Akdeniz narenciye ve üzümden vazgeçiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz narenciye ve üzümden vazgeçiyor!


 

Son yıllarda gerek girdiği maliyetlerindeki yüksek artışlar gerekse de narenciye ürünlerinin değerinin altında satılması nedeniyle kazanç elde edemeyen Mersin’in Akdeniz ilçesindeki üreticiler narenciye ve üzüm üretimini bırakarak, alternatif ürünlere yönelmeye başladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Çiftçinin belini büken girdi maliyetlerindeki yükseliş sürürken, para etmeyen ürünün dayında kalması ile borçlu çiftçinin geçimini idame ettirecek kazanca ulaşamaması üretim desenin değişmesine neden oluyor.
Bu etkenlere ek olarak iklim değişikliği nedeniyle tropikal üretim desenine geçiş ve alternatif ürüne yönelim ile yeni pazarlara açılma hayali Mersin’in Akdeniz ilçesinde narenciye ve üzümden vazgeçilmesine neden oluyor.

 

“ÜRETİCİLERİMİZ ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMİŞ DURUMDA”

Bu durumun acı itirafı Mersin Akdeniz İlçe Tarım Müdürü Hasan Hatipoğlu’dan geldi. Akdeniz Belediyesi’nin düzenlediği Esenli Üzüm Şenliğinde konuşan Hatipoğlu, “Esenli denilince akla üzüm geliyor. Bu anlamda buradaki yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Ben bu bölgede 13 yıldır çalışmaktayım. Gerek teknik personel gerekse de idari pozisyonunda.

Hep üreticilerimiz ile sohbetlerimizde bu bölgenin iki tane hayati önem taşıyan ürün deseninden bahsetmişizdir ve bundan vazgeçilmemesi noktasında teskinlerimiz olmuştur. Bunun birincisi narenciye, ikincisi ise üzüm üreticiliğidir. Maalesef son dönemlerde üreticilerimiz alternatif ürünlere yönelmiş durumdalar. Ve bu bölgede bu iki değer git gide yavaşlamakta, azalmakta.

 

“ESENLİ İNATLA DİRENİYOR”

Bulunduğumuz nokta çok anlamlı Esenli Köyü, diğer üreticilerimizden burada ayrıymış durumda. Bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum, inatla sabırla, azimle üzüm yetiştirerek bunu dünyaya tanıttıkları için. Tabi ki bu festivallerin bu üzümlerin tanıtılmasında çok büyük bir önemi olduğuna inanıyorum. Kurum olarak da sürekli üreticilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Festivaller sürmeli” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA