Zamlar hangi gerekçeyle yapıldı?


 

Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, köprü ve otoyollara yapılan yüzde 200’ü aşan fahiş zamların sebebini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu. Ekmen, “Zamlar hangi gerekçeyle yapıldı? Bakanlığın bu zamlarla hedeflediği gelir miktarı nedir, bir sonraki fiyat artışı ne zaman olacak?” diye sordu.

Haber Merkezi

 

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, köprü ve otoyollara yapılan fahiş zamları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Ekmen, 2023 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 58 enflasyonun yüzde 61 olduğunu hatırlatarak, yüzde 200’ü aşan fahiş zamların sebebini sordu.

 

ZAMLAR HALKIN ŞARTLARINI CİDDİ ŞEKİLDE ZORLUYOR

Soru önergesinde Ekmen, son dönemde köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zamların kamuoyunda ciddi bir tepkiye yol açtığını vurgulayarak, “1 Ocak 2023 tarihinde geçerli olan ücretlerle bugünkü zamlı ücretler karşılaştırıldığında; ⁠15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, ücreti 8,25 TL'den 33 TL'ye çıkarılmıştır. Yani yüzde 300 zam yapıldı! ⁠Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücreti 19 TL'den 70 TL'ye çıkarılmıştır. Yani yüzde 268,42 zam yapıldı! ⁠Osmangazi Köprüsü ücreti 184,50 TL'den 555 TL'ye çıkarılmıştır. Yani yüzde 200,81 zam yapıldı! ⁠1915 Çanakkale Köprüsü ücreti 200 TL'den 585 TL'ye çıkarılmıştır. Yani yüzde 192,5 zam yapıldı! ⁠İstanbul-İzmir Otoyolu ücreti 459 TL'den 1370 TL'ye çıkarılmıştır. Yani yüzde 198,26 zam yapıldı! Bu oranlar, halkın ekonomik koşullarını ciddi şekilde zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

ZAMLAR HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILDI?

TÜİK’in yıllık enflasyon oranının yüzde 61, 2023 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 58 olduğunun altını çizen Ekmen, “2024 yılı birinci geçici vergi döneminde yüzde 7,55 ve ikinci geçici vergi döneminde yüzde 22,20 oranında yeniden değerleme oranları belirlenmiştir. Ancak, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde yapılan zamların bu oranlarla uyumlu olmadığı görülmektedir. Bu durum, geçiş ücretlerinde yapılan artışların hangi ekonomik kriterlere dayandığı ve bu zamların enflasyon oranlarına etkisinin nasıl hesaplandığı konusunda önemli soru işaretleri doğurmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

 

ZAMLARDA HALKIN ALIM GÜCÜ DİKKATE ALINDI MI?

Ekmen, devamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti; “Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan bu yüksek zamlar, hangi ekonomik göstergelere veya maliyet artışlarına dayanmaktadır?

2024 yılı birinci ve ikinci geçici vergi dönemlerinde uygulanan yeniden değerleme oranlarıyla kıyaslandığında, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamların uyumu nasıl değerlendirilmektedir?

Yapılan zamların TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon oranına etkisi nasıl hesaplanmaktadır?

Merkez Bankası'nın %38 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon beklentisi, yapılan bu zamlarla karşılanabilecek midir? Yoksa tek haneli enflasyon hedefi bir hayal mi olacaktır?

Zamların belirlenmesi sürecinde halkın alım gücü ve ekonomik durumu göz önünde bulundurulmuş mudur?

Ulaştırma Bakanlığı, bu zam oranlarının yüksekliği konusunda kamuoyuna nasıl bir açıklama yapmayı planlamaktadır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA