Koruma bölgesindeki otel için ÇED gerekli değildir kararı!


 

Mersin’in Silifke ilçesinde Taşucu Boğsak Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde yer alan orman vasıflı arazide inşa edilecek 5 yıldızlı otel projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarında turizm adı altında yapılaşma giderek artıyor. Son olarak Akçakıl Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılması Silifke’de 80 bin metrekare alan üzerine yapılması planlanan otel projesi yatırımcısına sağladığı avantajlarla dikkat çekti.

Taşucu Boğsak Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde yer alan arazinin mülkiyeti hazineye ait olurken, orman vasfına sahip olması dikkat çekti.

Silifke’nin Kocapınar Mahallesinde; 185 ada 8 parsel ve 109 ada 1 Parsel üzerinde yapılmak istenen otel; 125 oda 250 yatak kapasiteli 5 yıldızlı olarak projelendiriliyor.

 

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLDİ

Otel projesi ile ilgili olarak 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilirken, Akçakıl Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş. söz konusu proje ile yapılması planlanan 5 yıldızlı otel, zemin altı 1 ve 2 kat (- 1.Kat ve – 2. Kat), zemin kat zemin üstü 3 kattan (1. Kat, 2. Kat ve 3. Kat) oluşuyor.

Tesiste 5 Yıldızlı otelin; 2 yataklı 100 adet standart oda, 2 yataklı 24 adet süit oda ve tek kişi engelli olmak üzere 2 yataklı 1 adet engelli odası bulunacak ve toplamda 125 oda ve 250 yatak kapasitesinde hizmet vermesi planlanıyor.  Projenin tamamlanma süresi ortalama 24 ay veriliyor. Proje alanının yaklaşık 94,70 km kuzeydoğusunda Mersin il merkezi, yaklaşık 11,25 km kuzeydoğusunda Silifke ilçe merkezi bulunuyor.

Bahse konu parsel alanları, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen Mersin Taşucu Boğsak Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde yer alıyor. Faaliyet alanına ait mülkiyet durumu çözülmeden, ruhsat ve kesin izin alınmadan inşaat çalışmalarına başlanmayacağı ayrıca raporda belirtiliyor.

Projenin tamamlanma süresi 24 ay olarak açıklanırken, bedeli ise 384 milyon 361 bin 119 TL olarak belirlendi. Tam kapasite le çalışması halinde sadece 50 kişiyi istihdam etmesi hedeflenen otelin, civarında bulunan denize müdahale edilmeyecek ve atık dökülmeyecek. Ayrıca proje kapsamında Sıfır Atık Belgesi başvurusunda bulunulacak.

 

BÖLGEYE ÖZGÜ MİMARİDE HASSAS OLACAKLARMIŞ!

Koruma bölgesi içinde yapılmasına rağmen ÇED gerekli değildir kararı verilen otel projesinin, bakanlığa sunulan ÇED Raporu dosyasında; “Planlanan proje ile Silifke İlçesinin mimarisine uygun felsefe ile bölgeye özgü mimarin modern ögelerle harmanlanması yapılarak, alanın doğal eğimleri kullanılarak farklı kotlardaki yapılarla projenin mevcut topografya ile uyumlu olması sağlanacaktır. Projede yatay mimarinin gerektirdiği mevzuatlara uygun şekilde kat adet ve yükseklikleri sağlanacaktır.

İnşaat ve işletme aşamalarında, turizm sektörünün gelişmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için doğa ve çevre ile uyumlu malzemeler kullanılması planlanarak çevresel ayak izinin azaltılması hedeflenmiştir.

 

“ETRAFINDA YAPILAŞMA VAR” SAVUNMASI

Ayrıca proje dosyasında, “Proje için seçilen yer, mevcut konumu, ulaşım açısından son derece elverişli bir yere sahip olması ve proje alanı etrafında benzer yapılaşmaların da yer alması sebepleri ile en uygun alan olarak belirlenmiştir” denilerek, proje yeri için başka herhangi bir alternatif alan seçiminin söz konusu olmadığı belirtildi.


AKDENİZ FOKLARI İÇİN KORUMA ÇAĞRISI

Öte yandan Tarım Ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü’nden ilgili yatırım için istenen kurum görüşünde, işletmeye Akdeniz Foku uyarısı yapıldı. Kurum yazısında, “Akçakıl Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından Akdeniz Foku Tür Koruma

Eylem Planı içerisinde türün yaylım alanı ile ilgili taahhütname alınarak Tür Koruma Eylem planındaki ve Taahhütteki hususlara riayet edilmesi ve habitatın korunması yönünde tedbirlerin alınması istenmiştir” denildi.


ORMANCILAR ‘SORUN YOK’ DEDİ

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ise kurum görüşünde, “Söz konusu projenin; 6831 sayılı Orman Kanunu ve ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan incelemede Proje Tanıtım Dosyasında taahhüt edilen şatlar ve üretim limitlerine uyulması halinde orman ve ormancılık çalışmaları üzerinde olumsun etki ortaya çıkarmayacağı belirtilmiştir” dedi.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de projeye dair kurum görüşünde, “Proje sahası Orman alanı olduğu görüldüğünden kapsam dışında kalan arazilerden olup, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamı dışında olduğu belirtilmiştir” dedi.

 

ALANDA TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIĞI BULUNMUYOR

Kültür varlığı zenginliği ile bilinen bölgedeki proje için Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise kurum görüşünde, “ Silifke Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan raporda özetle; yazı eki kml de belirtilen alana yönelik arşiv kayıtlarında yapılan incelemede tescil kaydına, yerinde yapılan incelemelerde 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir kültür varlığına rastlanılmadığı belirtilmekte olup konuya yönelik müdürlüğüz arşiv kayıtlarında yapılan araştırmada da söz konusu alanı kapsayan herhangi bir tescil kaydına rastlanılmamıştır” denildi.

Yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de kurum görüşünde. Proje sahasında tescilli tabiat varlığı bulunmadığını bildirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA