Haber Merkezi
Toroslar Belediye Meclisi eylül ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız yönetiminde yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Yıldız, “6 haftadır sokak temizliği, mahalle temizliği kampanyası yapıyoruz. Belediyenin görevi zaten temizlik yapmak, bu kampanyaya ne gerek var diyenler olabilir. Bu kampanyada amacımız şu: Mahallelerde, vatandaşlarımız arasında bir farkındalık yaratmak. Sokakların temiz olabilmesi için buraların evvela kirletilmemesi gerekir. Bu hassasiyeti yaratmak için bir çalışma yürütüyoruz. Kampanyada şunu görüyorum. Vatandaşımız bizi orada gördüğünde, belediye meclisi üyelerimizi, çalışanlarımızı gördüğünde kendisi de işin içine giriyor ve kendi temizlediği yeri kirletmek konusunda daha hassas davranıyor. Konteyner eksiklerimizi tespit ettik. Çöplerin dökülmesinde eksiklerimiz vardı onları tespit ettik. İnsanları dinledik ve arkadaşlarımız bunları not ettiler. 2025 yılında bu şehirde problemli sokak, problemli mahalle kalmayacak. Temizlik meselesini kökten çözeceğiz. 2025 bütçesinde temel belediyecilik hizmetlerine daha fazla pay ayıracağız. Sorunları çözerken yeni sorunlar olmasın diye de temizlik konusunda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz” dedi.
“KREŞLERE KAPASİTENİN ÜZERİNDE TALEP VAR”
Toroslar Belediyesinin açtığı kreşe kapasitenin üzerinde talep olduğunu ifade eden Başkan Yıldız, vatandaşlardan gelen talebin yaptıkları işin doğruluğunu gösterdiğini vurguladı.
Yıldız, yaz sezonu boyunca belediyenin açtığı yüzme kurslarından bine yakın çocuğun faydalandığını da vurgulayarak, yüzme havuzunu gelecek yaz sezonunda yetişkinlere de açmayı planladıklarını anlattı.
“TOROSLAR’DA YAŞAYAN GENÇLER DE KALİTELİ EĞİTİM ALACAK”
Toroslar Belediye Meclisi toplantısında, Sağlık Mahallesindeki Toroslar Akademi binasının, Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi olarak kullanılmak şartıyla Mersin Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmesi teklifi görüşüldü.
Başkan Yıldız, “Mersin Büyükşehir Belediyesinin dershanesi Mersin’deki en güçlü dershanelerden birisi. Bu alandaki çalışmamızı müşterek hale getirelim dedik. Çünkü kendi imkanlarımızla bizim dershaneyi yürütemeyeceğimizi gördük. Oraya ciddi yatırımlar yapılmış, ciddi paralar harcanmış ama aldığımız sonuç iyi değil. Meselemiz, Toroslar ilçesinde yaşayan gençlerin nitelikli eğitim alması. Toroslar’ı betimleyen şey yoksulluk ve yoksunluk. Toroslar’da yaşayan gençlerimizin en az başka mahallelerde yaşayanlar kadar kaliteli eğitim alma, kaliteli okullarda okuma hakkının olduğunu düşünüyorum. Toroslar ilçesindeki gençlerimiz kaliteli eğitim alsınlar, kaliteli okullar kazansınlar. Bunun dışında amacımız yok. Yer tahsisi yapıldığında bu merkezdeki öğrencilerin yüzde 100’ü Toroslar’da yaşayan arkadaşlarımız, öğrencilerimiz olacak” dedi. Teklif, meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.
“RANTI TOROSLAR HALKI İÇİN KULLANACAĞIZ”
Meclis toplantısında Çavuşlu, Yalınayak ve Arpaçsakarlar mahallelerinde bulunan, mülkiyeti belediyeye ait 3 ayrı taşınmazla ilgili satış, kamu kurumlarına borç karşılığı devir ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapma yetkisinin Başkan Yıldız’a verilmesi de oy çokluğuyla kabul edildi.
Başkan Yıldız, teklif üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:“Toroslar Belediyesini hareket edebilir, hizmet edebilir, borçlarını ödeyebilir bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bizim merkezden gelen payımız işçi ve memur maaşlarına gidiyor. Öyle ki ihalesi bitmiş, süresi dolmuş, ödemesi yapılması gereken borçlar var. Topladığımızda şu an bizim 350 milyon lira borcumuz var devlet borçları hariç. Biz de elimizdeki mülkleri eski yönetimde olduğu gibi har vurup harman savurmayalım, rasyonel kullanalım diyoruz. Kültür merkezinin güneyindeki arazimizin değeri 100 milyon lira civarında. Bunu satsak borcumuzun birini kapatırız, biri kalır. Sorun devam edecek. Ama o arsa üzerine bir imalat yaptırabilirsek kat karşılığında. Bir alışveriş merkezi ve ofis kent gibi bir şey kurdurabilirsek mülkümüzün değeri 400 milyon lira olacak. 300 milyon lira Toroslar halkının cebini mi delmiş? Niye biz 400 milyon lira olması muhtemel bir yeri neden 100 milyona verelim? Burayı alacak arkadaş babasının hayrına almayacak, o da bir şey yapacak. Kâr elde edecek. Biz de diyoruz ki eğer bir kâr oluşacaksa bunu yapan arkadaşlar bu kârı Toroslar halkıyla paylaşsın. Belediyecilik rant işi. Ama bu rantı kimin lehine kullanacaksınız. Bu kâr üç beş müteahhit için mi kullanacaksınız, Toroslar halkı için mi kullanacaksınız? Benim kriterim bu. Benim kırmızı çizgim, siya çizgim, mavi boyam bundan ibarettir. Benim iddiam odur ki oralarda imalat yaratılabilir. Yaratılan imalatın değeri o arsanın değerini dört beş katına çıkarabilir. Ve bu işe bugün karşı çıkan arkadaşlarımız da bunun sorumluluğunu taşır diye düşünüyorum ben. Keşke belediyemiz zengin olsaydı da kendisi yapsaydı. Ama matematiksel olarak sonuç değişmez. Kendimiz yapsak da kat karşılığı yapsak da elde edeceğimiz kâr oranı aynıdır.”