayrıca, beyaz ışıklarıyla, çıkardıkları gürültüyle, geceleri sahile şezlong ve masa bırakmalarıyla, her yaz yuvalama döneminde bir sürü yavrunun telef olmasına, bazı kaplumbağaların yuva yapmadan geri dönmesine neden olan işletmelere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilisinin bahsettiği 488 bin liralık cezanın kesilmesini istiyoruz.
İKİ SIRA DAHA FAZLA ŞEZLONG KOYABİLMEK İÇİN…
Gördüğümüz kadarıyla, plaj işletmeleri kaplumbağa yuvalarının işaretlenmesini de bir şekilde önlüyorlar ya da yuvaların üstündeki kafeslerin yerlerini çaktırmadan değiştiriyorlar. Buna defalarca şahit olduk. İşletmelerin iki sıra daha fazla şezlong koyabilmek için yapmayacakları şey yok. Hatta geçen günlerde yapılan bir denetleme ya da kumsalın kontrolü için birileri gelecek diye, şezlongların göstermelik olarak kaldırdıklarını bile gördük.
Ne yazık ki yuvalama kumsalı etkin biçimde korunmuyor ve yetkililer gereğini yapmıyor. Bu nedenle biz gönüllüler zaman zaman işletmecilerle kavga etmek zorunda kalıyoruz ama bize ‘siz yazlıkçısınız, ne karışıyorsunuz?’ diyorlar.
Oysaki, Anamur yuvalama kumsalı sadece Anamurlular’a ait değildir ve deniz kaplumbağalarını korumazsak hepimiz kaybederiz” denildi.