Esnaftan coşkulu Ahilik Haftası kutlaması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Esnaftan coşkulu Ahilik Haftası kutlaması


 

Mersin’de bu yıl Valilik ile Esnaf Odası tarafından düzenlenen ‘Geleneksel 31. Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Töreni’ görkemli kutlama etkinliklerine sahne oldu.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Ahilik Haftası kapsamında Mersin’de bu yıl görkemli bir kutlama programına imza atıldı. Mersin Valiliği ve Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ‘Geleneksel 31. Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Töreni’ Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Daha sonra protokol Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programa katılmak için çarşı merkezden yürüyüş yaptı.

Programa; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Hakan Sefa Çakır, kent protokolü, sivil toplum kuruluşları ile odaların temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar ve öğrenciler katılım sağladı. Programda; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmalarına geçildi.

 

MERSİN NELER YAPIYOR?

Programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan, ahilik kavramının içeriği, anlamı ve önemine değinerek, “Ahilik; adeta bir okul, bir disiplin, ahilikte var olan prensipler, yaşamın her alanını kuşatan prensipler. Biraz sonra şef kuşanma gerçekleşecek. Aslında bu şef kuşatılırken hem o mesleğin gereğinin yerine getirilmesiyle ilgili bir sorumluluk yükleniyor. Bugün esnaf odaları olarak ifade edebil ahilik teşkilatından hem ilkeler ortaya konuluyor hem de denetleniyor.

Evet dünya değişiyor, gelişiyor. Belli mesleklerde el yordamıyla yapılan işler bugün artık makinelerle, bilgisayarlarla yapılıyor. Çağı okumak, çağın gereklerini öğrenmek bu anlamda çok önemli ama bunu yaparken de değerler mazereti içerisinde öğrenmek, değerlerle birlikte öğrenmek işte arzu ettiğimiz ideal olan yaklaşık bu yönüyle eğitim boyutu elbette gündeme geliyor, gündeme gelmesi gerekiyor. Mesleki eğitimin başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere elbette hepimiz kamu görevlileri olarak, idareciler olarak çok önemsiyoruz. Bu konuda ilgili odalarımızda, meslek kuruluşlarımızda, iş dünyasıyla beraber sürekli istişareler içerisindeyiz Çalışma ve İş Müdürlüğümüz bünyesinde mesleki eğitim kurullarımız var. Bu kurullarımızda mütemadiyen yaptığımız toplantılarda mesleki eğitimi daha nasıl iyi noktalara getirebilirizi görüşmelerini yapıyoruz. Her geçen gün güzel mesafeler alıyoruz.

Ayrıca üzerinde ehemmiyetle durduğumuz ve sürekli gündemde tutmaya çalıştığımız mesleki eğitim konusu bir politika belgesi haline getirildi. Ve bu belgenin ana başlığı herkesin bir mesleği olmalı. Ama bu mümkün değilse de bir meslek dalında, sanatkar, esnaf, üretici ticaret erbabı olarak çalışan, yatkınlığı olan varsa bu anlamda mesleki kimlik kazandırmak istiyoruz.

 

“MERSİN’DE 29 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM HEDEFİ AŞILARAK 36 BİNE ULAŞILDI”

Öte yandan yaptığımız başarılı çalışmalarla örneğin geçen yıl Çalışma Bakanlığımızın bize koymuş olduğu hedef il bazı için en az 29 bin istihdamdı. Ama biz ilgili paydaşlarımızla yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bunun epeyce bir üstüne çıkarak 36 bin istihdam gerçekleştirdik. Bu yıl gene hedefimizin üstüne çıkmayı yine o bantlarla istihdam sağlamayı öngörüyoruz.

Ayrıca esnaflarımıza yönelik projelerimiz, Kalkınma Ajansı ve KOSGEB vasıtasıyla sağlamış olduğumuz desteklerimiz var. Esnafımız almış olduğu kredileri hem yerinde kullanıyor hem de geri dönüşümünü vaktinde, zamanında yapıyor” dedi.

 

MERSİN’İN OSB SAYISI ARTIYOR

Mersin’de ki organize sanayi bölgesi sayısının sistematik bir şekilde geliştiğini arttığını da aktaran Vali Pehlivan, “Bugün itibariyle 7 ayrı OSB'miz oldu. İlgili bakanlıklarımızı destekleriyle ve Mersin Tarsus OSB'nin dördüncü etabını açtık ve bütün yer taksitlerini de gerçekleştirdik.

OSB'lerle nasıl mesafe alıyoruz? Kamu kaynağı kullanmamıza bile gerek kalmıyor. Niye? Ön tahsislerde ön tahsisler yapmak suretiyle bütçe oluşturuyor, bütçemizi altyapıda kullanıyoruz. Yolunda, kanalizasyonunda, içme suyunda, elektriğinde ve dövenleri dükkanı yatırımcı yapıyoruz.

İşimizi en güzel, en kaliteli şekilde yapmak çok ama çok önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği muasır medeniyetler seviyesinin içine ancak böyle çıkabiliriz” diye konuştu.

 

EN İYİ ESNAFLAR ÖDÜL ALDI

Protokol konuşmalarının ardından; Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Daha sonrasında ise Mesleğinde Yarım Asırlık Çınarlara, Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslek Gruplarına ve kadın esnaf sanatkârlara plaketleri takdim edildi. Ayrıca Ahilik Komitesi Üyelerine de plaket takdimi yapıldı. Daha sonrasında ise İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na ödülleri verilirken; programda ayrıca Temsili Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Program; Geleneksel Ahilik Pilavı’nın dağıtımının ardından sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA