Mersinli şeftali üreticisi isyanda!


 

Mersin’de para etmeyen şeftalisi elinde kalan üretici isyan ederken en çok üretim yapılan bölgelerden Mezitli’de belediyeden Kadın Üretici Pazarlarında çiftçiyi koruma amaçlı taban fiyat uygulaması geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye'de yaş sebze meyve ihracatında ilk sıralarda yer alan şeftalide hasat sezonunun başlaması ile çiftçinin kar- zarar hesabı yine karıştı! Mersin'de 60 bin dekar alana ekilen şeftaliden, bu yıl 350 bin ton rekolte beklenirken fiyatların istenilen seviyelerde olmaması üreticiyi kara kara düşündürüyor.

 

MERSİN’DE HEM ERKEN HEM GEÇ HASAT VAR

Hem erken hem de geç hasat dönemlerine sahip olması nedeniyle şeftali üretiminde öncü bir il olarak öne çıkan Mersin’in şeftali üretim kapasitesi her geçen gün artarken özellikle sera bölgesinde başlayan üretim, yaylalarda geçici denilen şeftali hasadı ile devam ediyor. Üreticilerin verimlilik ve kalite konusunda gösterdiği titizlik, Mersin şeftalilerinin hem iç piyasada hem de ihracatta büyük talep görmesine neden oluyor.

Mersin'in yaylalarında üretimi yapılan yerli şeftalinin kalite ve rekoltesi memnun etse de, hasat edilen ürün bahçede kilosu 12 liradan alıcı buluyor. Meyve suyu yapılacak şeftali 8 liradan satılıyor.

 

MERSİNLİ ŞEFTALİCİYE TABAN FİYAT DESTEĞİ

Fiyatların maliyetleri kurtaracak seviyelerde olmadığından dert yanan üreticiye Mersin’in merkez Mezitli ilçesinden destek geldi. Kentte en çok şeftali üretimi yapılan bölgelerden Mezitli’de belediyeden Kadın Üretici Pazarlarında çiftçiyi koruma amaçlı taban fiyat uygulaması hayata geçirilmesine karar verildi.

 

ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİMİZİN HAKLI İSYANINA ORTAK OLUYORUZ!

Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Serkan Tuncer, sosyal medya platformları üzerinden yaptığı açıklama ile “Şeftali üreticilerimizin haklı isyanına ortak oluyoruz!” dedi.  

Mezitli’deki üreticilere seslenen Tuncer, “Üretim yaptığınız bu bereketli topraklarda, emeğinizin karşılığını alamamanız, hepimizi derinden üzmektedir. Tepeköy şeftalisinin dalında kalması, market raflarında 40-50 liradan satılan ürünün sizden yalnızca 5-8 liraya alınması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu adaletsizlik karşısında yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Sizlerin sesi olmaya ve hak ettiğiniz değeri almanız için gerekli adımları atmaya kararlıyız.

 

“TABAN FİYAT POLİTİKALARIYLA, ÜRETİCİLERİMİZİ KORUMAYI VE EMEĞİNİZİN KARŞILIĞINI ALMANIZI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Ne yazık ki, bu durum, iktidarın uzun süredir uyguladığı yanlış tarım politikalarının doğrudan bir sonucudur. Hükümetin ilgili kuruluşlarını acilen harekete geçmeye, üreticiyi koruyan ve destekleyen politikalar geliştirmeye davet ediyoruz.

Kadın Üretici Pazarlarımızda uyguladığımız taban fiyat politikalarıyla, üreticilerimizi korumayı ve emeğinizin karşılığını almanızı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu uygulamayı daha da yaygınlaştırarak, sizlerin emeğini sömüren düzeni ortadan kaldırmak için çalışacağız.

 

“ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE BU SÜREÇTEN KAZANÇLI ÇIKMALI”

Üretici de tüketici de bu süreçten kazançlı çıkmalıdır. Sizlerin refahı, Mezitli’nin ve ülkemizin geleceği için hayati öneme sahiptir.

Kırsalda yaşayan nüfusun azalması, şehirlerimizdeki işsizlik ve sosyal sorunların artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, üreticimizi yerinde tutmak, kırsal hayatı sürdürülebilir kılmak için gerekli önlemleri almak zorundayız. Üreticimizin mutlu olmadığı bir yerde, sürdürülebilir bir gelecek inşa edilemez. Bu bilinçle, sizlerin yanında olmaya ve sorunlarınızı çözmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA