Haber Merkezi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens AG’nin benzer ekipmanların ihracatını geciktirmesi nedeniyle Rosatom’un Akkuyu’da kritik ekipmanları Çin’e sipariş ettiğini açıkladı.
Bakan Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını belirtirken, “Hiçbir hukuki temeli olmayan bir konuda bir siyasi tutumla alınmış bir karar var” dedi ve bu duruma yönelik şikayetin en üst düzeyde dile getirildiğini söyledi. Bayraktar, “Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye’deki proje de zarar görüyor” ifadesini kullandı.
“SİEMENS, BİZİ VARLIĞINI ÇOK CİDDİ SORGULAMAMIZ GEREKEN BİR SÜRECE SOKTU”
Bu durum karşısında Rosatom’un da alternatif arayışına girdiğini anlatan Bayraktar, Siemens’in Türkiye’deki yatırımlarına işaret ederken “Çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi ve onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur. Yapımı üstlenmiş olan Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçmiş durumda ve ürün oradan gelecek” dedi.
Söz konusu ekipman, 24 milyar dolarlık Akkuyu santralinde üretilecek enerjinin sisteme aktarılması amacıyla nükleer şalt sahasında kullanılacak.
"BOTAŞ VE SHELL ARASINDAKİ LNG ANLAŞMASI ÖNEMLİ"
Bakan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasındaki LNG anlaşması hakkında ise şunları söyledi: “Bizim tedarik kaynaklarımızı mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Son 7-8 yıldır gazlaştırma kapasitemizi arttırıyoruz. 30-37 milyon metreküp gazlaştırma yaparken LNG alıp onu gaza çevirecek kapasiteye sahipken şu anda bu 160 milyon metreküpe çıktı. Türkiye ihtiyacı olan gazın en az yarısını sıvı olarak gemilerle alabilir. Bu çok büyük bir çeşitlendirme ve yenilik dolayısıyla Shell anlaşması bu anlamda önemli”