Denizci adaylarına iş ve istihdam tüyosu!


 

Üniversite tercih dönemi öncesi kariyer planlamasını denizcilik alanında düşünen gençlere, sektörün son durumu, iş ve istihdam olanakları ile ilgili Mersin Deniz Ticaret Odası ışık tuttu.

Hediye Eroğlu

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, odanın aylık dergisine; “Denizcilik Sektörünün Son Durumu, İş ve İstihdam Olanakları”nı değerlendirdi. Öncelikle ülkemiz limanlarının mevcut yapısını değerlendiren Delibaş, 2015 yılında toplam 8 milyon 146 bin 398 TEU konteyner hareketi olduğunu belirtti.

2023 HEDEFLERİNDEN SAPILDI!
Dünyadaki 2008 ve 2009’daki finansal krizin etkisi ile oluşan olumsuz tablonun 2010 yılından itibaren olumluya dönerek ülkemizde yıllık ortalama yüzde 8 civarında bir artış yaşanmasını sağladığını işaret eden Kaptan Halil Delibaş, “Ancak 2013 ve 2014 yılında bir önceki yıla göre  önemli sayılacak  bir kargo hareketi düşüşü ile ülkemizin 2023 hedeflerinden sapma olduğu görülmüştür. Ülkemizde 2015 yılında 416  milyon ton civarında yük denizyolu ile taşınmış ve bir önceki yıla istinaden limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 33 milyon ton kadar artarak yaklaşık bir önceki yıla göre yüzde 8.6 oranında yüksek değerde gerçekleşmiştir. Önceki sene konteynerle taşınan yük miktarı da 88 milyon 138 bin 346 ton iken 87 milyon 25 bin 857 tona gerileyerek yüzde 1.3 oranında azalma meydana gelmiştir” dedi.

MERSİN GELİŞECEK
Doğu Akdeniz Bölgesi’nde konumlanmış olan Mersin ise, Akdeniz Bölgesi’nin canlı bir ticaret noktası konumunda olduğunu bildiren Delibaş, geçmişten bugüne kadar ticari anlamda birçok yatırımın odak noktası haline gelen Mersin’in, günümüz küresel ticareti içinde özellikle Akdeniz Bölgesi’nin önemli bir ticaret ve lojistik merkezi olarak yerini aldığın aktardı. “Özellikle Mersin Limanı ve Serbest Bölge üzerinden gerçekleştirilen ithalat-ihracat-transit hacimlerinin çok yüksek olması ve süregelen yıllarda da artarak gelişecek olması, Mersin ili ve hinterlandının güçlü ticari altyapısının diğer bir göstergesidir” diyen Delibaş, “Mersin Limanı’nda 2015 yılında 30 milyon 865 bin 898 ton olarak gerçekleşen toplam elleçleme bir önceki yıla oranla yüzde 1.5 azalmıştır.
Gerek ülkemiz gerekse Doğu Akdeniz’deki en önemli deniz ve hudut kapısı Mersin Limanı’ndaki istatistiklere göre, 2015 yılında; 11milyon 859 bin 44  ton yükleme, 19 milyon 006 bin 855 ton tahliye olmak üzere toplam 30 milyon 865 bin 898 ton yük elleçlenmiştir. Bu değerler, 2015 yılında bütün limanlarımızda elleçlenen toplam yükün yüzde 7.5’inin Mersin Limanı’nda elleçlendiğine işaret etmektedir.
Mersin Limanı ülkemiz bazında da; Botaş-Ceyhan, Kocaeli/Tütünçiftlik, İzmir/Aliağa ve İstanbul/Ambarlı tesislerinin/limanlarının arkasından yıllık elleçleme açısından beşinci sıradadır.
Ticari gemi trafiği bazında 2014 yılında 4175 geminin operasyon için uğradığı limanımızda, 2015  yılında 4053  adet gemi ticari operasyon yapmıştır.
Mersin Limanı’nda 2008-2015 dönemi  konteyner hareketi verilerine bakıldığında, son yıllarda konteyner taşımacılığında doğru orantılı olarak önemli artışlar olduğu, ancak bu artışın kriz nedeniyle 2008 ve 2009 yıllarında durağanlaştığı; en yüksek değere 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 8.9’lık artışla 1 milyon 470 bin 798 TEU olarak ulaştığı ve 2015 yılında ise 1 milyon 423 bin 231 TEU  olarak gerçekleştiği görülecektir. 
Ülkemiz limanları toplam konteyner elleçlemesinin beşte birine yakını yüzde 17.5’i) Mersin Limanı’nda gerçekleşmiştir. Yine Mersin Limanı’nda 2008 yılına göre 2015 yılında elleçlenen konteyner sayısının (TEU olarak) ise yüzde 60 arttığı görülmektedir” dedi.

KENDİ İŞİNİZİ KURABİLİRSİNİZ
Uluslararası ve çok önemli bir endüstri dalı olarak değerlendirilen denizciliğin; deniz taşımacılığı, gemi işletmeciliği, liman işletmeciliği (limancılık ve deniz işleri), gemi inşa, gemi onarım tesisleri, deniz turizmi firmaları, gemi acenteleri, brokerler, forwarderler gibi hizmet-aracılık firmaları, kumanyacılar (Ship Chandlers), gemi akaryakıtçıları (ihrakiye-bunker), gemi malzemeleri (imalat-satış), su ürünleri, surveyor, ekspertiz firmaları denizcilik eğitimi gibi konuları kapsamaktadır.
Özetle denizcilik okulları mezunlarının kamu kurumları ya da özel sektörde sayılan iş/işletmelerde görev almaları ya da ulusal ve uluslararası olarak, kendi firmalarını kurarak çalışmaları mümkündür.
YÖK kapsamında  verilen lisans programı bölümleri; deniz ulaştırma işletme mühendisliği, gemi makinaları işletme mühendisliği, denizcilik  işletmeleri yönetimidir” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA